Dragon Age: Inquisition

Av i i Recensioner, 6 Mer

Dragon Age: Inquisition

Välkommen tillbaka till fantasyvärlden Thedas som nu blivit än större än tidigare. Detta rollspel är för dig som gillar en bra story och som gärna går på äventyr.

Dragon Age: Inquisition är uppföljaren till Dragon Age: Origins och Dragon Age II, vilket gör den till den tredje delen i serien. Dragon Age: Inquisition har varit väldigt efterlängtat och spelen har en trogen skara fans som verkligen aktar serien. Det finns bland annat böcker som fördjupar berättelserna från Dragon Age-världen och mycket fan-art och annat material producerat av fansen. Spelserien är utvecklad av BioWare och utgivet av Electronic Arts. Dragon Age: Inquisition finns till PC, PS3 och PS4 och Xbox 360 samt Xbox One.

Jag har själv spelat de tidigare två spelen och uppskattade dem väldigt mycket på grund av spelens historia som utspelar sig i en fantasyvärld fylld av drakar och magi, men också på grund av hur relationerna mellan karaktärerna i spelen utvecklas över de traditionella könsrollerna men också rasgränser. En viktig del i detta är hur stora möjligheter man har att påverka historien efter sin egen vilja.

Dragon Age: Inquisition är ett actionrollspel som utspelar sig i den enorma fantasybaserade världen Thedas, samma värld som man i tidigare spel befunnit sig i. Thedas är mycket större och friare i Dragon Age: Inquisition än i tidigare spel i serien. Det första området man besöker ska tydligen ensamt vara större än de tidigare två andra spelen, vilket märks i spelet. Historien som utvecklas i Dragon Age: Inquisition bygger på de tidigare spelen, men det möter inga hinder att spela Dragon Age: Inquisition som första spel då man får en översikt av händelseutvecklingen rätt omgångende i spelet. Det går att jämföra lite med hur Mass Effect-spelen bygger på varandra men ändå är fristående delar. Men ska man ha största möjliga nöje utav Dragon Age: Inquisition så finns det alltså fördelar med att spela de tidigare spelen. Val som man har gjort i tidigare spel påverkar spelomgång i Dragon Age: Inquisition. Dessa val kan man dock göra på hemsidan för Dragon Age: Inquisition och sen importera till sitt spel.

Spelet, som bygger mycket på karaktärsutveckling, startar med att man får skapa sin karaktär efter smak och tycke. Det finns fyra raser att välja mellan: Dvärg, alv, människa och den nya spelbara rasen qunari. Nästa steg blir att välja klass (ens förmågor lite förenklat uttryckt). Klasserna består av mage, rogue och warrior. Ens val av klass påverkar därför ens tillgång till förmågor – magiska eller inte. Förmågorna kan sedan tränas upp på olika sätt under spelets gång. Utöver dessa möjligheter går det att påverka sin karaktärs yttre på ett flertal sätt ända till den grad att man kan bestämma vilken röst ens karaktär ska ha.

Att spelet bygger mycket kring en karaktärsutveckling visar sig bland annat i hur betydelsefulla ens val i dialogerna blir. Ett val som görs tidigt i spelet påverkar en lång rad av senare händelser, detta inkluderar även val som man har gjort i tidigare spel. En viktig del i denna karaktärsutveckling och som har hyllats är hur romansmöjligheterna i serien har sett ut. Man kan välja att ha en relation med båda könen och över raserna, något som är relativt unikt i spelvärlden.

När man träder in i Thedas så råder det ett civilkrig mellan de som är trogna kejsaren och de som är trogna adeln samt stora motsättningar mellan de olika fraktionerna i Circle of Magic och Templar Order. Magegruppen Circle of Magic har tydligen haft problem med ledarskapet och blivit ”vilda”. Dessutom så har en spricka i världen skapats som ger demoner från ”Fades” tillgång till Thedas. Ens karaktär visar sig varit med när sprickan bildades men har tappat minnet, vilket leder till vissa problem. Man återförenas med några gamla karaktärer som Templar Cullen och Hawke, Morrigan och Flemeth. Målet är att åter sluta sprickan för evigt och åter igen skapa ordning i Thedas. Det leder till att man ger sig ut på en lång resa.

Generellt har jag haft en väldigt trevlig spelupplevelse med Dragon Age: Inquisition, precis som jag haft med de övriga spelen. En skillnad för mig var dock att detta spelade jag på min PC och övriga spelade jag på konsol. Jag är personligen främst en konsolspelare och jag föredrar att spela spel på med en handkontroll i soffan framför att spela framför datorn. Men med det sagt går det att använda sin Xbox handkontroll till spelet, även om jag personligen inte har testat det.

Dragon Age: Inquisition är otroligt vackert att se på och i många fall vill jag bara sitta där och ta in vyerna och miljöerna. Men den främsta orsaken till varför jag gillar spelserien är historien. Jag gillar den fantasyvärld som byggs upp och att karaktärerna känns generellt inte överdrivna som de lätt riskerar att bli.

Menyerna känns generellt smidiga och lätta hantera, om än som i många spel av detta slag krävs en del träning innan man blir riktigt bra på dem. De påminner generellt mycket om hur man har valt att lägga upp menyerna i de föregångne spelen. Det går att spela spelet både i singelplayer-läget och i multiplayer-läge men som vanligt är det i singelplayer-läget som jag trivs bäst.

Vem ska då spela Dragon Age: Inquisition?

Min första tanke var att om man har spelat något av de tidigare spelen i serien så är det ett måste att spela detta. Det känns som en mer eller mindre självklarhet. Jag själv överväger till och med starkt att skaffa Dragon Age: Inquisition till min Playstation 4 trots att jag redan äger spelet till PC.

I övrigt så tycker jag Dragon Age: Inquisition passar bra för personer som gillar fantasy actionrollspel som utspelar sig i stora fria världar, där man har stora möjligheter att påverka sin karaktär på flera nivåer. Spelet är dock inte lämpligt för de yngsta och barn i undre tonåren, då spelet innehåller sexuella och blodiga sekvenser. Men med det sagt, alla som gillar fantasy och tevespel borde spela Dragon Age: Inquisition!

Det Bra

  • Dragon Age, det säger väl allt ;)
  • Vackra miljöer
  • Bra historia
  • Genustänket kring relationer

Det Dåliga

  • Kan nog vara svårt att komma in i historien som ny spelare
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi