Devolo Home Control

Av i i Recensioner, 3 Mer

Devolo Home Control: Radiator Thermostat och Devolo Home Control: Room Thermostat

Vill du spara värme eller vill du ha olika temperatur dag- och nattetid? Då kan Devolos smarta termostater vara något för dig.

Jag fryser på dagen eller svettas på natten. Det är svårt att få en lagom balans gällande temperaturen hemma. Helst vill jag ha lite svalare nattetid än dagtid men man kan inte springa och vrida på termostaten på elementet i tid och otid. Här kommer Devolos smarta termostater väl till pass. Ett annat exempel är att du vill sänka temperaturen när du är bortrest för att på så sätt spara energi.

Devolo Home Control: Radiator Thermostat

Devolo Home Control: Radiator Thermostat ersätter befintlig radiatortermostat monterad på radiatorn (elementet). Processen går fort och är mycket enkel. Man skruvar av den befintliga termostaten och skruvar på Devolos. Det finns två adaptrar som gör att man kan använda termostaten till de flesta radiatorerna, men tänk på att den inte passar på alla element. Har du en äldre radiatorer, exempelvis om du bor i en 70-talslägenhet, finns risken att Devolos termostat inte passar. De två adaptrarna passar till M30 x 1,5 skruvgänga samt Danfoss RA. Det står inte på förpackningen vilket är dåligt – det står bara att termostaten passar de flesta radiatorerna. Jag hittade heller ingen information på Devolos hemsida utan den fanns i manualen.

Devolo Home Control: Room Thermostat

Denna termostat fäst in på radiatorn utan placeras på valfritt ställe i huset eller lägenheten. Den används lämpligtvis tillsammans med radiatortermostaterna. Eftersom placeringen av rumstermometern är helt fri kan den styra temperaturen exakt där du är. Dessutom kan den styra flera radiatortermostater samtidigt. Installationen är enkel. Den kan fästas på exempelvis en vägg med antingen tejp eller skruvar.

Styrning av de smarta termostaterna

Väl monterade är det enkelt att lägga till de båda typerna av termostater till Devolos Home Control Center och nå dem via hemsidan eller appen My Devolo. Båda dessa styrsätt är mycket enkla att använda och ger stora möjligheter. Det mest uppenbara är att man kan styra termostaten efter tid. Du kan på så sätt ha olika temperaturer dag- och nattetid. Du kan även styra temperaturen direkt på de båda termostaterna via knappar. Temperaturen visas på såväl termostater via en liten skärm som i appen och på hemsidan.

Eftersom du kommer åt styrningen via My Devolo vart du än är kan du även styra temperaturen när du är på språng. Du kanske vill ha lägre temperatur när du är i på jobbet och har gjort ett schema för det. När du sedan kommer hem ska temperaturen höjas. Vad händer om du blir sjuk eller om du jobbar över? Då kan du gå in i My Devolo och ändra temperaturen manuellt och på så sätt kringgå schemat.

Möjligheterna är många. Rumstermostaten kan användas utan radiatortermostater om de inte passar på dina element. Ett exempel. När temperaturen blir för låg aktiveras ett vägguttag. Till den har ett bärbart element anslutits som går igång när vägguttaget aktiveras. När rätt temperatur uppnåtts stängs vägguttaget och därmed elementet av. Den här processen kan styras via ett tidsschema så att elementet bara aktiveras när du är hemma.

Ett annat exempel är att ett larm kan skickas via e-post till din mobil när temperaturen blir för hög eller för låg.

Det här låter kanske krångligt, men är enkelt. Gränssnitten på hemsidan och i My Devolo är enkla och det går snabbt att skapa olika scheman och scener. Det senare är förenklat av typen om detta händer gör då så här.

Omdöme

Devolo säger att man kan spara upp till 30 % energi med deras smarta termostater. Jag kan inte säga om det stämmer eller inte. Fakta är dock att man kan genom olika temperaturer beroende på situation såsom dag eller natt och hemma eller borta kan sänka temperaturen vid behov och på så sätt spara energi. Jag tvivlar inte på att Devolos smarta termostater kan, om de används rätt, spara energi och vara en bra och lönsam investering.

Det Bra

  • Mycket enkel att installera
  • Flexibelt
  • Lätt att skapa scheman, scener med mera
  • Spar energi

Det Dåliga

  • Det står inget på förpackningen vilka typer av radiatorer som Devolos radiatortermostat passar
  • Står inget om hur de används tillsammans med andra Z-wave styrsystem
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi