Creative SXFI Theater

Av i i Recensioner, 6 Mer

Creative SXFI Theater

Creatives relativt nya teknik Super X-Fi används för att skapa en rymd åt ljudet som påstås vara mer exakt än andra motsvarigheter.

SXFI står för Super X-Fi, en teknik utvecklad av Creative. Tekniken går ut på att man läser av öronens och ansiktets form för en mer exakt positionering av 3D-ljudet. Detta kallas ett audio-hologram av Creative.

Avläsningen görs med en app i mobilen (Android eller iOS), eller närmare bestämt via kameran kopplad till appen. Det rekommenderas att man tar hjälp av en kompis för själva fotograferingen. Det är något jag instämmer i eftersom det annars är svårt att rikta in mobilen på rätt sätt för att få korrekta fotografier. Profilen lagras sedan i en dongel som ansluts till datorn eller konsolen.

När man väl avläst öronen och ansiktet kan tekniken användas för att få rymd åt ljudet i exempelvis spel och film. Det fungerar riktigt bra och skillnaden mellan att ha SXFI på och av är stor. Påslagen får man en skön rymd åt ljudet och det blir mer som att lyssna på externa högtalare. Man märker hur platt ljudet i vanliga fall är. Tolka mig inte fel. Ljudet är bra även med SXFI avslagen.

Det finns en app i datorn med vilken man justerar Creative SXFI Theater. Med appen kan man bland annat reglera LED-ljuset, justera mikrofonen och få tillgång till en equalizer.

Creative SXFI Theater är helt svarta hörlurar med en bygel som ger ett lagom hårt tryck mot huvudet. Kåporna är täckta med konstläder vilket gör dem ganska varma att använda under längre tid. Samtidigt stänger kåporna ut yttre ljud på ett bra sätt.

Samtliga reglage och kontakter sitter på vänster kåpa. Här finns tre knappar för att sätta på och stänga av olika funktioner – SXFI, headset och mikrofon. Med volymratten kan man ställa in en klart ohälsosamt hög volym. Fast det blir distorsion vid höga volymer. Det finns också två kontakter, en USB-C för laddning som ger 30 timmars laddningstid samt en 3,5 mm AUX för kabelanslutning av ljudet. Vid kabelanslutning blir dock inte SXFI-ljudet tillgängligt.

Ljudet överförs via en dongel till headsetet. Detta för att komma runt den korta fördröjning av ljudet som Bluetooth innebär. Dongeln kan anslutas till en PC, Mac, PS4 eller Nintendo Switch. En USB-C-adapter krävs till Switch. Den medföljer liksom audiokabel och en förlängningssladd till USB-dongeln.

Mikrofonen är löstagbar och kopplas även den in i vänster kåpa. Mikrofonen är helt flexibel vilket gör den lätt att rikta in framför munnen. Ljudkvaliteten är bra. Det är lätt att höra och brusnivån är låg.

SXFI ger en härlig rymd åt ljudet. Stereoljudet är också bra. Det finns bra med inställningsmöjligheter i den medföljande appen. Bra batteritid och bra utestängning av störande ljud är två plus. Den initiala installationen är lite knepig, speciellt om man är ensam, men den ska ju bara genomföras en gång.

Det Bra

  • SXFI ger bra rymd åt ljudet
  • Stänger ute yttre ljud bra
  • Flera kablar medföljer
  • Bra ljudkvalitet
  • Lång batteritid (30 timmar)

Det Dåliga

  • Kräver fotografering av öron och ansikte (en gång)
  • Ingen SXFI med kabel
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi