Hori Onyx Wireless Controller for PS4

Av i i Recensioner, 2 Mer

Hori Onyx Wireless Controller for PS4

Nu har Hori släppt den första trådlösa tredjeparts handkontrollen till Playstation 4. Hur står den sig gentemot originalet?

Vad har alla licensierade handkontroller till Playstation 4 från en tredjeparts utvecklare gemensamt? Jo, de har sladd. Det gör dem visserligen billigare, men sladd är långt ifrån nutid. Hori ändrar nu på det med en Bluetooth-handkontroll.

Precis som med originalkontrollen kan fyra handkontroller anslutas samtidigt till PS4. Medan originalkontrollen från Sony har en design har Onyx ett något modernare utseende. Kontrollen är rundare och inte symmetriskt uppbyggd som originalkontrollen. Den liknar till viss del kontrollen till Xbox One. Vänster styrkors och styrspak har bytt plats vilket är de största förändringarna. Vilket som är bäst är egentligen mest en fråga om smak.

Andra förändringar är att axelknapparna blivit längre och rundade med något mindre motstånd. Det är en förbättring till det bättre. Share- och Options-knapparna har flyttats till under pekplattan. Det gör att man inte riskerar att trycka på dem av misstag när man använder plattan. De är också upphöjda vilket gör dem lättare att trycka på.

Undersidan är räfflad på Onyx medan originalet har ett annat antiglidmaterial som är betydligt bättre. Den räfflade ytan är inte lika skön och handen glider lättare. Likaså glider fingrarna lätt på styrspakarnas hala yta. Onyx saknar högtalare, skakfunktion och det finns inget uttag för hörlurar.

Nästa svaghet kanske ses som en styrka av vissa spelare. Onyx har ingen ljuslist på framsidan. Ljuslisten drar visserligen ström och används sällan i spel, men om du har Playstation VR vet du att om du vill spela med en handkontroll så används ljuslisten ofta till att positionera handkontrollen. Onyx har istället en ljusdiod på ovansidan för att markera kontrollens status. Slutligen är triggerknapparna inte bra. De har för kort anslag vilket gör det svårare att exempelvis reglera hastigheten i racingspel.

Vilken handkontroll ska du köpa? För mig är valet givet. Sonys DualShock är en av de bästa kontrollerna på marknaden och Hori Onyx hamnar långt bakom. Den handkontrollen har allt för många svagheter. Konstigt nog är originalet i dagsläget billigare på den svenska marknaden än Hori Onyx vilket är en obegriplig prissättning. De vanligaste priserna på Prisjakt är 700-800 kr för Onyx och 500-600 kr för DualShock 4 v2. Båda går att hitta billigare än så. Onyx kan man exempelvis hitta för under 500 kr på Amazon.

Det Bra

  • Ser modernare ut
  • Bättre placering av Share- och Optionsknapparna
  • R-knapparna

Det Dåliga

  • Inget hörlursuttag
  • Ingen ljusslist
  • Ingen högtalare
  • Glider lätt
  • Prissättningen
5

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi