Ledvance Smart+ Plug

Av i i Recensioner, 2 Mer

Ledvance Smart+ Plug

Prylar i stand by-läge drar ström. Hur mycket pengar kan du tjäna per år genom att stänga av elektroniken helt?

Det finns mängder av smarta uttag (engelska smart plug) på marknaden. Ett smart uttag kopplas in mellan strömkällan och den elektroniska prylen. Med mobilen kan man sedan stänga av respektive sätta på strömmen i uttaget och på så sätt stänga respektive sätta på strömmen till respektive apparat. Koppla gärna flera apparater till samma uttag, exempelvis samtliga prylar som har med teven att göra. Då kan de enkelt stängas av så att de inte förbrukar någon ström alls.

Smarta uttag finns med eller utan energimätning. Jag har testat Smart+ Plug från Ledvance som har energimätning. Den mäter energiåtgången (watt) i realtid och ger en logg över energiförbrukningen över tid (kilowattimmar). Uttaget styrs antingen med mobilen, fjärrkontroll (tillval) eller röststyrning (Amazon Alexa, Google Assistent).

Jag har testat fyra scenarier och utgått från ett elpris inklusive skatter på fem kronor per kilowattimme.

  • Tio laddare för mobil med mera varav tre med hög effekt (65 W, 65 W, 80 W).

Man hör ofta att man ska dra ut mobilladdaren när den inte används eftersom den drar en hel del ström. Därmed kan man spara pengar. Många forskare säger att detta är en myt som enbart stämmer på gamla laddare (de blir varma). Jag har testat med tio moderna laddare och de drog ingen mätbar ström när de var anslutna utan last. Man tjänar alltså inga pengar på att dra ur laddarna, men det skadar ju inte heller. Då försvinner den extremt lilla risk som finns för brand.

  • TV med kringutrustning (soundbar och tv-box).

Här visade det sig att det finns en del pengar att spara. I standbyläge drog teven, soundbaren och teveboxen nio watt tillsammans. Om teven med utrustning står i standbyläge 20 timmar per dygn sparar man 90 öre per dag eller 6,30 kronor per vecka eller 328 kronor per år. Det är inte fy skam utan där finns en pengar att spara.

  • Philips Hue – fyra lampor och en brygga

Det visade sig att dessa lampor inklusive bryggan inte drog någon mätbar ström i standby trots att de är anslutna till nätverket.

  • Philips Hue – fyra lampor och en brygga

Min router med wifi 6 drar 16,5 watt i drift. Genom att stänga av den åtta timmar över natten spar jag 66 öre per dag eller 4,62 kronor per vecka eller 241 kronor per år. Det finns alltså pengar att spara på att stänga av routern. Detta på bekostnad av att man inte kommer åt sitt hemmanätverk. Exempelvis går det inte att sätta på routern igen med Ledvance app utan den måste startas manuellt med knappen på strömuttaget. Jag fick en del problem med att stänga av routern så det kommer jag inte att göra framöver. Dessutom kräver viss utrustning, såsom övervakningskameror, att routern är i gång dygnet runt vilket givetvis gör att den inte kan stängas av.

 

Skriven av: Mats Ernofsson