Fantasy Life

Av i i Recensioner, 3 Mer

Fantasy Life

Fantasy Life är en blandning av livssimulator och rollspel. Är det ett av årets bästa spel? Jo, i alla fall om man ska tro Linda som testat spelet.

Fantasy Life till 3DS:en är ett rollspel eller ett role-playing game (RPG) vilket betyder att spelet är baserat på en historia som oftast följer en huvudperson eller ett mindre gäng. Spelet är exklusivt utvecklat för Nintendo av Level-5 med hjälp av 1-Up Studio and h.a.n.d. Men Fantasy Life har även stora drag av vad som kallas för ”livssimulator”, något som betyder att spelet utgår från relationer och vardagssysselsättningar. Andra exempel på andra livssimulatorspel är Animal Crossing: New Leaf och The Sims.

Spelet utgår från att man ska följa en historia, en rätt klassisk historia baserad på det goda vs onda och en värld som ska räddas av en hjälte, dig. Men samtidigt består Fantasy Life till stor del av ”liv” så som titeln avslöjar. Det första man gör när man sätter igång spelet är att forma sin hjälte efter ens önskemål, utseendemässigt och sen ska man välja liv. Man kan säga att ett liv är vad vi kallar yrke, men som samtidigt inkluderar mer än så. Det finns 12 olika liv/klasser att välja mellan, däribland magiker, kock och skogshuggare. Dessa liv påverkar historiens utveckling till en viss del, men man kan under spelets roll byta liv flera gånger utan att det påverkar spelet negativt. Snarare utvecklas ens spel av att byter liv.

Fantasy Life startar med att man vaknar av att man trillar ur sängen i ett okänt rum varpå en äldre dam vid namn Pam kommer inspringande i rummet och frågar hur det gick. Spelet guidar dig sedan genom vissa basfunktioner såsom hur man tar emot brev och hur menyerna fungerar. Fantasy Life är lätt att förstå och kontrollerna baserar sig först och främst på de vanliga knapparna och spakarna. Till vissa funktioner använder man sig av stylusen, men oftast inte i själva gameplayet. I nästa scen sker ett möte som visar sig vara väldigt viktigt. Det är ett möte med en vän som kommer att följa en genom spelet. Nästa steg skiljer sig åt beroende på vilket liv man valt då man ska möta sin mästare som lär ut olika krafter och funktioner som är specifika för de olika liven.

Generellt sett kan man säga att spelet har två lägen, antingen storyläget (historieläget) då man följer själva huvudhistorien, eller så undersöker man världen fritt och gör olika miniuppdrag som man får av olika människor och djur i spelet, och försöker levla sig själv. Fantasy Life är ett spel som erbjuder mängder med speltid. Är i skrivande stund upp i närmare 20 timmar och har fortfarande mängder med saker kvar att göra och liv att leva.

För mig så är detta förmodligen årets spel. Det har allt som jag uppskattar såsom söta designer, härlig musik, en bra historia och mängder med uppdrag som man ska klara av vid sidan om huvudhistorien. Det är för mig en otroligt bra blandning mellan mina två favoritspel Final Fantasy IX och Animal Crossing: New Leaf. Jag får tillgång till en intressant historia men samtidigt får jag mitt behov att ”arbeta och samla saker” tillfredsställt.

Det enda som jag finner lite tråkigt i Fantasy Life är att spelet periodvis är väldigt könsuppdelad. Kvinnorna ska ha blommor i håret medan männen får tillgång till ett bruksföremål. Men oftast är det mindre saker som inte påverkar spelet som helhet, men som jag ändå just där och då blir lite irriterad över.

Vem ska då spela detta spel enligt mig? Min första primitiva tanke är alla, så bra är det enligt mig. Men om jag ska sätta känslorna åt sidan så tror jag att detta är ett bra spel om man gillar rollspel med en japansk känsla över sig med en öppen värld som man kan undersöka samt om man gillar livssimulatorspel.

Det Bra

  • Mysigt RGP-spel med en japansk känsla
  • Söt design och mysig musik
  • Många olika valmöjligheter som leder till stor valfrihet
  • Årets spel?

Det Dåliga

  • Tråkigt med en tydlig könsuppdelning
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi