Legend of Kay Anniversary

Av i i Recensioner, 7 Mer

Legend of Kay Anniversary

Katter, harar, pandor och grodor. Alla står under råttornas och gorillornas tyranni. Det är bara katten Kay som kan rädda riket.

Legend of Kay gavs ursprungligen ut till Playstation 2 i mars 2005. En jubileumsversion gavs ut 2015 till bland annat till Playstation 4 och Wii U, därav anniversary. Nu är det alltså dags för katten Kay att ta sig an gorillakejsaren Shun och hans styrkor på Nintendo Switch.

Legend of Kay Anniversary är en upphottad version av det 18 år gamla originalspelet. Att det ursprungligen är ett Playstation 2-spel och inte ett nyutvecklat spel märks på en hel del sätt. Framför allt på grafiken och då allra främst bakgrundens texturer som är väldigt enkla. Kay och övriga karaktärer är snyggare, men långt ifrån exempelvis Zelda.

Så tillbaka till handlingen. Katten Kay lär sig att slåss av en gammal mästare som knappt kan gå. Hans stridskunskaper kommer väl till pass när deras rike, Yenching, invaderas av den ondsinte gorillakejsaren Shun och hans armé av råttor, sköldpaddor, gorillor, krokodiler med mera. Yenching har satts under tyranni och Kay måste rädda rikets fyra byar som alla befolkas av olika djur. Det är katter, harar, grodor och pandor.

Förutom de berättelser spelets olika karaktärer framför förs historien effektfullt fram med serietidningsrutor. Berättelsen går dock aldrig riktigt på djupet utan känns ganska ytlig. Serietidningsrutorna är snygga, men berättarrösten är inte den bästa. Röstskådespeleriet är för övrigt överlag riktigt dåligt. Skådespelarna överdriver stundtals på ett absurt och näst intill skrattretande sätt.

Styrkan hos Legend of Kay Anniversary ligger i stridssystemet som är hyfsat avancerat men samtidigt mindre sofistikerat. Det är en motsägelse som kräver en förklaring. Man får lära sig några basala stridsrörelser som i sig är olika effektiva mot olika fiender. Vissa fiender kan besegras hur som helst. Andra kanske främst kräver att man använder en upper-cut eller att man attackerar bakifrån. Det här ger en intressant infallsvinkel som tyvärr inte fullföljs fullt ut. Fienden uppför sig nämligen precis likadant gång på gång. Man blir aldrig överraskad utan lär sig snabbt hur man på effektivast möjliga sätt besegrar olika fiender. Förutom olika rörelser finns bland annat magi, kombos och magiska drycker att tillgå.

Striderna, och även andra delar av spelandet, försvåras av en trilskande kamera som inte hänger med. Exempelvis stötte jag på ett gigantiskt vildsvin som jag fann bäst i att cirkla runt och sedan attackera vid rätt tillfälle. Problemet var att vildsvinet försvann ur mitt synfält så fort jag hoppade åt sidan.

Annars tycker jag att det finns en ganska bra variation bland uppdragen. Vissa är enkla medan andra kräver en del av spelaren. Även här tyckte jag att kameran ställde till med en del spratt.

Även om uppdragen är bra så räcker det inte för att jag ska vara nöjd med Legend of Kay Anniversary. Spelet får med nöd och näppe godkänt. En trilskande kamera och usla berättarröster är spelets två enskilt största akilleshälar.

Det Bra

  • Hyfsad variation på uppdragen
  • Stridssystemet

Det Dåliga

  • Trilskande kamera
  • Uselt röstskådespeleri
  • Ålderdomlig grafik
  • Varje fiendetyp uppträder hela tiden identiskt
  • Ytlig berättelse
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...