I am Setsuna

Av i i Recensioner, 4 Mer

I am Setsuna

Det japanska rollspelet I am Setsuna lånar friskt från 90-talsspel. Är det bra eller blir retrokänslan snarare gammelmodigt än bra?

När nu äntligen Nintendo Switch är släppt finns det såklart en stor efterfrågan efter spel till konsolen bortom det massiva Zelda: Breath of the Wild. Tokyo RPG Factorys spel I Am Setsuna är en hommage till klassiska 90-tals JRPG (Japanese Role Playing Game) som inte kan köpas i butik, men över Nintendos Game Store.

Världen som I Am Setsuna målar upp är dyster och blek. Det är en värld täckt av snö som är fylld med monster och människor på väg att förlora hoppet. Dessa människor har länge levt i fruktan för de monster och odjur som hemsöker deras byar och öar. Varje år offras en ung kvinna för att blidka ett av de värsta monstren. Berättelsen följer Setsuna, en av de utvalda att offra sitt liv för sitt folk. Legosoldaten Endir, som ursprungligen lejts för att mörda Setsuna, är hennes främsta beskyddare på denna farliga resa.

Spelet I Am Setsuna är på många sätt en hommage om inte en imitation av den klassiska JRPG-genren från 90-talet. Spel som Final Fantasy VI, Chrono Trigger och Secret of Mana ansågs alla vara bland de bästa spelen för sin generation. I Am Setsuna lånar girigt från dessa spel när det gäller karaktärer, stridssystem och handling. Den stora frågan för den som är intresserad av spelet är egentligen ifall det är något positivt eller negativt. Spelet har tre intressanta områden, strid, handling och karaktärsplanering där karaktärsplaneringen är vad som är intressantast i min mening. Handlingen i spelet är godtagbar för den som finner sig stimulerad av den sorts berättande som japanska spel ofta bjuder på. För mig är handlingen svår att relatera till och känns istället banal och konstlad. Striderna påminner väldigt starkt om Chrono Triggers stridssystem, vilket enligt utvecklaren är ett medvetet val. Det känns sällan som att striderna mot vanliga monster erbjuder en större utmaning även om bossarna är desto svårare. Karaktärsplaneringen låter spelaren flytta runt förmågor och kombinera olika karaktärer för att uppnå nya resultat. Den här typen av planering utanför strid kan vara spännande i min mening. Jag var alltid ett stort fan av materia-systemet i Final Fantasy VII.

En av spelets stora styrkor är att det är väldigt snyggt. Vi ser oftare och oftare spel som flirtar med gamla genrer eller medvetet är designade med retrokänsla, som Towerfall Ascension eller Invisigun Heroes. I Am Setsuna är båda grafisk och stilmässigt ett snyggt spel. Den bleka och dystra stilen i spelet förtar förvisso en del från vad som annars skulle kunna vara en ännu vackrare värld. Men det finns något vackert i dysterheten, någonting som förstärks av musiken i spelet. Nästan all spelets musik är enbart spelad på piano. Detta lånar en känsla till spelet som stannar kvar även efter man har slutat spela.

Sammanfattningsvis är I Am Setsuna en tydlig hommage till gamla JRPG med ett modernt utseende och några egna små förändringar till klassiska system. Det är ett spel primärt för de spelare som redan är fan av genren och vill ha mer i samma stil.

Det Bra

  • Vackert
  • Fin musik
  • Karaktärsplanering

Det Dåliga

  • JRPG-handling
  • Enformig värld
  • Bekant till punkten av tråkigt
6

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi