Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Av i i Recensioner, 2 Mer

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Square Enix har lyckats behålla magin från det gamla Kingdom Hearts i denna uppdaterade version. Trots att spelet är riktigt bra har de dock också lyckats bevara det gamla spelets brister.

Ingen kunde väl tro att Kingdom Hearts skulle bli ett bra spel när utannonserades 2002. Ett samarbete mellan Square Enix, som stod bakom de bästa rollspelen Final Fantasy, och Disney lät som rena skräckhistorien. Square Enix lyckades med att ta en handfull Disneykaraktärer, mixa dem med några Final Fantasy-hjältar och ett helt nytt universum och på det lägga till rollspelselementet. Mycket hade kunnat gå fel, men när jag väl fick händerna på spelet insåg jag direkt att de lyckats skapa en helt ny typ av spelserie. Nu över 10 år sedan originalet släpptes kommer Kindom Hearts HD 1.5 RemMIX som fungerar som en god påminnelse över seriens bra ögonblick och de dåliga.

Trots att det inte är helt tydligt i spelets titel så är Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX en samling av två separata spel i serien. Det innehåller final mix-versionerna av Kingdom Hearts och uppföljaren Kingdom Hearts Re: Chain of Memories samt även en semiinteraktiv berättad version av spelet Kingdom Hearts 358/2 Days. Av alla spelen är det Kingdom Hearts Final Mix som står ut i mängden eftersom det är originalet och det är spelet som kommer locka tillbaka gamla fans samtidigt som det är en bra inkörsport för nya spelare.

I Kingdom Hearts spelar man som Sora, en ung pojke som tillsammans med sina vänner Riku och Kairi drömmer om att en dag bege sig ut i världen på äventyr. En dag går deras önskan i uppfyllelse men inget går som planerat och deras vänskap sätts på prov samtidigt som de tvingas färdas genom ett universum fyllt av minnesvärda nya vänner och skurkar från olika Disneyfilmer.

Den som spelat Kingdom Hearts tidigare kommer att märka vissa skillnader i Final Mix-utförandet i form av lite nya vapen och placeringar av saker man kan hitta. Trots dessa förändringar spelar man i princip som man gjort förr vilket både är bra och dåligt. Kanske det mest frustrerande är kameran som väldigt sällan är samarbetsvillig och ibland hellre vill fokusera på arkitekturen istället för det man själv vill. Kontrollen känns också som om den borde ha blivit uppdaterad när den stundvis känns slö och inte så känslig som man är van vid.

Dålig kamera och kontroll är dock något man kan stå ut med när spelet är så otroligt vackert. Square Enix har verkligen lyckats uppdatera grafiken och även om vissa miljöer fortfarande kan verka lite tomma så är bakgrunderna och karaktärerna mästerligt animerade. Presentationen är inte helt konsekvent men Final Mix känns aldrig gammalt och det ser väldigt bra ut i widescreen.

Re: Chain of Memories är spelet som utvecklats mest sedan det släpptes. Spelet släpptes först till Game Boy Advance och gjordes sedan om till Playstation 2 och nu har det ytterligare uppdaterats. Många delar ur Final Mix återanvänds här eftersom Sora i detta spel arbetar sig igenom sina minnen från de världar han besökte i det första spelet. Ifall du just klarat ut Final Mix kan det nog kännas lite väl bekant, men tack vare att nytt stridssystem hålls spelet fräscht. Här springer man inte bara omkring och slår på fiender med sitt keyblade utan måste aktivera kort från en kortlek för att slåss.

Det är mycket djup i systemet när man kan forma kombinationer av korten för att få booster i striderna samtidigt som det är viktigt att tänka på vilka kort man har liggandes utanför striderna. Hur man lägger korten bestämmer också hur nästkommande rum kan komma att se ut. Det nya systemet kan till en början verka krångligt och avskräckande men kortläggandet visade sig till slut vara en av de bästa sakerna i den här serien.

Det sista spelet i samlingen, Kingdom Hearts 358/2 Days, är egentligen inget spel utan mer en återberättelse där man får se omarbetade cutscenes av ihopklippta stillbilder och textsamlingar. Mestadels av tiden får man lyssna på dialog medan karaktärerna sitter på ett klocktorn och äter glass. Storyns huvudperson heter nu Roxas som senare kom att bli väldigt viktig i Kingdom Hearts II. Storyn är intressant och vidgar ytterligare Kingdom Hearts mytologi men bristen på action gör att man lätt kan tappa intresse.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX tar några av seriens tidigaste spel och sätter dem i nytt ljus. Alla tre spelen kompletterar varandra med unika element och välkomnande handling för både gamla fans och nya. För att klara allt som finns i denna samling kan du räkna med att spendera mellan 50-60 timmar så det finns mycket att göra. Det fanns en tid när mixen utav Disney och Final Fantasy kändes magisk och denna samling spel bevisar att magin ännu inte har försvunnit.

Det Bra

  • Väldigt bra grafikuppdatering
  • Fortfarande lika magiskt
  • Bra story

Det Dåliga

  • Kameran är fortfarande lika dålig
  • Kontrollen känns för otight
7

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi