Google Nest Wifi

Av i i Recensioner, 1 Mer

Googles Nest Wifi bjuder inte enbart på en router och ett meshpaket utan även på en enkel smart högtalare med Google Assistent.

Nest Wifi är en utbyggd uppföljare till Google Wifi. Nu har man integrerat den intelligenta assistenten Google Assistent.

Meshsystemet består av an router och ett antal åtkomstpunkter (kallas add-on-points av Google). Med enbart routern beräknar Google att man kan täcka ungefär 120 kvadratmeter. Exakt täckning beror givetvis på hur hemmet ser ut. Många tjocka betongväggar drar exempelvis ner räckvidden. För varje åtkomstpunkt man lägger till ökar ytan som täcks. Man kan köpa enbart routern och lösa åtkomstpunkter. Det finns även paket med router och upp till två åtkomstpunkter.

Nest Wifi har fått ett mycket trevligare utseende än sin föregångare som var rund men kantig. Nest Wifi är även den rund men man har tagit bort de lite tråkiga kanterna och gjort dem avrundade i stället. Det gör att jag tycker att de smälter bättre in i hemmet.

Routern är en renodlad router. Åtkomstpunkterna har dock fått extra funktioner. De ger inte enbart åtkomst till wifi utan har en inbyggd smart assistent – Google Assistent. Systemet består av mikrofon, högtalare och en AI-styrd app. Med den kan du exempelvis få en väderleksprognos eller spela upp musik. Det går att koppla Google Assistent till en mängd smarta program och system. Som exempel kan jag nämna Spotify, Netflix och den smarta ljusserien Philips Hue.

Åtkomstpunkterna fungerar riktigt utmärkt tillsammans med Google Assisten. Med tanke på att högtalaren inte är en renodlad högtalare utan även en mesh-åtkomstpunkt så tycker jag att ljudet är något bättre än jag förväntat mig. Mikrofonen snappar upp kommandona till Google Assistent på ett bra sätt. Den går att stänga av med ett reglage på baksidan.

Systemet är lätt att installera. Man använder Google Home-appen på mobilen eller surfplattan precis som till andra prylar i det smarta Google-styrda hemmet. Det är inte speciellt mycket som måste göras manuellt utan mycket går automatiskt. En sak som jag tycker att man ska tänka igenom vid installationen är den personliga integriteten. Google vill gärna att man sparar data om systemet såsom krascher men även vad de kallar analys av hela nätverket. För att få tillgång till alla funktioner måste man dock spara viss information.

Åtkomstpunkterna ansluts även dem via Google Home-appen. Installationen är faktiskt ännu enklare än för routern.

Inställningsmöjligheterna för meshsystemet är inte lika omfattande som för vissa många renodlade routrar. Det är dock inte ovanligt att detaljstyrningen är begränsad i meshsystem. Det märks tydligt att Google prioriterat enkelhet i stället för att varje detalj ska vara anpassningsbar. Här finns emellertid möjlighet till att skapa familjeinställningar. Dessutom kan du skapa ett gästnätverk för att dela internetaccess. På så sätt kan du minska risken för dataintrång.

Google Nest Wifi använder standarden wifi 5 och inte den allra senaste wifi 6 vilket givetvis är en svaghet, men klarar du dig med wifi 5 så är Nest Wifi ett bra alternativ för mesh-nätverket. Nest Wifi är lätt att bygga ut och använda. Hyfsat många enheter kan anslutas till nätverket. Det finns en ethernetanslutning på routern vilket gör att en enhet kan anslutas via kabel. Åtkomstpunkterna har dock inte denna port. Det finns heller ingen USB-port eller möjlighet att ansluta en skrivare via kabel.

Vid test av hastigheten fick jag runt 490 mbps vilket är ungefär vad jag förväntat mig. Räckvidden får fullt godkänt. Den kommer emellertid inte upp i samma klass som vissa andra system. Dessa har å andra sidan större, om än ofta inbyggda antenner. Nest Wifi är mycket lättplacerad tack vare det nätta formatet.

Letar du efter små, lättplacerade enheter i ett meshsystem? Vill du även ha smarta högtalare och Google Assistent. Då kan Google Nest Wifi vara ett bra alternativ.

Specifikationer

 • Anslutningsteknik: Trådlös, Kabelansluten
 • Datalänkprotokoll: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11a, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
 • Typ: Wifi 5
 • Nätverks/transportprotokoll: PPPoE, DHCP, DHCPv6
 • Inbyggd Switch: 2-port
 • Trådlöst protokoll: 802.11a/b/g/n/ac
 • Formfaktor: Skrivbordsmodell
 • Viktiga funktioner: Brandvägg
 • AC-Standard: AC2200
 • Kompatibel med Internet of Things (IoT): Ja
 • Kommunikationsteknologi: Bluetooth Low Energy (LE)
 • Intelligent assistent: Google Assistent
 • Flash-minne: 4 GB
 • RAM: 1 GB

 

Det Bra

 • Lätt att installera och använda
 • Flexibelt
 • Fullgod högtalare
 • Snygga enheter
 • Smart högtalare och Google Assistent

Det Dåliga

 • Inte wifi 6
 • Ingen högtalare i routern
 • Begränsad möjlighet att justera inställningar
 • Ingen ethernet-port på åtkomstpunkterna
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi