Logitech Z-5450 Digital 5.1

Av i i Recensioner, 2 Mer

Logitech Z-5450 Digital 5.1

Ett par bra högtalare med surroundljud ökar såväl spel- som filmkänslan betydligt. Genom trådlösa högtalare slipper man dra sladdar, vilket annars kan vara bökigt.

De bakre högtalarna är sladdlösa, men för den skull inte kabellösa. Jag får förklara detta. Det finns inga sladdar mellan de två bakre högtalarna och kontrollenheten, utan signalöverföringen sker trådlöst. Därmed slipper man dra sladdar tvärs över vardagsrummet. Högtalarna behöver dock givetvis ström och måste därför anslutas till vägguttag.

Z-5450 Digital består av sex högtalare; två främre, två sladdlösa bakre, en center samt en basenhet. Allt styrs från kontrollenheten som i sin tur kan styras av en trådlös fjärrkontroll.

Högtalarna har ett imponerande stort antal ingångar för externa ljudkällor. På kontrollenheten finns två optiska ingångar, tre vanliga 3,5 mm minijack samt en koaxialingång. Till de tre minijacken kan man antingen koppla tre separata stereoapparater eller ett ljudkort med 5.1 surroundljud.

Det finns avkodare för DTS, DTS 96/24, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II Movie samt Dolby Pro Logic II Music. Högtalarna är dessutom THX-certifierade.

Kontrollenheten är mycket praktisk tack vare sitt stora antal ingångar samt utmärkta kontrollmöjligheter. Ett flertal ljudkällor kan anslutas till Z-5450 Digital, däribland Xbox 360, Xbox, Playstation 2, dator och DVD-spelare.

Satellithögtalarna är snyggt designade, utan att för den skull dra alltför mycket uppmärksamhet till sig. De är svarta med en silverfärgad rand på sidan. Samtliga fem kan antingen placeras stående eller hängas på en vägg. Basenheten gör man nog bäst i att gömma undan då det är en relativt stor, svart klump som inte är speciellt snygg.

Att installera Z-5450 Digital är lätt, speciellt då man slipper dra sladdar till de bakre högtalarna. Väl installerad, och med inkopplad ljudkälla är det bara att sätta på kontrollenheten. Den känner automatiskt av vilken typ av ljudkälla du använder.

Efter att ha spelat några spel på Xbox 360 insåg jag att basen verkligen håller måttet. Explosioner från granater och raketgevär blev verkligen maffiga. Även mellanregister och diskant lät förträffligt. Att titta på DVD-film var också en härlig upplevelse. Basen kändes dock lite för dominant så den fick jag sänka något.

Logitech Z-5450 Digital 5.1 är ett skönt 5.1-system med ansenlig rymd i ljudet och gungande bas. Högtalarna fungerar mycket bra till såväl spel som musik och film. Tänk dock på att vissa trådlösa telefoner kan störas av högtalarnas trådlösa anslutning.

Det Bra

  • Bra ljud
  • Trådlösa bakre högtalare
  • Många anslutningsmöjligheter
  • Smidig och lättstyrd kontrollenhet

Det Dåliga

  • Basenheten är inte speciellt attraktiv (men det gör ju inget)
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi