Creative Outlier Free Pro

Av i i Recensioner, 2 Mer

Creative Outlier Free Pro

Creative Outlier Free Pro är ett par benledningshörlurar som passar perfekt för den som vill kunna njuta av sin favoritmusik, ljudbok eller podcast.

Detta utan att tappa kontakten med verkligheten runt omkring sig. Konceptet benledningshörlurar innebär att de vilar på utsidan av huvudet strax framför öronen, utan delar som täcker eller går rakt in i hörselgången. Det här är någonting jag verkligen gillar, då det ökar säkerheten när en rör sig ute nära trafiken.

Dessa hörlurar sitter lagom tajt runt huvudet, vilket gör att de går att använda längre stunder utan att det blir obekvämt. Hörlurarna går alldeles utmärkt att använda samtidigt som du har glasögon på dig, glasögonen kan du dessutom enkelt ta av eller på utan att behöva flytta hörlurarna innan, perfekt om du behöver byta från glasögon till solglasögon en solig dag.

Hörlurarna har en enkel, om än lite klumpig, design med ett mjukt skal av silikon i en mörkblå färg. De väger inte mycket, enbart 28 gram, och är flexibla men samtidigt robusta. Till skillnad från klassiska hörlurar med mjuka delar som lätt blir böjda och börjar glappa tänker jag att dessa hörlurar kommer ha en lång livstid, vilket är ett stort plus.

Det finns tre knappar på den högra sidan och i den medföljande manualen är det lätt att tyda hur du använder knapparna. De sitter dock väldigt nära varandra och alla har samma form, så det är lätt att ta fel knapp när hörlurarna sitter på huvudet. Det jag hade önskat för att ta användarvänligheten ett snäpp längre är en tydlig form som gör att det går att känna vilken knapp som är + och vilken som är – med fingertoppen. Att knappen för framåt dessutom sitter längst bak är något som stör mig då det känns ologiskt.

Hörlurarna används enkelt med Bluetooth 5.3. När du startar dem första gången är de redo att direkt paras ihop med din enhet utan extra handhavande. Det som skiljer dessa hörlurar från många andra är att de även har ett inbyggt minne på 8 gigabyte där du kan lagra dina ljudfiler vilket gör att du kan använda hörlurarna utan att ha din enhet i närheten. Att de också är vattentäta ner till 1,5 meters djup i upp till 40 minuter gör dem till ett perfekt val att ta med till simhallen utan att riskera att bli av med telefonen. Vid användning under vatten följer det också med ett par öronproppar för att minska störande ljud från vattnet. Tack vare detta kan du också ta en promenad i regnet utan att vara rädd för att hörlurarna ska ta skada.

Att föra över ljudfiler till hörlurarna är väldigt enkelt och görs med den medföljande USB-sladden som också laddar hörlurarna. Det fungerar på samma sätt som ett vanligt USB-minne. Att sedan växla mellan Bluetooth-läge och internt minne på hörlurarna är väldigt enkelt med två snabba tryck på mittknappen. Något jag är lite besviken, men ändå inte förvånad över är hur simpel uppspelningen från det interna minnet är. Ljudfilerna ligger i en mapp och spelas upp i rad. Funktioner som shuffle eller att sortera låtar i mappar utifrån artist är kanske lite väl mycket begärt men samtidigt fanns de funktionerna på en enkel mp3-spelare jag hade för drygt 10 år.

Den för många mest avgörande egenskapen i ett par hörlurar är ljudet och Creative Outlier Free Pro levererar dessvärre ingen wow-faktor. Personligen gillar jag att ljudet känns mjukt och behagligt, vilket uppnås tack vare att de är just benledningshörlurar. Ljudet på många vanliga hörlurar kan ibland kännas vasst när volymen är för hög, vilket jag inte upplever är ett problem med dessa hörlurar. Det jag däremot kan sakna är klarheten i ljudet. Passformen är inte helt tajt mot skallen vilket gör att ljudet tappar sin klarhet, samtidigt som ett konstant tryck mot skallen genom passformen skulle påverka komforten negativt.

Ett annat problem med ljudet är att i miljöer med mycket brus, som till exempel stadsmiljö med mycket trafik så behöver du ha högre volym än vanligt med dessa hörlurar och då uppstår två problem. Först och främst läcker ljudet ut till omgivningen redan vid ganska låg volym, vilket är negativt om du vill använda hörlurarna i miljöer där det inte är lämpligt att störa sin omgivning – till exempel i kollektivtrafiken eller på gymmet, vilket också råkar vara den typ av miljöer där en användande av hörlurar är vanligast.

Med högre volym förkortas även batteriets livstid som vid normalt användande ligger runt 10 timmar. Utöver att batteriet inte klarar höga volymer lika bra så är batteritiden bra. Att sedan ladda hörlurarna är enkelt med en medföljande magnetiska USB-sladden men det tar också sin lilla tid. En funktion jag saknar och som finns på andra trådlösa Bluetooth-hörlurar är en påminnelse om ungefärlig batterinivå när hörlurarna startas. Batterisymbolen dyker upp på enheten men en muntlig påminnelse gör det enklare att komma ihåg att planera in att ladda batteriet. En annan sak jag verkligen inte gillar är när batteriet håller på att ta slut. Den muntliga påminnelsen kommer väldigt sent, ca 5 minuter innan batteriet tar slut, och repeteras ungefär en gång i minuten, något jag finner otroligt störande.

Sammanfattningsvis är Creative Outlier Free Pro ett bra par hörlurar men som också lämnar en del att önska. Komforten och enkelheten i användandet finns där, men ljudet hade kunnat vara bättre och jag saknar några funktioner. Samtidigt vägs bristerna upp av just komforten och det faktum att benledningshörlurar är att föredra över vanliga hörlurar.

Det Bra

  • Går att använda under vatten
  • Går att växla mellan Bluetooth och mp3-uppspelning
  • Bekväma och enkla att använda

Det Dåliga

  • Ljudet tappar mycket klarhet och spiller lätt ut till omgivningen
  • Designen är lite klumpig och inte särskilt exalterande
  • Knapparna hade kunnat vara bättre utformade
7

Skriven av: Linnéa Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...