Grandpa and the Zombies

Av i i Recensioner, 4 Mer

Grandpa and the Zombies

Att sitta i rullstol och omges av zombier är inte det lättaste. Fråga farfar Willy. Han har det hett om öronen.

Zombier = våld inom spelvärlden. Nej, inte alltid visar det sig. Grandpa and the Zombies är så långt ifrån ett våldsamt spel man kan komma. Farfar (eller är det morfar?) Willy vaknar upp på ett sjukhus. Han sitter i rullstol med ena benet i gips. Utanför dörren finns skockvis av zombier. Nu börjar flykten. Först genom sjukhuset. Sedan vidare genom lagret på väg mot friheten. Detta genom totalt 4 världar med vardera 30 banor.

Grandpa and the Zombies är ett pusselspel. Varje nivå får plats på en skärm och uppgiften är att leda Willy genom banorna till en handikapphiss. Det finns även tre godisbitar utspridda på varje bana. Det är frivilligt att ta dessa men det krävs alltid ett visst antal godisbitar för att låsa upp nästa värld. Tänk på det innan du hoppar över en bana. Fast det är inte speciellt svårt att plocka tillräckligt med godis för att låsa upp världarna.

Spelmekaniken är enkel. För styrspaken (eller tryck på styrkorset) i den riktning du vill att Willy ska rulla. Nu rullar han tills han stöter på en vägg, en zombie eller ett annat hinder. Vissa zombier är farliga och Willy dör när han stöter på dem. Andra fungerar bara som hinder och är antingen i vägen eller används för att stoppa Willy på rätt ställe. Förutom zombier finns även vampyrer och diverse hinder. Hindren kan exempelvis vara en fallgrop som dödar Willy eller zombien som faller i.

Allteftersom man spelar introduceras man till nya hinder och zombier. Vissa har nya egenskaper medan de flesta tyvärr fungerar exakt på samma sätt som något annat man redan haft. Ett exempel är ovan nämnda fallgrop som tidigare i spelet varit en elektrisk fälla.

Inlärningskurvan är bra. Spelet börjar mycket lugnt med extremt enkla banor. Längre fram krävs dock en hel del tankearbete, främst om man vill ta allt godis. Eftersom banorna löses i ganska många steg är det i princip omöjligt att vid en första anblick komma på lösningen. Det innebär en del trial-and-error (prova-och-se) för att lösa problemen.

Rent tekniskt är Grandpa and the Zombies ingen höjdare. Grafiken är visserligen lite cool men ljudet är fruktansvärt. Anskrämliga ljudeffekter blandas med repetitiv musik.

Mobilversionen av Grandpa and the Zombies innehöll köp i appen. Det finns inte i Switchversionen. Vill du hoppa över en bana är det bara att välja skip. Man behöver inte betala för det. Å andra sidan finns ingen hjälpfunktion som jag förstått fanns i mobilversionen.

Bortsett från det var Grandpa and the Zombies ett ganska kul pusselspel med en karismatisk farfar i rullstol som huvudrollsinnehavare. Man måste stå ut med att prova banor flera gånger för att få nöje av spelet.

Det Bra

  • Kräver tankeverksamhet
  • Bra inlärningskurva
  • Gubben är cool

Det Dåliga

  • Lite väl mycket prova-och-se
  • Förskräckliga ljudeffekter
  • Många nya zombier är för lika gamla
7

Skriven av: Mats Ernofsson