Dracula’s Legacy

Av i i Recensioner, 3 Mer

Dracula’s Legacy

När man inte minns sin barndom och tvingas åka till Draculas hemtrakter är det lätt att sätta bli skräckfylld. Linda har spelat Dracula’s Legacy och vet hur allt slutar.

Dracula’s Legacy är ett peka- och klickaspel som är äventyrsbaserat och det utspelar sig i en skräckspelsmiljö. Spelet är utvecklat av JetDogs Studios och finns bland annat på Steam, men även till Wii U på Nintendo eShop.

När jag startade upp spelet hade jag inte hört talas om spelet tidigare men som ett fan av vampyrer blev jag så klart nyfiken.. Kanske inte så mycket vampyrer i stil med Twilight utan snarare av Bram Stokers samt Anne Rices vampyrer. Den sistnämnda tillhör en av mina favoritförfattare.
Jag hade ingen riktigt klar bild av spelet utöver att mina förväntningar inte var så höga. Spel av detta slag brukar vara för mig “hit or miss”-spel. Till min stora glädje visade sig Dracula’s Legacy vara en hit. Varför undrar ni kanske då?

Ja varför gillade jag spelet så mycket att jag spelade genom det på 24 timmar? Jag skulle vilja säga att det beror på tre orsaker. Inget på TV, allt sett på Netflix och värmebölja. Nä men skämt och sido, de tre orsakerna till varför jag gillar spelet är: Historien, grafiken och tankenötterna.

Om vi börjar med historien så utspelar sig spelet i vår samtid även om det inte direkt sägs några årtal. Spelet börjar med att man introduceras till ett par bestående av en man och en kvinna. Man får strax veta att kvinnan lider av hemska mardrömmar om mord med ett övernaturligt inslag. Dessa mardrömmar leder till att kvinnan börjar ifrågasätta sina i stort sätt obefintliga minnen om sin bakgrund. Detta leder till att de ger sig ut för att hitta kvinnans barndomshem. Det enda som kvinnan kommer ihåg är en by i Rumänien.

Efter letande så finner paret byn och beger sig dit. Men på vägen dit så blir de överfallna av ett monster och mannen försvinner. Nu börjar kvinnans jakt efter sin pojkvän men även sitt förflutna som hon snart inser innehåller vampyrer. Denna historia bygger i mycket på Bram Stokers Dracula där en man ger sig av till ett slott i Rumänien och träffar Dracula. Generellt tycker jag att historien i Dracula’s Legacy fungerar väl och stämmer bra överens med miljön som byggs upp i spelet. Det enda som jag ibland finner störande är att vissa monster i spelen känns mer som något hämtat ur till exempel Resident Evil (kemiskt framställda monster).

Spelet är som tidigare nämnt ett peka- och klickaspel, vilket innebär att varje spelbar del av spelet handlar om att lösa olika pussel och tankenötter. Dessa pussel driver fram handlingen väl och känns som att de har en tydlig röd tråd. JetDogs Studios har lyckat skapa en balans i svårighetsgraderna. Jag uppskattar väldigt mycket att lösningen oftast är svår att komma på men inte svår att utföra. Jag valde att spela spelet på en normal svårighetsnivå men det finns även en svårare nivå.

Jag tycker även om att det ofta kräver att man byter mellan flera områden för att man ska kunna lösa problem. Samtidigt om områdena är begränsade så att man inte rör sig i ett oändligt område. Utan att avslöja något så fann jag även att jag själv lyckades lösa de flesta problem men jag kan berätta att det på Youtube finns en väldigt bra genomgång om man verkligen inte hittar rätt. Ni kan hitta den här.

Grafiken då? Visst tillhör den kanske inte det nyaste och allra häftigaste men de lyckades skapa en stämning som på många sätt påminner om gamla skräckfilmer men också mer klassiska skräckspel som Resident Evil och Silent Hill. De flesta filmsekvenser känns välgjorda med. Det var främst en scen innan den sista “striden” som jag störde mig på. Både val av karaktärer och miljö kändes fel.

Generellt sätt upplevde jag att spelet var välgjort och genomarbetat. Utöver en detalj när jag just hade börjat spela spelet och var kanske ca 30 minuter in i spelet så hängde sig spelet och jag var tvungen att starta om för att kunna ta mig vidare. Detta hände en gång till i början av spelet och det kändes som att det var någon bugg. Jag vet inte riktigt om detta beror på Wii U-versionen eller om det var något med min uppkoppling och så vidare. Men det hände bara dessa två gånger tack och lov.

Som sammanfattning vill jag rekommendera Dracula’s Legacy till alla som gillar vampyrer och peka- och klickaspel som inte är så omfattande i tid. Det var det perfekta spelet för heta sommardagar och nätter.

Det Bra

  • Bra story
  • Miljön
  • Bra balans på pusslen

Det Dåliga

  • Vissa av monstren känns felplacerade
  • Lite buggigt i startskedet av spelet
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi