Life is Strange: Before the Storm

Av i i Recensioner, 4 Mer

Life is Strange: Before the Storm Episode 1

Spel om unga tjejers problem är inte direkt vardagsmat. Det andra spelet i Life is Strange sätter just en tonårig tjej i fokus.

I uppföljaren till Life is Strange är det inte Max som har huvudrollen. Istället får vi träffa Max vän, den vilsna och vresiga tonårstjejen Chloe. I den första av tre episoder av Life is Strange: Before the Storm får Chloe klara sig utan sin vän och hennes övernaturliga förmågor. Det gör att storyn blir mer jordnära än i ettan.

Life is Strange: Before the Storm är något så udda som ett spel om en 16-årig tjejs liv. Chloe är ingen superhjälte. Nej, hon är en lite deppig tjej som är vilsen och framför allt arg. Arg på att hennes pappa ersatts av en skitstövel. Arg för att hennes bästa vän är borta. Det gör henne bångstyrig och inte lätt att handskas med för såväl skola som mamman och hennes nya pojkvän. Jag tror att många tonåringar känner igen sig i detta. Ska Chloe hitta någon hon vågar lita på och anförtro sig åt?

Kanske kan hennes liv vända när hon träffar skolans egna ”prinsessa” Rachel. Det är en osannolik vänskap mellan skolans populära och snygga tjej och den mer introverta Chloe. Rachel har dock sidor som Chloe aldrig kunnat fantisera om. Hur skall denna bekantskap fortskrida?

Den första episoden av Life is Strange: Before the Storm bygger mycket på Chloes känslor och att vara jordnära. Tyvärr har det sin baksida. Stundom är det otroligt gripande att följa storyn, men ofta tuggar spelet på i ett alltför lugnt tempo.

Det sämsta är dock replikerna. De kan stundom vara briljanta medan de också kan vara på gränsen till töntiga. Replikerna kan vara styltiga med konstgjorda skratt och stundom dåliga röster. Nu är jag ingen tonårig tjej utan raka motsatsen, en medelålders man. Jag tror emellertid inte det skulle gjort någon skillnad om jag vore en 16-årig tjej. Jag undrar verkligen om någon tonårstjej fått göra sig hörd under spelets utveckling? Det känns inte så.

Ibland glänser dock dialogerna till. Det gäller främst duellerna i uppkäftighet. Det gäller att hitta svagheter i den andres argumentation och själv välja rätt fraser för att till sist gå segrande ur ”ordfighten”. Kul!

Den första episoden av Life is Strange: Before the Storm är mycket ojämn. Den pendlar mellan fantastiska ögonblick till alltför djupa dalar. Jag ser trots det fram emot att följa Chloe och se hur hon utvecklas i de två kommande episoderna. Spelet är som bäst när det på något sätt spelar på karaktärernas känslor.

Det Bra

  • Ordduellerna
  • Bitvis känslosamt
  • Musiken

Det Dåliga

  • Stundtals styltigt och tillgjort
  • Lite småfula karaktärer
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi