Fitbit Versa 4

Av i i Recensioner, 4 Mer

Fitbit Versa 4 Watch

Fitbit Versa 4 stoltserar med slimmat utseende och drygt 40 aktivitetslägen, varav många nya sedan Versa 3.

Fitbit är framför allt känt för sina smarta klockor och aktivitetsarmband, produkter som förutom att de fungerar som klockor även är nischade mot hälsa. Även om Fitbit fortfarande är ett eget företag så ingår det som dotterbolag i Googles företagskoncern.

Versa 4 är snyggt designad som en kvadrat med mjukt avrundade hörn och kanter. Klockan ger ett slimmat utseende. Versa 4 finns i fyra färger där aluminiumkanten har en färg och silikonarmbandet en annan. Det är bara den grå-svarta versionen (kallad Black / Graphite Aluminium) som är neutralt färgsatt. Övriga sticker till en viss del ut från mängden. Den jag haft för test hade exempelvis rosa armband och roséfärgad kant (kallad Pink Sand / Copper Rose Aluminium).

Klockans skärm är av AMOLED-typ. Den ger en skarp bild med klara, tydliga färger som känns levande. Urtavlan är 28 millimeter men känns större då samtliga fyra sidor är lika långa. Precis som klockans kant har även urtavlan avrundade hörn. Den som gillar att personifiera sina prylar blir säkert glada över att den finns många urtavlor. Flera av dem är dessutom flexibla där man exempelvis kan ha flera, egna foton, ändra färg, text, innehåll med mera.

Skärmen har touchfunktion. Dessutom finns en knapp på vänster sida. Touchfunktionen fungerar bra och gör navigeringen i klockan enkel. Sveprörelser kombineras med pekningar och tryck på den fysiska knappen. Menysystemet är också enkelt och känns logiskt.

Versa 4 laddas via en kabel som fästs med magnet på undersidan. Batteritiden är bra – sex dagar uppger Fitbit, snarare fem enligt mig. Batteriet laddas på två timmar från noll till fullt.

Märkningen av vattentålighet är ofta underlig för smartklockor, så även för Versa 4. Jag har sett två märkningar – IP68 och 30 meter. IP68 betyder att klockan är vattentät och kan sänkas ned i vatten. Du kan alltså simma med den. Märkningen 30 meter tycker jag att vi ska glömma eftersom den ofta används på ett felaktigt sätt, så även här.

Versa 4 körs, så som andra Fitbit-klockor, inte på Googles eget operativsystem Wear OS. Hur det blir i framtiden vet jag inte, men en inte alltför vild gissning är att framtida klockor körs på Wear OS. Att klockan inte använder Wear OS märks lite på antalet appar, även om det inte är någon jag saknar.

Det har ingen betydelse om du har en iPhone eller en Android-telefon. Du kan använda Versa 4 på båda. Jag har installerat klockan på såväl en iOS- som en Android-mobil. Installationen var lika enkel oavsett mobilsystem. Det krävdes en app och ett Googlekonto. Väldigt mycket av funktionerna finns i appen medan klockan till stor del används för insamling av data. Vissa data får man emellertid själv lägga till såsom ditt födo- och vattenintag.

Klockan mäter flera parametrar för ditt träningspass och din hälsa. Den mäter exempelvis hjärtfrekvens och syrgasmättnad. Sömnregistreringen ger inte bara ett index för hur bra du sover utan visar även hur länge och hur djupt du sover. Klockan har GPS, som loggar dina löparrundor, samt även höjdmätare. Det finns ingen direkt stressmätare utan den mäts via en kombination av puls, hjärtrytm och sömn.

Versa 4 har många träningslägen, 40 närmare bestämt. Det är inte lika många som Suuntos klockor, men det räcker långt och är betydligt fler än i Versa 3. Nya aktiviteter inkluderar bland annat dans och crossfit. Förutom själva analysen av dina träningspass finns även bland annat olika sätt att försöka inspirera dig, exempelvis videos över träningspass. Så det är bara att hänga på. Eller varför inte anta andra utmaningar såsom spel med träning i fokus?

Versa 4 har röststyrning men bara med Amazon Alexa vilket är svagt, speciellt med tanke på att Google numera äger Fitbit. Klockan har Fitbit Pay men ännu inte Google Pay. Det utlovas dock i framtiden – Google Maps och samtal via Bluetooth likaså.

För att du ska tillgång till alla funktioner krävs ett premium-medlemskap. Sex månaders provabonnemang ingår vid köp. Här finns bland annat fler spel, fördjupad hälsorapport, detektering av snarkningar samt bättre sömnanalys med sömnprofil.

Fitbit Versa 4 känns som en klocka väl avvägd för såväl vardagsanvändning som aktivitetshjälp. Klockan är snygg och har vissa funktioner för den som inte bryr sig om aktiviteter. Samtidigt är aktivitetsfunktionerna väl genomtänkta och omfattande.

 

Det Bra

  • Snygg
  • Passar såväl sportiga användare som till vardagsanvändning
  • Många funktioner
  • Bra skärm

Det Dåliga

  • Vissa funktioner kräver abonnemang
  • Förvirrande märkning av vattentålighet
  • Bara röststyrning med Alexa
  • Ännu inte Google Maps, Bluetoothsamtal och Google Pay
7

Skriven av: Mats Ernofsson