Creative Sound BlasterX G6

Av i i Recensioner, 6 Mer

Creative Sound BlasterX G6

Behöver du ett externt ljudkort med lite extra finesser för gamers? Sound BlasterX G6 är ett sådant som bland annat förstärker ljudet av fotsteg.

Det kan finnas många anledningar till att man vill ha ett nytt ljudkort. Gällande datorer är det vanligaste att man byter det interna ljudkortet. Fast, det finns externa lösningar som även kan användas till mycket mer än bara datorn. Sound BlasterX G6 är ett bärbart ljudkort som med sina 11 x 7,4 x 2,2 cm och 141 g är lätt att ta med sig om man vill flytta ljudkortet mellan olika enheter såsom PS4, Xbox One, Switch och dator. Det finns emellertid inget inbyggt batteri vilket gör att man måste förse Sound BlasterX G6 med ström via USB-porten. Sound BlasterX G6 kan anslutas via USB, optisk kabel eller analog 2,5 mm ljudkabel.

Sound BlasterX G6 har stöd för upp till 7.1 surroundljud (32-bit och 384 kHz). Ljudkortet kan även omvandla stereoljud till virtuellt surroundljud vilket ger mer rymd åt ljudet. Ljudkvaliteten på det virtuella surroundljudet är riktigt bra. Den blir givetvis inte lika bra som äkta surround, men det blir betydligt luftigare ljud.

Ljudkortet är optimerat för spel, men fungerar givetvis bra även för musik och film. Med programvaran Sound Blaster Connect kan du göra egna profiler på en Windowsdator som passar spel, musik, film med mera. Programmet är lätt att använda. Det finns en hel del inställningsmöjligheter såsom equalizer, surround, Scout Mode-inställningar, basförstärkning och dialogförbättrare. Det följer med ett fåtal profiler till några spelgenrer och specifika spel såsom PlayerUnknown’s Battlegrounds och Fortnite. Jag tror dock att många vill skapa sin egen profil. Man kan ladda upp tre profiler (SBX) till Sound BlasterX G6. På så sätt får man tillgång till profilerna hur man än använder ljudkortet.

Hårdvaruaccelerationen sker med audioprocessorn SB-Axx1. Tack vare profilerna kan man justera ljudet på ett effektivt sätt och exempelvis få bra musik eller intensivt actionljud. Oavsett vilket stoltserar Sound BlasterX G6 med ett riktigt bra ljud.

Sound BlasterX G6 har försetts med en mycket intressant funktion. Med ett enkelt knapptryck går ljudkortet ur SBX-läget och in i ett så kallat scoutläge. Jag var till en början tveksam till detta läge. Det ska nämligen förstärka fotsteg. Kan det verkligen fungera? Jo, faktiskt. Skillnaden är inte enorm, men fullt märkbar och kan givetvis innebära en klar fördel i exempelvis multiplayer FPS-spel. Genom programvaran kan man i PC-spel tilldela valfri tangent till scoutläget.

Creative Sound BlasterX G6 har ett brett stöd för hörlurar. Tack vare en omkopplare klarar ljudkortet hörlurar med ett impedansspann från 16 Ω upp till 600 Ω.  Vid testet blev det en bättre ljudupplevelse på såväl min Playstation 4:a som datorn när jag anslöt headsetet via Sound BlasterX G6 än via enheternas 3,5 mm jack. Detaljrikedomen blev betydligt högre och scoutläget förstärkte fotsteg något. Eftersom man inte ansluter Sound BlasterX G6 trådlöst blev jag tvungen att ha en irriterande kabel genom rummet när jag använde hörlurar och spelade på PS4:an. Detsamma gäller övriga konsoler. Dessutom måste Sound BlasterX G6 även anslutas till in en ledig USB-port eller USB-uttag för strömförsörjning.

Det finns en hel del in- och utgångar på Sound BlasterX G6 som gör ljudkortet flexibelt. För den som vill har bästa möjliga ljudkvalitet finns en optisk in- och utgång som gör att man enkelt kan koppla ljudkortet till en surroundanläggning. Det är en optisk mini-Toslink och man kan även ansluta 2,5 mm Line in och ut i samma kontakter som de optiska. Det medföljer en kort, en meters optisk kabel. Vidare finns hörlurs- och mikrofonutgång och en mikro-USB-port för dator och ström..

Jag gillar verkligen Creative Sound BlasterX G6. Det är ett mycket bra externt ljudkort med många möjligheter. Själv ser jag störst nytta till en dator med klent ljudkort, men man kan även koppla in en PS4, Xbox One, PC, Switch eller annan portabel enhet. Bra ljud, flexibilitet och bra anslutningsmöjligheter gör att jag kan rekommendera Sound BlasterX G6. Dessutom har ljudkortet en mycket praktisk volymkontroll, enkel justering av balansen mellan mikrofon och ingående ljud samt ett värdefullt scoutläge.

Annons:

Det Bra

  • Scout mode
  • Bra anslutningsmöjligheter
  • Bra surroundljud

Det Dåliga

  • Kabel genom rummet vid spelande med hörlurar och konsol
  • Inget inbyggt batteri
  • Korta kablar
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi