Little Nightmares II

Av i i Recensioner, 6 Mer

Little Nightmares II

En värld fylld av ondska. En liten pojke med en papperspåse över huvudet. Det är ett par ingredienser i Little Nightmares II.

Du spelar som Mono, en ganska anonym pojke med en papperspåse över huvudet. Mono har fångats i mystisk och förvrängd värld. Barn som splittras likt porslinsdockor, människor som tycks ha lämnat i all hast, förstenade figurer. Ja, det är lite av det som möter Mono i denna mardrömslika värld.

Nu är dock Mono inte ensam. Han slår följe med flickan Six. Hennes gula regnkappa blir direkt en färgklick i en annars dyster värld med många toner av grått och andra tungsinta färger. De flesta färgerna är så pass dystra att man knappt lägger märke till dem utan det känns nästan som en helt grå värld.

Trots, eller kanske tack vare, den sorgsna världen så har spelet en underbar atmosfär. Den svenska studion Tarsier har lyckats väva samman inte bara grafik utan även andra tekniska komponenter till en härlig spelupplevelse. Som jag redan sagt är grafiken dyster men samtidigt inspirerande. Det finns många detaljer att fästa ögonen på. Grafiken kompletteras på ett utmärkt sätt av ett fenomenalt soundtrack och underbara ljudeffekter. Allt sammantaget gör att kalla kårar stundtals flyter genom ryggraden.

Ondskan är ständigt närvarande. Björnfällor är bara början. Senare tillkommer en gigantisk jägare som du måste gömma dig för. Barnen är som i trans och attackerar så fort de får syn på Mono. Här är det ingen pardon som gäller. Tvekar man att slå en slägga i skallen på dem är loppet kört. Fast man behöver inte deppa om man dör. Man behöver aldrig spela om någon längre sträcka utan kontrollpunkterna ligger tätt.

Man stöter på ett flertal färgstarka karaktärer i Little Nightmares II. En är en surmulen lärarinna med ovanligt lång hals. Hon har en förmåga att få syn på Mono vart han än är och hennes hörsel är det inget fel på. Får hon syn på Mono får du räkna med att hon sätter tänderna i honom.

Little Nightmares II bygger till stor del på problemlösning. Den kan vara ganska klurig men samtidigt inte svårare än att man klarar av den. Det fanns en hel del aha-ögonblick när jag kom på lösningen på vissa problem.

Det yppas inte ett enda riktigt ord i Little Nightmares II. Några läten på väl avvägda ställen är allt. Det finns heller inte några animerade mellansekvenser. Trots det känns det inte som om det saknas någon berättelse utan den tycker jag flyter på bra med hjälp av det visuella.

Mitt helhetsintryck av Little Nightmares II är att det är ett välutvecklat spel på alla nivåer. Här finns inte många svaga punkter utan spelet känns väl genomtänkt in i minsta detalj. Ska jag klaga på något så är det att kontrollen inte sitter till 100 procent. Jag njöt av att spela Little Nightmares II och köper nog det första spelet.

Det Bra

  • Problemlösningen
  • Atmosfären
  • Vissa karaktärer
  • Helheten

Det Dåliga

  • Kontrollen sitter inte till 100 procent
8

Skriven av: Mats Ernofsson