Lifx Clean A60

Av i i Recensioner, 2 Mer

Lifx Clean A60

Lifx vill minska antalet bakterier i vårt hem. Detta med lampan Lifx Clean.

Alla vet att det finns gott om bakterier i vår omgivning. Städa är ett bra sätt att reducera dem, men om man vill ta en genväg är belysning med antibakteriellt ljus ett sätt att döda bakterier. Lifx använder inte UV-ljus i sin nya antibakteriella lampa utan HEV-ljus. Det är en sorts blått ljus som i motsats till UV-ljus är synligt. Ljuset kallas även synligt högenergiljus.

Jag är inte tillräckligt insatt i HEV-ljusets antibakteriella egenskaper. Sökningar på internet gav inte många svar men där finns å andra sidan inte de senaste forskningsrönen. HEV-ljus ska vara ofarligt men många hudterapeuter anser att ljuset åldrar huden.

Den smarta lampan Lifx Clean fungerar inte mot alla bakterier. Enligt Lifx dödar Lifx Clean upp till 90 % av bakterierna av sorten gula stafylokocker (S. aureus) och tarmbakterien E. coli. Lifx Clean är främst tänkt att användas i badrum och kök där det finns flest bakterier.

Det är inte meningen att Lifx Clean ska användas dygnet runt utan på natten. Med den medföljande appen kan man ställa in när man vill att Lifx Clean ska ”städa”. Lifx Clean kan användas som en vanlig färgskiftande lampa på dag och kväll.

Det finns tre sätt att installera Lifx Clean på. Deras egen app rekommenderas. Den kan också styras via Alexa och Apple Homekit för integration med andra smarta produkter. Lifx Clean kan också styras med Google Assistent och Smarthings. Jag har provat med appen och Alexa och trivs bäst med Lifx app. Den fungerar bra och är förhållandevis enkel att använda. Den ger full kontroll över tidsschema, färg, färgtemperatur (1500 – 9000 kelvin) och ljusstyrka (upp till 1200 lumen).

Jag kan personligen inte mäta hur effektiv lampan är utan får förlita mig på Lifx tester där lampan dödar upp till 90 % av nämnda bakterier. Lifx Clean är enkel att använda och ansluta till det smarta hemmet med Alexa, Google Assistent eller Apple Homekit. Jag betygsätter inte lampan då jag inte kan testa effektiviteten.

Det Bra

  • Enkel att använda
  • Kan även användas som vanlig lampa
  • Ska döda upp till 90 % av S. aureus och E. coli

Det Dåliga

  • Jag kan inte hitta mycket information på internet om HEV-ljusets antibakteriella effekt

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...