Creative Sound Blaster X4

Av i i Recensioner, 7 Mer

Är du inte nöjd med ljudkvaliteten på din konsol eller dator? Creative Sound Blaster X4 är ett externt ljudkort / DAC.

Sound Blaster är ett varumärke som har anor tillbaka till slutet av åttiotalet. Ett tag var det nästan synonymt med ljudkort till PC. Varumärket ägs av Creative och externa ljudkort har idag blivit en del av produktsortimentet.

Sound Blaster X4 är ett högupplöst 7.1 externt ljudkort / DAC (digital audio converter) med en hel del anslutningsmöjligheter på såväl in- som utgångssidan. Enheten är lätt att placera på lämplig plats tack vare ett hyfsat litet format (130 x 130 x 41 mm, 384 g). Designen är snygg och placeringen av knappar och uttag väl genomtänkta.

På ljudkortets ovansida finns en ratt och tre knappar som gör det enkelt att justera ljud och mikrofon. Ratten är stor och fungerar även som knapp. I kombination med de tre knapparna har ratten multipla funktioner. Allt kändes till en början lite rörigt eftersom man klämt in så många olika funktioner på de tre knapparna och ratten. Upplägget är emellertid logiskt och lätt att lära sig. Givetvis kan såväl volym som mikrofonvolym justeras. Likaså balansen mellan två ljudkällor. Det finns även möjlighet att ställa in några olika ljudlägen (SFXI-equalizer, musik, film och spel). Spelläget förstärker fotsteg i det virtuella ljudet. Man ska höra varifrån fotsteg kommer. Det fungerar så där. Det finns en skillnad mot vanligt ljud men den är inte stor.

På spelsidan går det att ansluta Windows, Mac, PS4, PS5 och Nintendo Switch. Däremot finns ingen licens för Xbox och därför fungerar ljudkortet inte till dessa konsoler. Ljudkortet ansluts antingen med en optisk, 3,5 mm audio eller USB-C kabel. Den sistnämnda kabeln används även för ström.

På utgångssidan finns möjlighet till 7.1 surround-, 5.1- och stereoljud. Detta via 3,5 mm audioutgångar eller optisk kabel. Använder du en optisk kabel kan du ansluta till exempelvis en tv eller en AV-mottagare. Man kan även ansluta hörlurar (32 – 600 Ω) och mikrofon. Anslutningen sitter på framsidan vilket gör dem lätta att ansluta. Mikrofonen kan stängas av med en av knapparna på ovansidan.

Ljudkvaliteten är riktigt bra. Exempelvis gav Sound Blaster X4 en betydligt bättre ljudkvalitet än ljudkortet på min bärbara dator. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa på min stationära. Ljudet blev också bättre i hörlurarna på Switch. Däremot tyckte jag att ljudet enbart blev marginellt bättre på min PS5:a.

Creative har en teknik för virtuellt surroundljud i hörlurar kallad Super X-Fi, SXFI. För att använda den krävs lite mer av installationen än normalt. Man måste nämligen först läsa av örats och ansiktets form genom att fotografera dem med mobilen. Det är en engångsföreteelse. När man väl skapat en bild av örat kan denna användas till samtliga SXFI-enheter. SXFI kan snabbt sättas på och stängas av med en knapp på ovansidan av Sound Blaster X4.

SXFI ska ge ett bättre ljud, speciellt för tal, och sägs vara lika naturlig som en biograf. Det sistnämnda är en klar överdrift. Visst ger SXFI ett bättre ljud med en bättre ljudbilde. SXFI-ljudet är klart och väl balanserat.

Sound Blaster X4 är försedd med stöd för Smartcomms Kit vilket ska förbättra och underlätta kommunikationen online. En av funktionerna är att mikrofonen aktiveras när man pratar och stängs av när man är tyst. Det finns även en tvåvägsbrusreducering.

Creative Sound Blaster X4 är ett bra externt ljudkort med bra ljudkvalitet och multipla anslutningsmöjligheter för såväl in- som utgångar.

Specifikationer

 • Vikt: 384g
 • Mått: 130,5 mm x 130,5 mm x 40,6 mm
 • Dynamiskt intervall (DNR): 114 dB
 • Ljudprocessor: Sound Blaster Acoustic Engine, Super X-Fi
 • Playback Quality: Samplingsfrekvens (uppspelning), Direct Mode:, Uppspelningsupplösning (optisk utgång): PCM 16/24-bitars / 48,0, 96,0, 192,0 kHz, Dolby Digital Live: 16-bit, 48.0 kHz, Uppspelningsupplösning (Stereo): PCM 16/24-bitars / 48,0, 96,0, 192,0 kHz, Surround 7.1: PCM 16/24-bitars / 48,0, 96,0 kHz
 • Inspelningsupplösning:
  • Mikrofoningång: 16 / 24-bit / 48.0, 96.0 kHz
  • Line-in: 16 / 24-bit / 48.0, 96.0 kHz
  • Optisk ingång: 16 / 24-bit / 48.0, 96.0 kHz
 • Anslutningar (primära): 1 x TOSLINK optisk utgång, 1 x 3,5mm bakre utgång, 1 x 3,5mm center/subutgång, 1 x 3,5 mm hörlurskontakt, 1 x 3,5 mm Mikrofonutgångskontakt, 1 x 3,5 mm frontutgång, 1 x 3,5 mm sidoutgångskontakt, 1 x USB-C-port för PC/Mac, 1 x 3,5 mm kombouttag för optisk/linjeingång
 • Hörlursförstärkare: Stödd hörlursimpedans: 32–600Ω, Hög gain: 150–600Ω (2,3V RMS @ 150Ω, 2,9V RMS @ 600Ω), Utgångsimpedans: 10Ω, Låg gain: 32–149Ω (1,2V RMS @ 32Ω)

 

 

Det Bra

 • Bra anslutningsmöjligheter
 • Bra ljud
 • Bra programvara
 • Många funktioner

Det Dåliga

 • SXFI är lite knepig att installera
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi