Lego Star Wars: The Video Game

Av i i Recensioner, 3 Mer

Lego Star Wars: The Video Game

Lego och Star Wars? Går det ihop? Läs vår recension så får du veta att det är en alldeles utmärkt kombination.

Du börjar spela som Obi-Wan och Qui-Gon. Du kan dessutom köpa ett par robotar att ha vid din sida. Under spelets gång kan du sedan byta helt fritt mellan alla figurer du lyckats få tag på till ditt sällskap.

Många figurer

Obi-Wan, Yoda och andra Jedi har lasersvärd samt Kraften. Andra karaktärer kan exempelvis hoppa högt, låsa upp kodlås eller använda skjutvapen. Totalt finns 50 spelbara karaktärer. Mer än 30 av dem har olika rörelser och förmågor.

Möjligheten att skaffa fler och fler figurer är en del i den spelglädje Lego Star Wars utstrålar. Mina söner (10 och 12 år) spelade ut spelet på enbart några få timmar, vilket är på tok för fort. I motsats till hur de gör med de flesta andra spel fortsatte pojkarna att spela en hel del till. Deras mål är att få alla 50 karaktärerna. Dom är snart där.

När man fått en ny karaktär med en ny förmåga blir det ofta möjligt att gå tillbaka och ta föremål eller låsa upp något hemligt rum som man tidigare inte kommit åt. På så sätt är det faktiskt ganska kul att spela om gamla banor.

Spelglädje, spelglädje och åter spelglädje

Lego Star Wars levererar tonvis av spelglädje. Nästan allt känns väl avvägt och jag har inte funnit mer negativt att säga än att spelet är kort. Lego Star Wars är ett mycket lättsamt spel. Man kan vara ung då det inte är speciellt svårt. Man kan även vara ungdom eller som jag, förälder. Det finns något för alla i spelet.

Exempel på spelglädje är filmerna som är gjorda med glimten i ögat, underbara karaktärer, i det närmaste perfekt kontroll, härligt ljud, gulliga Legofigurer med välanimerade rörelser… Listan kan göras lång. Andra exempel är att ha sönder grejer och fiender så att legobitarna flyger runt. Eller att med kraften flytta legobitar så att de transformeras till något användbart.

Spelglädjen ligger även på många andra plan såsom att man aldrig dör. Tappar man all hälsa löses man upp och pengarna flyger runt. Sedan återuppstår man och om man har tur kan man samla ihop det mesta av pengarna igen.

Som det allra största glädjeämnet vill jag ranka tvåspelarmöjligheten. En kompis kan när som helst hoppa in i eller ut ur ett pågående spel. När ni spelar två kan ni samarbeta och glädjen blir betydligt större.

Samla Lego och delta i Podrace

Vad går då spelet ut på? De flesta banor är av plattformstyp där man går runt och samlar olika typer av Legobitar och har ihjäl diverse fiender kända från filmerna. Det finns även ett ”Podrace” där man flyger en sorts lågt flygande farkoster med nästan fritt hängande, enorma motorer. Du får även ratta en ”Jedi starfighter” samt ett ”Republic gunship”.

Storyn har hämtats från episod I-III filmerna. Här får man uppleva några av höjdpunkterna ur de tre filmerna, allt på charmigt Lego-vis. Ni som inte vill veta något om episod III innan ni sett filmen får väl blunda medan ni spelar.

Omdöme

Lego Star Wars är ett riktigt bra spel som passar en bred målgrupp. Allra bäst tror jag att spelet passar barn i åldrarna 8-13 år. Mina två söner är mycket bestämda. Spelet är värt högsta betyg. Deras kompisar har också kört med stor intensitet och glädje. Själv tycker jag spelet är för kort för att kunna erhålla högsta betyg. Personligen skulle jag ha gett spelet en åtta. Då mina barn och deras kompisar representerar målgruppen betydligt bättre än mig blir dock slutbetyget en nia.

Det Bra

  • Otrolig spelglädje.
  • Det är kul att spela om banorna även en andra gång i jakten på fler karaktärer.
  • Inte för svårt, men samtidigt en viss utmaning.
  • Att spela två tillsammans!

Det Dåliga

  • För kort.
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi