Homefront

Av i i Recensioner, 3 Mer

Homefront

Nu har det hänt. Nordkorea har invaderat USA och det är upp till dig att gå med i motståndsrörelsen och slänga ut koreanerna från den amerikanska kontinenten.

Homefront är en i raden shooters som följt i kölvattnet efter Call of Duty-seriens stora framgångar. Mycket känns igen från inspirationskällan men det sticker ut på ett par punkter. Framförallt har man vågat ta storyn ett par steg längre än Modern Warfare gjort. Homefront utspelar sig i en framtid där Nordkorea invaderat USA och försatt landet i militärt undantagstillstånd. Som gammal militärpilot rekryteras man som spelare av den amerikanska motståndsrörelsen och dras in i en kamp på liv och död för att stoppa den tyranniska invasionsmakten. Handlingen är spännande och engagerande. Är man historieintresserad och lite trött på det rysk/sovjetiska scenariot passar Homefronts upplägg perfekt. Nordkorea är 2010-talets onda supermakt och att låta dem spela skurkrollen är ett drag som kanske inte är så särskilt överraskande men som snabbt lyckas fånga en. Filmsekvenserna är händelserika och välgjorda med röstskådespelare som inte kommer att vinna någon Oscar men som ändå gör sitt jobb utan att svika.

Man önskar dock att utvecklarna lagt lika mycket energi på spelmekaniken som de lagt på upplägg och presentation. Homefront känns verkligen som en kopia av Modern Warfare-spelen. Kontrollen är helt identisk och banornas upplägg likaså. Det gör inte spelet dåligt men det känns väldigt billigt och plagierat. Dessutom börjar formulan få några år på nacken nu och jag tror att många börjar tröttna lite och vill så något nytt och fräscht. Man känner igen sig i vapnen och man får pröva på att använda en mängd olika automatvapen. Tyvärr saknar vapenljuden något riktigt tryck och ibland buggar dem vilket förstör inlevelsen.

Homefronts grafik står inte ut på något sätt även om den nog inte kommer göra någon besviken. Ett par dåliga animationer drar ner betyget en aning men de realistiska omgivningarna och vemodiga ljuseffekterna förstärker stämningen i den mörka handlingen.

Kampanjen är tyvärr väldigt kort och kan klaras av på en eftermiddag om man ligger i. Som tur är finns det ett multiplayerläge som är förvånansvärt avancerat. Antalet matchtyper är begränsade men systemet med erfarenhetspoäng är väl utarbetad och det finns en mängd vapen och pinaler att samla på sig. Man kan dra oändligt många paralleller till spelets stora förebild förstås men spelet blir inte mindre roligt för det.

Om inte Homefront vore så kort hade det varit lätt att rekommendera. Att slänga ut 600 spänn på ett spel som tar så kort tid att klara ut känns väldigt dyrt. Som tur är finns multiplayerläget där som en räddare i nöden och ger en några extra timmars action.

Det Bra

  • Välskriven story
  • Helgjuten stämning

Det Dåliga

  • Plagiat av Call of Duty
  • Väldigt kort
7

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi