Colors Live

Av i i Recensioner, 2 Mer

Med en tryckkänslig penna kan du skapa färgglada alster.

Min dotter Saga är 8 år gammal och älskar att färglägga och måla. Som stolt förälder till denna begynnande artist har jag observerat hennes dans mellan traditionella och digitala medier vad gäller målning. Tillsammans har vi utforskat vad Colors Live har att erbjuda en ung konstnär.

Colors Live skulle vara svårt att beskriva som ett spel. Det är mer lämpligt att tala om som ett verktyg eller applikation även om det finns ett visst spelelement. I grund och botten är det en ritapplikation med extra hårdvarustöd för Nintendo Switch. Spelet kommer med en tryckkänslig penna som ansluts via spelets hörlursuttag. Denna penna är sedan ditt primära verktyg för att sätta färg på duk. Pennan är mycket precis och hur den målar i spelet kan varieras i stor utsträckning. Du kan använda en mängd olika penslar, färger och även ”måla” med pixlar om du så väljer. Detta är en av de stora styrkorna med spelet, men även något som man förväntar sig från ett digitalt ritprogram idag. Beroende på hur man ser på det kan även pennan ses som en av spelets stora begränsningar. Colors Live saknar stora delar av vad som finns tillgängligt i andra, mer avancerade, ritprogram. Att flytta föremål, använda stenciler eller något så enkelt som att fylla en yta är inte inkluderat som verktyg. Då detta har varit möjligt sen 90-talet i MSPaint så känns det rätt främmande att sakna vad som känns som grundläggande funktioner.

Ser man spelet ur ett annat perspektiv kan bristen på verktyg dock vara något av en feature. Man kan se spelet som ett digitalt skissblock för dig och världens bästa penna. Ur detta perspektiv handlar det hela om renhet i upplevelsen. Du kan inte gå bortom pennan, men det är också lite av poängen. Det är lite som en kombination av det traditionella och det digitala. Du är i stor utsträckning bunden till vad du kan skapa med din egen handkraft, men stöds av möjligheten att ändra färg, ändra pensel, ångra och måla i lager. Digitala bekvämligheter, men inte utökade verktyg. Jag tror att det kan tilltala en väldigt specifik sorts användare, men långt ifrån alla.

Min egen upplevelse med spelet är främst tillsammans med min dotter. Vi har ritat en del tillsammans, gjort de dagliga utmaningar som är spelets enda riktiga spelelement och även lekt runt med möjligheten att publicera färdiga verk på nätet. Dottern har varit måttligt intresserad av ritmöjligheterna i spelet. Hon tycker att det är kul att kunna växla mellan färger och penslar, men som iPad-konstnär är det något hon är van vid. Det roligaste för henne har nog varit att kunna publicera färdiga bilder och skicka en länk till farmor eller någon kompis. För mig som förälder har det känts tryggt att använda colorlive-servern för detta då DeviantArt eller liknande sidor inte riktigt är barnvänliga på samma sätt. Här möjliggör Nintendo en väldigt trygg och innehållskurerad upplevelse som låter mig lämna spelet i hennes händer utan rädslan att återvända till en anstormning av halshuggna ponnyer och neonpenisar på skärmen.

När det gått ett par dagar sen Saga senast bad att få spela Colors Live så frågade jag vad hon tyckte om spelet. Hon sade att det var rätt kul. Jag frågade henne ifall hon föredrog det framför andra ritspel som hon har. Hon sade då att hennes favorit var ett annat ritspel på iPad som tillät flera andra sätt att måla på och där man kunde färglägga motiv av kända barnprogramskaraktärer. Jag tror att i hennes värld är frihandsmålning något man gör med traditionella medier. Digitala medier erbjuder så många fler möjligheter som glitterfärger, stenciler och en oändlig mängd motiv att färglägga.

 

Det Bra

  • Bra tryckkänslig penna
  • Bra galleritjänst även för barn
  • Kul blandning mellan traditionellt och digitalt

Det Dåliga

  • Brist på kraftfulla verktyg
  • Inte samma precision som med en ”riktig” penna
  • Inte mycket mer än en applikation
6

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi