Så var det återigen dags för ett nytt spel i Dragon Ball Z-serien. Det är ett fightingspel för såväl korta stunder för exempelvis pendlare och för långa spelsessioner.
Dragon Ball Z: Extreme Butoden är ett fightingspel till Nintendos bärbara konsoler 3DS och New 3DS och det finns bara tillgängligt till dessa konsoler i dagsläget. Spelet har funnits på den japanska marknaden sen 11 juni 2015 och släpptes 16 oktober 2015 i Europa. Spelet är utvecklat av Namco Bandai och Arc System Works.
Spelet bygger på den populära mangaserien Dragon Ball Z som i sin tur bygger på serien Dragon Ball. Det finns fler fightingspel i serien. (Red. anm. Det allra första Dragon Ball-spelet, Dragon Ball Z: Fierce Attack! Saiyan, har så mycket som 25 år på nacken). Min erfarenhet från serien bygger dock inte på fightingspelen utan på Puzzle Dragons Z-spelet som kom tidigare i år.
Dragon Ball Z: Extreme Butoden är generellt väldigt användarvänligt och snyggt. Ett exempel på detta är menyerna som känns logiskt uppbyggda och användarvänliga. Menyn bygger på ett antal spellägen som består av:
- Z-Story – Story-läget där man spelar genom huvudhistorien för att sen få tillgång till att spela spelet genom flera karaktärers perspektiv kända från Dragon Ball Z-serien.
- Adventure Mode – I detta läge spelar man i olika regioner och samlar ihop viktig utrustning.
- Extreme World Tournament – Detta läge handlar som namnet avslöjar om att spela mot andra spelare online.
- Battle Mode – I Battle Mode spelar man mot “datorn” i korta strider.
- Versus Mode – Versus-läget fokuserar på att möta andra spelare i lokala nätverk.
- Quest Mode – I quest-läget uttnyttjar man street pass och genom möten med olika spelare får man tillgång till ny utrustning och nya områden.
Gameplayet kan anses vara lite tudelat i sin utformning. Å ena sidan så är spelet väldigt enkelt att begripa. Har man tidigare spelat ett fightingspel kommer kontrollerna och matchreglerna att kännas igen. Har man inte gjort det så kommer kontrollerna troligen inte ställa till några större problem. Jag kan erkänna att jag mest… trycker på knapparna utan att veta några kombos vilket man kanske inte borde erkänna som gamer. Men tja ibland måste man vara ärlig. Denna strategi funkar bra, jag vinner matcher utan problem och har det riktigt trevligt.
Men med detta sagt så önskar jag ändå att man kunde fått en kort instruktion till hur man spelar spelet eller mer korrekt sagt på ett tydligare sätt blivit introducerat till spelmekaniken.
Bakgrundshistorien tycker jag personligen ibland blir lite långtråkig och jag finner mig själv rätt ofta speeda förbi själva berättelsen. Jag uppskattar verkligen att den möjligheten finns då man som pendlare ofta inte har tid att sitta och läsa eller lyssna i flera minuter utan att man vill komma till kärnan i spelet – fighten.
Jag har främst spelat i Z-story läget och jag uppskattar uppdelningen här av korta avsnitt. Avsnitten gör det lätt att spela en eller två matcher och sen återkomma. Eller återkomma till matcher som man inte blev nöjd med.
Sättet att dela in berättelsen med olika perspektiv känns också väldigt lyckad. Här kanske min okunnighet om mangaserien lyser genom men samtidigt finns det fördelar med att även en icke insatt kan uppskatta och följa historien.
Som avslutning kan jag rekommendera Dragon Ball Z: Extreme Butoden till spelare som uppskattar mangabaserade fightingspel eller till den som är ett troget fan av mangaserien. Spelets upplägg gör att det passar både för den vana och den nya spelaren. Dragon Ball Z: Extreme Butoden känns väldigt väl anpassat till bärbara konsoler och speciellt till spelaren som pendlar eller bara har korta stunder över till att spela åt gången.
Det Bra
- Ett underhållande fightingspel
- Snygg grafik i en mangaanda
- Bra kontroller
- Väl anpassat till bärbara konsoler
Det Dåliga
- Ingen tydlig introduktion till spelet
- Ibland blir dialogerna lite långrandiga