De Blob 2: The Underground

Av i i Recensioner, 2 Mer

De Blob 2: The Underground

De Blob 2: The Underground innehåller de mest livlösa och trista miljöerna man kan tänka sig i ett spel. Som tur är det vår karismatiska och ständigt glada hjältes uppgift att sätta färg på tillvaron.

De Blob debuterade 2008 på Nintendos konsol Wii och blev genast en hit. För de som missade spelet finns ingen orsak till oro. Det är inte nödvändigt att ha spelat det för att man ska kunna njuta av De Blob 2: The Underground. Det enda man egentligen behöver veta är att den ondskefulla Comrade Black och hans Inkies tömt staden Prisma på färg och det är upp till vår karismatiske och ständigt glade hjälte Blob, en sorts lerklump med absorberande egenskaper, att färglägga den igen.

Spelet spelar sig väldigt likt det första i det att man rullar omkring i en 3D-värld och absorberar olika färger för att sedan rulla, hoppa och stampa på saker för att få färg på den gråa och livlösa staden Prisma. Kruxet är egentligen inte att färglägga utan att göra det rätt. Blob färgar nämligen av sig så fort han får kontakt med saker vilket medför att man behöver planera sin färgläggning i förväg för att lyckas. I vissa fall kan man behöva blanda olika färger för att nå sitt mål. Finns det ingen orange i närheten går det bra att blanda röd och gul.

Det finns en hel del som är nytt här sedan föregångaren men den bästa saken är spelet ibland byter spelstil när man går in i byggnader. När man gör detta förvandlas spelet till ett 2D-plattformsspel likt Super Mario. Dessa sektioner kändes ibland till och med roligare än spelets vanliga 3D-miljö. Anledningen till detta är nog att inomhussektionerna oftast spelas i ett högre tempo med mer action. Sedan slipper man kameran som mer ofta än sällan ställer till det för en när man är utomhus.

Visuellt har det varit positivt för De Blob att spelet denna gång även släppts till Xbox 360 och PS3. Även om spelet inte är det snyggaste som finns ute idag är det svårt att inte beundra det karga ofärgade landskapet man möts av i början av varje bana. Man blir lika nöjd när man väl färglagt det och ser hur mycket liv man tillfört det.

De Blob 2 är ett svårt spel att fastna för när det är uppenbart att spelet riktar sig mest till yngre barn. Detta märks först och främst på att spelet är för enkelt. Varje bana måste klaras inom en viss tid (något jag också störde mig på men återkommer till det) men den tiden kan förlängas om man plockar upp klockar runt om på banan. Dessa klockor finns det ett överflöd av vilket gör att man nästan aldrig får slut på tid. Man har till en början bara två liv men vad spelar detta för roll när man har oändligt med continues. Sedan kanske den mest störande saken med spelet är att det verkligen håller en i handen, hela tiden! Det hann sällan gå två minuter mellan gångerna det poppade upp en ruta med tips eller information om vad man skulle göra härnäst.

På varje bana finns det mängder av olika saker att färglägga som hus, träd, båtar, bilar, folk osv. och medaljer och poäng ges ut om man lyckas färga alla t.ex. hus och träd. Varje bana måste som sagt klaras på tid och detta gör att man känner sig mindre bekväm i att rulla omkring och färglägga allt som man velat. I slutet av varje bana, precis innan man kan välja att gå vidare till nästa, får man valet om man vill stanna kvar och färglägga utan tid. Här är det viktigt att man väljer att stanna kvar om man har något ogjort. Skulle man välja att komma tillbaka till den banan senare får man tyvärr räkna med att spela om den från början.

Nu har jag klagat av mig lite på spelet. Det är inte i närheten av perfekt men det är fortfarande ett väldigt gulligt och trevligt spel. Om det inte vore för att varje bana gick på tid hade den bristfälliga svårighetsgraden och avsaknaden av riktigt farliga fiender kunnat vara rätt skönt för omväxlings skull. Spelet innehåller riktigt bra musik och mellansekvenserna man bjuds på mellan banorna är fyllda med humor och ett helt hysteriskt påhittat babbelspråk. Jag skulle främst rekommendera De Blob 2: The Underground till de lite yngre när jag tror de äldre snabbt lessnar.

Det Bra

  • Mycket humor.
  • Man blir glad av att måla.
  • Effektfull kontrast.

Det Dåliga

  • Dålig kamera.
  • För enkelt.
  • Ingen möjlighet att gå tillbaka och fortsätta på klarade banor.
6

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi