Lego Bricktales

Av i i Recensioner, 7 Mer

Lego Bricktales

Nu är det dags att bygga med lego på riktigt, fast på en skärm nära dig.

Lego har alltid varit en stor del av mitt liv. Som barn hade vi lådvis med lego som vi byggde stora byggnader, robotar och djur med. Det kom sedan en tid när man blev för ”gammal” för lego men så fick jag barn och fick en anledning att öppna locket på alla lådor med legobitar. Oftast är det jag som säger ”Ska vi inte bygga nåt coolt med Lego?”. Jag är inte helt säker på att mina barn delar min entusiasm ännu men kul har vi i alla fall.

Lego Bricktales är ett Lego-spel olikt de vi spelat tidigare. Hjärtat, själen och humorn från tidigare spel finns kvar men Lego Bricktales tar sin inspiration från den riktiga leksaken. Här ligger inte äventyr i världarna från Star Wars, Harry Potter eller superhjältar i fokus utan här är det byggandet i dess renaste form som står i fokus.

Storyn som tar lite baksäte i relation till byggandet är fortfarande roligt barnslig. Huvudpersonen hälsar på sin lite virriga uppfinnare till farfar som äger en nöjespark som är hotad av nedstängning av stadsrådet p.g.a. att den är i dåligt skick. Din uppgift är att hjälpa farfar att fixa parken samt hitta kraftkällor i form av glädjekristaller.

Spelets början ger en bra introduktion i hur kontrollerna fungerar och vilka regler som gäller när man bygger. Legobitarna ligger prydligt utlagda och man ges ett område att jobba inom. Efter det anses man fullärd och ges inga fler tips. Spelet utspelar på olika banor man kan fritt gå omkring i och leta gömda saker. Allt eftersom stöter man på saker som behöver lagas eller konstrueras. Det märks tydligt att det är utvecklarna Clockstone, som även är ansvariga för spelserien Bridge Constructor, som utvecklat Lego Bricktales. En stor del av de saker man behöver bygga är nämligen broar av olika slag. När en konstruktion är klar har man möjlighet med hjälp av robotar testa hur hållbar den är. Rasar den eller rör sig för mycket blir konstruktionen underkänd och man får tänka om.

Efter att löst bara två-tre pussel på spelets första bana blev det väldigt uppenbart precis hur kreativ man behöver vara. I flera av pusslen får man dussintals legobitar som inte har en aning vad dom ska användas till. Turligt nog behöver inte alla bitar användas vilket i sig uppmanar en att lösa sig problemet på sitt sätt. Detta leder i sin tur att man kan lösa pusslen på väldigt många olika sätt.
Detta är tur när spelet redan innehåller nåt som verkligen gör det svårt nog till att börja med.

Lego Bricktales kontroller är väldigt svåra att jobba med. Knapparna man använder och funktionerna är det inga problem med men spelets kamera är det stora problemet. Den beter sig aldrig riktigt som man vill och att bara placera en lego där man vill kan bli onödigt svårt och frustrerande.

Beroende på din kameravinkel kan minsta lilla rörelse skicka din valda Legobit från den plats du vill ha den tio rader bakåt eller ovanför. Man blir regelbundet varnad att man försöker placera en legobit på en omöjlig plats även om så inte är fallet. Det mest frustrerande var att större delen av tiden jag byggde gick åt till att försöka placera saker rätt. Detta gjorde i sin tur att jag flera gånger valde den enklaste vägen för att lösa problemet i stället för den mest kreativa och roliga.

Det krävdes en hel del tålamod men till slut vande jag mig vid kameran och fann mig själv bygga saker på nytt bara för det skulle se fint ut. Det är en tillfredsställande känsla att efter ha spenderat över en halvtimme på något stort se hur robotarna klarar sig över konstruktionen utan att den går sönder. Särskilt om den även är väldigt fin.

Utforskande delen i världarna är inget extraordinärt. När man inte bygger får man uppdrag där man behöver hämta saker, lite rolig dialog eller bara vandra runt. Utan någon springknapp känns det dock som om det tar evigheter att färdas på banorna och även här ställer kameran till det vilket ibland resulterar att karaktären springer åt fel håll.

Lego Bricktales är ett av de vackraste legospelen jag spelat. Banorna är färggranna och vackert detaljerade, designade och ljussatta. Spelet har sina brister men trots detta hade jag väldigt kul med Lego Bricktales. Jag hade önskat att spelet i alla fall haft en inställning där man tillåts få mer tips. Som det är nu är det för svårt för de yngre vilket blev väldigt tydligt när min son ville spela. Framför allt har Lego Bricktales lyckats fånga magin av att bygga Lego vilket är något andra lego-spel som är mer storydrivna inte fokuserar på.

Det Bra

  • Bygga lego på ”riktigt”
  • Vackert spel
  • Uppmanar kreativitet

Det Dåliga

  • Svårt för de yngre
  • Hemsk kamera
  • Mycket broar
7

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi