Fated: The Silent Oath

Av i i Recensioner, 7 Mer

Fated: The Silent Oath

Med det nya mediet virtual reality så kommer också nya interaktionsformer. Det så kallade spelet Fated: The Silent Oath är vad jag skulle beskriva mer en interaktiv berättelse än ett spel.

Fated utspelar sig under vikingatiden i ett onämnt nordiskt land. Spelets invånare är följare av asatron och klär och för sig enligt den tidens seder. Huvudkaraktären Ulfer har överlevt en svår olycka men förlorat sin röst. Istället får man kommunicera med hjälp av att nicka eller skaka på huvudet när frågor ställs.

Spelet är mycket på räls och innehåller väldigt lite val eller utmaningar för spelaren. Den största delen av interaktionen är att gå mellan platser, vilket inte är vidare spännande. Spelet innehåller ett par ytterst rudimentära pussel som inte heller utmanar på något riktigt sätt. Ifall man enbart skulle bedöma Fated som ett spel så skulle det falla kort. Sättet jag väljer att se Fated på är dock som en interaktiv berättelse. Du spelar en av rollerna i en berättelse om myter, föräldraskap, förräderi och monster. Ur detta ljus blir spelupplevelsen genast mer lockande. Med lite hjälp av din egen fantasi och vilja att svepas med så kan Fated vara en riktigt medryckande upplevelse.

Det är tydligt att Fated var tänkt som ett spel för Oculus Rift då det dels kräver att spelaren spelar med en Xbox-kontroll och dels föreslår att spelaren förblir sittandes under hela upplevelsen. För mig som nu är en stor förespråkare av vad Vive har att erbjuda är detta näst intill skamligt. Vive har både rörelsekontroller och room-scale tracking. Ingen av dessa två styrkor används korrekt och det skadar inlevelsen markant. Fated föreslår som sagt att spelaren sitter ner under upplevelsen. Jag hävdar dock motsatsen. Även om spelet är menat att spelas sittandes kan man med fördel stå upp och spela de delar där Ulfer står upp själv. Spelet styrs med en styrspak. Något som vanligtvis kan göra mig illamående i virtual reality. Även om det låter fånigt så fann jag att ifall jag gick på stället när min karaktär gick i spelet så minskade det mitt illamående och ökade min inlevelse avsevärt. Jag skulle rekommendera den som spelar Fated att åtminstone prova detta. Varje gång kameran svänger till höger eller vänster får jag dock fortfarande ont i hjärnan och blir lite illamående. Jag hoppas att den här typen av styrning inte blir standard i framtiden.

Som en interaktiv berättelse är Fated förstås beroende av sitt manus och sina skådespelare. Båda dessa ligger tyvärr under vad jag skulle förväntat mig av ett spel som är mestadels handlingsdrivet. Berättelsen är rätt platt och röstskådespelarna är inte övertygande. Jag tyckte om delarna där Ulfer interagerade med sin dotter och svägerska som personer och inte bara som uppdragspunkter.

Fated är en relativt kort upplevelse, precis som många av de spel vi ser till virtual reality. Det är dock en bra upplevelse och för den som känner att det är värt att spendera €20 för ett par timmars upplevelse kan jag rekommendera spelet.

Det Bra

  • Fin miljö
  • Berättartekniken
  • Bra tempo

Det Dåliga

  • Ingen Vive-anpassning
  • Kort
  • Dåligt skådespeleri
7

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi