Creative SXFI Gamer

Av i i Recensioner, 7 Mer

Creative SXFI Gamer

Med sin egenutvecklade ljudteknik Super X-FI vill nu Creative erövra gamers hjärtan.

Att börja använda SXFI Gamer är inte lika enkelt som vanliga hörlurar. Här räcker det inte med att stoppa in en kabel i ljudkällan. Första steget är att mappa örats utformning med hjälp av en app till mobilen. Det gör man genom att fotografera örat. Tag gärna hjälp av någon eftersom det annars kan vara trixigt.

Väl klart ska profilen överföras till SXFI Gamer. Man laddar ner ett styrprogram kallat SXFI Control från Creatives hemsida och loggar in på samma konto som man skapade i mobilen. Hörlurarna kopplar man in i valfri USB-port – USB-C eller USB-A. Därefter förs profilen över till SXFI Gamer.

Med SXFI Control kan du justera ljudet med en equalizer, ändra belysningen och ange om SXFI-ljudet ska vara stereo eller surround (5.1 eller 7.1). Belysningen kan ändras med valfri RGB-färg eller regnbågsfärgad.

SXFI Gamer är väl designade. De är ganska anonyma förutom det faktum att utsidan av kåpan har belysning som justeras med SXFI Control. Bågen har en tunn vaddering och är, precis som kåporna, klädd med konstläder. Kåporna är mjuka och sköna och dessutom ganska djupa vilket gör att även den som har lite utåt stående öron kan använda hörlurarna utan att öronen tar emot.

På vänster kåpa finns några knappar och reglage. På framsidan, bredvid mikrofonstången, finns en knapp för att justera ljuset. På baksidan finns en knapp för att sätta på och stänga av SXFI, volymreglage samt en knapp för att stänga av mikrofonen.

SXFI Gamer kan användas på två sätt. Som jag redan nämnt finns USB-anslutning. Det finns möjlighet att ansluta via gammeldags USB-A eller USB-C. Dessutom medföljer en vanlig 3,5 mm ljudkabel med vilken man kan ansluta till många enheter såsom Nintendo Switch, många mobiler, Playstation 4 och Xbox One. Tyvärr finns ingen trådlös uppkoppling.

Jag tycker inte att SXFI tillför något i stereo utan den lyser främst för virtuellt surroundljud. Ljudet blir då betydligt fylligare och surroundljudet fungerar riktigt bra. Ljudkvaliteten är även bra i stereo. Ljudet är klart och väl balanserat och lätt justerbart med equalizern.

Mikrofonen är löstagbar och har ett klart ljud med bra brusreducering. Det finns en röd lampa som indikerar om mikrofonen är påslagen. Det är bra även om jag kan tänka mig att vissa personer kan komma att tycka att den är irriterande.

Creative SXFI Gamer är ett välbyggt och bekvämt headset som passar alldeles utmärkt till såväl gaming som musik och film. Det virtuella surroundljudet glänser. Synd att headsetet inte är trådlöst.

Det Bra

  • Bra ljudkvalitet
  • Snygg belysning
  • Bekvämt

Det Dåliga

  • Knepig installation
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi