Lifx Lightstrip, Lifx Colour och Lifx Clean

Av i i Recensioner, 2 Mer

Lifx Lightstrip, Lifx Colour och Lifx Clean

Vi har testat tre produkter från Lifx och samlar här samtliga under en och samma recension.

Lifx Lightstrip

Det finns två förpackningar – en eller två meter. Önskar du längre remsa kan du köpa förlängningsenheter som är en meter styck. Totalt kan maximalt tio remsor kopplas ihop. Varje remsa är på 700 lumen.

Det går inte att korta remsorna enligt manualen. Eller går det? Jo, det går faktiskt. Man måste leta efter information på Lifx supportsida. Bland informationen står även följande text: ”CUT AT YOUR OWN RISK”. Garantin gäller inte om du kortar en remsa. På denna supportsida finns även information om hur man böjer remsorna. Det ska göras på specifika ställen.

Varje remsa består av åtta zoner som alla kan ha enskilda färger som är dimbara.

Tvåmetersförpackningen, som består av två enskilda enmetersremsor, är betydligt mer prisvärd än enmetersvarianten. Jämför man priset med den kanske största konkurrenten, Philips Hue, så är Lifx Lightstrip betydligt mer prisvärd.

Jag kommer till installationen nedan men vill redan nu nämna att remsan ansluts via en adapter till ett vanligt vägguttag.

Lifx Clean

Ett rent och fint hem är de flestas dröm. Lifx Clean är en platt, dimbar lampa med E27-sockel (den stora). Lampan är på 1 200 lumen, 11,5 watt. Det speciella med Lifx Clean är dess antibakteriella egenskaper. Lampan använder dock inget UV-ljus utan HEV-ljus – High Energy Visible Light eller högenergiljus. Det är ett sorts blått ljus som i motsatts till UV-ljus är synligt. Ljuset är, i motsatts till UV-ljus, inte skadligt men det finns hudterapeuter som anser att HEV-ljus åldrar huden.

Enligt Lifx dödas upp till 90 procent av bakterierna S. aureus and E. coli om lampan är tänd under natten. Den tänds lämpligtvis automatiskt via appen varje natt. De främsta användningsområdena är kök och badrum.

Jag har inga möjligheter att testa lampans effektivitet, men om lampan dödar så stor del av bakterierna är det imponerande. Dessutom är lampan mycket enkel att använda.

Lifx Clean kan även lysa i vita nyanser (1 500 – 9 000 kelvin) eller miljontals färger.

Lifx Colour

Detta är en platt lampa (E27-sockel) med miljontals färger. Precis som Clean är den på 1 200 lumen, 11,5 watt, vilket motsvarar gamla tiders 80 W-lampa.  Lampan är dimbar och färgtemperaturen är 1 500 – 9 000 kelvin. Jag blev lite förvånad när jag jämförde priser. Vid jämförelsen med Lifx Lightstrip tycker jag nämligen att Lifx Colour är relativt dyr.

Installation

Det är lätt att installera testade Lifx-produkter. De kräver ingen speciell styrenhet (hubb) utan de installeras direkt till ditt wifi (enbart 2,4 gigahertz). Installationen sker helt och hållet från Lifx app, en lampa i taget. Det gick helt utan problem för mig. Det första steget efter wifi-installationen är att koppla lampan till ett visst ställe i lägenheten. Som exempel kan nämnas byrån i vardagsrummet.

Du kan även använda och styra via rösten med Apple HomeKit, Amazon Alexa och Google Assistant. Gillar du fjärrkontroller? Då kan du även använda Lifx produkter tillsammans med Logitech Harmony.

Lifx-appen

Lifx-appen är enkel att använda. Färgade lampor som de i mitt test kan lysa i miljontals färger och man byter färg enkelt med ett rattliknande reglage. Med detta kan man även byta färgmättnad och dimma ljuset.

Samtliga lampor placeras i appen, som jag nyss skrev, på olika ställen i huset. Det underlättar mycket och gör dessutom det enklare att styra mer än en lampa samtidigt. Man kan ha samma färg på olika lampor i ett rum och snabbt med ett tryck släcka eller tända den på en gång. Det går även att programmera dag- och nattbelysning (day and dusk). Allt fungerar smidigt.

I ett och samma rum kan man dessutom ha ett visst tema på lamporna – ”love” har exempelvis olika varma, främst rödaktiga färger medan färgerna i ”energizing” går mot blå-vitt. Temat kan dessutom animeras. Förutom dessa teman finns ytterligare några animerade effekter. Samtliga animationer har enkla programmeringsmöjligheter. Tyvärr kan man inte programmera animationer från grunden.

Omdöme

Lifx är ett riktigt bra lampsystem för er som vill ha omfattande kontroll över lamporna i lägenheten eller villan. Enkel installation, enkel användning och omfattande styrmöjligheter via en lättanvänd app är några egenskaper. Svagt att Lifx lightstrip inte rekommenderas att kortas. Dessutom hade det varit kul med fler programmeringsmöjligheterna av animationerna.

Det Bra

  • Installeras direkt via wifi
  • Bra app
  • Snygga teman
  • Hyfsat prisvärda
  • Älskar speciellt ljusremsan

Det Dåliga

  • Ingen information i manualen om hur remsorna kan kortas
  • Garantin ryker om remsan kortas
  • Enbart 2,4 gigahertz
  • Kan inte programmera animationer från grunden
8

Skriven av: Mats Ernofsson