Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure

Av i i Recensioner, 6 Mer

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure

Urtidsekorren med de stora hörntänderna är tillbaka. Den stora frågan är som alltid – kommer Scrat få sin nöt?

Scrats största problem här i världen är hans ständiga otur i jakten på ekollon. Han lyckas ofta få tag på ekollonet för att i sekunden därpå tappa det igen. I Scrat’s Nutty Adventure är det inte bara Scrats otur eller skicklighet som avgör om han får tag på nötterna. Nej, nu är det du som spelare som styr.

I Scrat’s Nutty Adventure är Scrats berömda ekollon inlåst i ett gammalt tempel som tillhörde scratazonerna. Nu är det upp till Scrat om han kan frigöra ekollonet eller inte. Till sin hjälp tar han dig som spelare. Du ska hitta fyra ekollon i form av kristaller och föra dem till templet. Detta i lika många världar med något olika teman. Förutom ekollonen finns det även skärvor av krossade tavlor och statyer att samla på.

Scrat’s Nutty Adventure är ett plattformsspel i klassiskt manér. Det är oftast ganska lätt så att det passar målgruppen. Det finns dock kluriga passagen som kan ge lite huvudbry, men inte mer än att barnen klarar av dem. Skärvorna och statyerna kan vara ganska kluriga att hitta så de ger en utmaning. Det går inte att samla alla vid en första spelgenomgång utan vill man klara spelet till 100 % måste man spela igenom spelet minst två gånger.

Själva spelandet är ganska enformigt. Även om det byts miljöer några gånger så är spelupplägget ganska likt genom hela spelet. Det är plattformshoppande som stundtals kompletteras med strider mot enkla fiender som ibland kastar saker på dig. En gång per värld, alltså totalt fyra gånger, ställs man inför en boss. Som de flesta andra bossar gäller det att hitta bossarnas rörelsemönster och svaga punkt. Det är inte speciellt svårt i Scrat’s Nutty Adventure utan bossarna är en lagom utmaning för barnen.

När man hittat en nötkristall hittats förs den till templet och man belönas då av scratazonerna med en ny egenskap. Ett dubbelhopp är inget ovanligt för plattformsspel, men det är den första, mindre upphetsande uppgraderingen. Då är telekinesi roligare.

Ljudet är ett kapitel för sig. Det är stundtals fullt okej, men vissa ljudeffekter är skrattretande dåliga. Jag vet inte riktigt varför, men jag misstänker att man vill tilltala barnen. Jag tycker dock att de förtjänar bättre. Spelet bygger trots allt på en komisk karaktär och på den fronten har man både lyckats och misslyckats. Mellansekvenserna är nämligen hyfsat komiska medan själva spelandet i sig inte lockar till skratt.

Grafiken är kvalitetsmässigt som i många andra barnspel. Den ser ut att komma från förra generationens konsoler. Nu gör det inte speciellt mycket i barnspel utan grafiken är fullt funktionellt även om jag gärna sett mer komiska inslag såsom roligare, och fler, fiender.

Kameran är inte bra. Den ställer till problem alltför ofta, speciellt om man kommer nära en vägg.

Allt som allt är Scrat’s Nutty Adventure ett ganska trevligt plattformsspel, om än rejält enformigt. Svensk text hade varit bra. Mer humor vore önskvärt. En bättre kamera likaså.

Det Bra

  • Ganska trevligt spel

Det Dåliga

  • Kameran
  • För lite komik
  • Engelska
6

Skriven av: Mats Ernofsson