Jabra Elite 3

Av i i Recensioner, 3 Mer

Jabra Elite 3

Jabra är flitiga att ge ut äkta trådlösa in-ear headset. Jabra Elite 3 är deras nyaste tillskott.

Vi på GameElite har de senaste åren testat ett flertal hörlurar och headset från Jabra. Många av dem har varit äkta trådlösa headset. Med det menas headset där en snäcka stoppas in i vartdera öra helt utan sladd. Sådana headset är mycket praktiska och kan användas näst intill överallt.

Nu har Elite 3 släppts. Det är ett ganska lätt headset – 4,6 gram per snäcka. Designen är snygg. Fast om jag ska vara ärlig är de flesta headset av den här typen ganska lika varandra. Det som sticker ut hos Elite 3 är att den finns i ljuslila. Den finns även i ytterligare tre färger – svart, vit och marinblå.

Utsidan av snäckorna utgörs av knappar. Det finns ingen touchfunktion på gott och ont. Knapparna har lagom motstånd vilket gör att det inte känns som om snäckan trycks in i örat när man trycker på en knapp. Precis som för andra headset av den här typen styrs musik och samtal genom olika kombinationer av knapptryck. Dessa är logiska och lätta att lära sig.

Laddningsfodralet är även det av standardutseende och ansluts via USB-C. Fodralet är inte speciellt stort men ger ändå en hyfsad total speltid om 28 timmar. Musiktiden i headsetet är sju timmar per laddning.

För att installera Elite 3 behöver man först installera en app kallad Jabra Sound+. Den finns givetvis på samma ställe där du hämtar andra appar. Väl installerad är det bara att följa instruktionerna. Appen hittade utan problem mitt headset och Bluetooth-anslutningen gick smärtfritt.

Appen har några finesser. Exempelvis kan man ställa in om man ska styra Spotify med headsetet eller om man hellre vill använda röstkommandon (Alexa, Google Assistent eller Siri). Det är synd att man inte kan använda både Spotify och röstkommandon samtidigt men jag förstår valet. Det hade blivit många olika knappkombinationer om båda varit tillgängliga samtidigt. Det finns även förprogrammerade ljudlägen såsom bas- och diskantförstärkning.

Elite 3 stänger ute ljudet bra. Man hör inte mycket av omgivningen vilket är skönt. Detta kan vara en nackdel i vissa lägen, exempelvis om man aktivt lyssnar efter något, låt oss säga anrop på en flygplats. Elite 3 har därför genomhörning (hearthrough) där headsetets mikrofoner aktivt låter ljud passera.

Headsetet tål vatten. Det är IP55-klassat. Det är en kryptisk betäckning som betyder att headsetet tål damm och rinnande vatten såsom regn och svett. Man ska inte bada med det.

Headsetet har fyra mikrofoner vilka ger ett bra samtalsljud. De kan även användas så att du hör din egen röst vid samtal (sidetone).

Med tanke på priset tycker jag att Elite 3 har ett bra ljud. Det är ju inget dyrt headset (900 kronor i dagsläget). Headsetet borde emellertid ha klarat en högre ljudvolym. Som det är nu hörs en distorsion redan vid måttlig volym. Basen är ovanligt påtaglig för prisklassen. Den kan förstärkas via Sound+ men skillnaden är mycket liten.

Jabra Elite 3 är väl värt ett köp för den som har begränsad budget. Den ger bra ljud för prisklassen. Komforten är bra och batteritiden okej. Största minuset är distorsionen. Betyget blir en svag sjua.

Det Bra

  • Bra design
  • Komforten
  • Bra ljud för priset
  • Bra ljudisolering

Det Dåliga

  • Distorsion
  • Kan inte använda Spotify och röstkommando samtidigt
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi