Dragon Ball: Raging Blast 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Dragon Ball: Raging Blast 2

Ola har testat Dragon Ball Raging Blast 2, ett spel som har ett mycket djupt fightingsystem med massvis av olika attacker att utföra.

Dragon Ball är en av de första manga-/animeserierna som blev populära i Sverige. Den har det mesta man har kommit att förknippa med japansk underhållning: en stor mängd hysteriska karaktärer, galen story och superkrafter som skulle få stålmannen att få komplex. Det har kommit en rad olika TV-spel till Dragon Ball och Raging Blast 2 är det allra senaste. Genren är fighting i dess mest extrema form. Man kan röra sig i alla tre dimensioner och det är lika stor sannolikhet att striderna äger rum i luften som nere på marken. Man har en stor mängd karaktärer att välja på, även om de flesta är låsta från början, och varje karaktär har dessutom ett antal olika versioner av sig själv som man kan välja på.

Dragon Ball Raging Blast 2 har ett mycket djupt fightingsystem med massvis av olika attacker att utföra. Det krävs dock en mycket lång inlärningskurva och en stor dos tålamod för att lära sig dessa. Något som dessutom tyvärr sätter käppar i hjulen är att det går i princip precis lika bra att bara trycka så snabbt man kan på attack-knappen för att vinna över en motståndare som spenderat timmar på att lära sig de bästa kombinationerna. Detta är någonting som varje fightingspel bör betrakta som ett avskräckande exempel. Skicklighet och övning ska alltid löna sig över button-mashing, annars försvinner en stor del av charmen med att lära sig en karaktärs alla specialattacker fullt ut.

Designen i hur karaktärerna ser ut är mycket välgjord. Dragon Ball-fans kommer definitivt inte bli besvikna här. Varje kämpe har avbildats med stor precision och utvecklarna har lyckats fånga deras personligheter på ett slående sätt. I kontrast till detta står dock banorna man slåss på som fått en minst sagt undermålig behandling. Ofta rör det sig om vidsträckta, monotona landskap som både saknar detaljer och intressanta platser att slåss på. De begränsas av osynliga väggar som på ett burdust sätt skadar inlevelsen.

Det känns som att Dragon Ball Raging Blast 2 enbart är ett frieri till de stora fansen av serien. För de som inte intresserat sig för Dragon Ball, eller anime/manga för den delen, finns det tyvärr mycket lite här att hämta. Det är helt enkelt alldeles för komplext och när man väl lärt sig kontrollerna får man mycket liten belöning för detta eftersom man ändå lätt kan besegras av en nybörjare. Det tar dessutom alldeles för lång tid att låsa upp alla karaktärer. Man måste spendera timme efter timme i singleplayerläget för att låsa upp alla kämpar. Självklart finns det en poäng i att det finns en utmaning kopplad till förvärvande av nya figurer men i Raging Blast 2 är utmaningen helt enkelt alldeles för frustrerande. En person som bara är ute efter lite avkopplande fighting i stil med Street Fighter eller Soul Calibur kommer bli besviken. För att kunna ha någon som helst glädje av spelet måste man i princip gå igenom det frustrerande och utdragna tutorial-läget som lär en grunderna men när detta är avklarat känner man sig ändå rätt vilsen i spelets kontroll.

Dragon Ball Raging Blast 2 är helt enkelt alldeles för sladdrigt och finesslöst för att höja några ögonbryn. Fans kan säkert få ut några timmars underhållning men alla andra bör hålla sig undan.

Det Bra

  • Stort karaktärsgalleri
  • Snygga karaktärer

Det Dåliga

  • Alldeles för svår kontroll
  • Tråkiga banor
4

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi