Creative Sound Blaster X1

Av i i Recensioner, 7 Mer

Creative Sound Blaster X1

Trött på ljudkvaliteten från din dators eller konsols hörlursuttag? Sound Blaster X1 är då ett alternativ.

Jag skulle bli väldigt förvånad om din dator inte har ett hörlursuttag (3,5 mm). Om det är en stationär är det förmodligen två hål i datorn – en för hörlurar och en för mikrofon medan en bärbar brukar ha ett kombinerat uttag.

Många hörlursuttag, främst på bärbara datorer, håller en begränsad kvalitet. Stationära har ofta ett bättre ljudkort med en bättre ljudutgång. Det finns utrymme för kvalitetsförbättring av ljudet på bärbara, men även många stationära datorer. Det är här som Creative Sound Blaster X1 kommer in. Det är en DAC som ansluts till en USB-C-port. DAC står för digital-till-analog-omvandlare (Digital Analog Converter) och den fungerar som hörlursförstärkare.

X1 ansluts som sagt till en ledig USB-C-port och i andra änden av X1 finns ett kombinerat uttag för hörlurar och mikrofon. Där ansluter du ditt headset alternativt dina hörlurar. X1 kan anslutas till såväl PC som Mac. Det finns även stöd, om än klart begränsat, för PS4, PS5 och Nintendo Switch. Av licensskäl går X1 inte att använda på Xbox.

X1 är kapabel att driva hörlurar med hög impedans på upp till 600 ohm (lägst 16 ohm). Upplösningen är 24-bit/96 kilohertz.

X1 är en av de billigaste hörlurs-DAC:erna från Sound Blaster. Därför har den en begränsad funktionalitet. Storleken kan närmast beskrivas som mycket kompakt i förhållande till merparten andra USB-DAC:er – 9,7 x 17,5 x 67 mm. USB-C-sladden är även den liten – 125 millimeter lång.

På ovansidan finns fyra knappar. Längst upp en knapp för ljudfunktionen Super X-Fi, som beskrivs nedan, samt en led-lampa. Därunder finns volymknappar samt en multifunktionsknapp (play, paus, mikrofon på/av).

Sound Blaster X1 är plug-and-play och kan därför användas utan någon manuell installation. Då får du dock inte tillgång till samtliga funktioner utan för det krävs Creative-appen som finns till PC och Mac.

För att få ut maximalt av Super X-Fi-funktionen måste du även använda SXFI-appen på din mobil. Med den fotograferar du dina öron – ta gärna hjälp. Öronen analyseras sedan av appen och ljudet kommer att personifieras utifrån denna analys. Den här delen av installationen är lite knepig men värt det om du vill ha tillgång till Super X-Fi vilket är ett virtuellt ljud speciellt utvecklat av Creative. Surroundljudet finns i 5.1 respektive 7.1.

Det finns flera användbara funktioner i Creative-appen. Jag kommer att nämna några av dessa. Bäst gillar jag equalizern. Dels har den fasta inställningar för exempelvis gaming, musik med mera. Dels finns en 10-bands equalizer. SmartComm Kits ger tillgång till olika avancerade funktioner bland annat tillgång till brusreducering. Uppspelning och inspelningsvolymer kan mixas var för sig. Det finns en intressant funktion för gamern som finns i många andra av Creatives produkter – Scout Mode. Med den aktiverad hörs fotsteg bättre vilket är tänkt att ge spelaren en fördel i onlinespel. Själv tycker jag att funktionen är lite överskattad. CrystalVoice innehåller bland annat en funktion som förvränger din röst och en smart funktion som justerar mikrofonen automatiskt.

Kvaliteten på ljudet blev påtagligt förbättrat på min bärbara dator men förbättringen märktes knappt på den stationära samt på Playstation 5. Ljudet blev mer nyanserat och inte lika platt på den bärbara. Bästa ljudbilden fick jag i gaming medan X1 inte gav ett lika fint musikljud.

Super X-Fi-funktionen gav ett virtuellt surroundljud med ökad rymd åt ljudet. Det finns inte speciellt mycket att klaga över gällande Super X-Fi. Det blir definitivt inget bioljud men effekten är ändå bra. Signalbehandlingen har dock försämrat andra delar av ljudet. Speciellt har detaljrikedomen minskat och stereoeffekten är sämre vilket gör att SX-Fi inte passar för musik, men gamern kan säkert glädjas åt den.

 

Det Bra

  • Kan även användas till PS4, PS5 och Switch
  • Lågt pris
  • Creative-appen ger flera bra funktioner
  • Bra ljudkvalitet, speciellt om du har en mindre bra ljudutgång på datorn

Det Dåliga

  • Många funktioner finns bara till PC och Mac
  • Krångligt att installera Super X-Fi
  • Super X-Fi är inte bra på musik
7

Skriven av: Mats Ernofsson