Magic: The Gathering

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magic: The Gathering 2015 Core Set – Fat & Fury Two-Player Clash Pack

Med Magic 2015 introduceras så kallade clash pack. Det är två lekar som spelas mot varandra. Funkar det bra i praktiken? Viktor har testat.

Tillsammans med Magic 2015 släpper även Wizards någonting som kallas ett clash pack. Det är väldigt likt dual decks som vi sett tidigare på det sättet att produkten innehåller två lekar som är tänkta att spelas mot varandra direkt ur förpackningen. Det som skiljer ett clash pack från en dual deck är att lekarna i ett clash pack är menade att kunna kombineras när man tröttnat på att spela dem mot varandra. I teorin ett ganska fyndigt sätt att använda den mängden rare-kort som finns i dessa produkter på fler än ett sätt. Frågan är om detta i praktiken fungerar. Låt oss titta på leklistorna:

FATE

3 Horizon Chimera
3 Kiora’s Follower
3 Vaporkin
2 Frost Lynx
2 Omenspeaker
1 Prognostic Sphinx
1 Prophet of Kruphix

2 Divination
1 Curse of the Swine

2 Griptide
2 Jace’s Ingenuity
2 Negate
1 Aetherspouts
1 Voyage’s End

2 Leafcrown Dryad
2 Nimbus Naiad
2 Pin to the Earth
2 Thassa’s Emissary
1 Hypnotic Siren

17 Island
7 Forest
1 Temple of Mystery

Fate-leken är blå/grön med en tung fokus på blått med en del blå/gröna guldkort. Ett starkt tema i leken är bestow, en förmåga som låter dig bygga på dina varelser för att göra dem ännu farligare. Leken spelar ganska smidigt och mår bra av att ha så mycket kortdrag. Två Divination och två Jace’s Ingenuity känns helt rätt. Det man ibland kan känna att leken saknar är en riktigt stor varelse att slå igenom med i slutet i stil med Shipbreaker Kraken eller Stormtide Leviathan. Lekens stora flygare Prognostic Sphinx stannar tvärt mot Furys stora Reach varelse Arbor Colossus. Tanken är förstås att man ska göra sin egen varelse med bestow, men jag ser hellre att bestow som mer av en mid-game grej än en end-game förmåga.

Prognostic Sphinx

Lekens foil-varelse är en väldigt bra flygare från Theros. Precis lagom stor för att härska i luften och när sfinxen låter dig scrya 3 varje gång den slår så går det snabbt att få upp rätt kort. Som jag nämnt tidigare så är även hotet om hexproof nästan detsamma som att ha hexproof. Ingen kommer spela Doom Blade eller Plummet på din sfinx ifall de vet att den kan få hexproof.

Prophet of Kruphix

Detta kort är i sanning ett av de bästa korten från Theros i min mening. Den ställer varje match på ända och gör det i princip omöjligt för motståndaren att anfalla med något mått av säkerhet eftersom du kan flasha in varelser som kan blocka när som helst. Jag har en mental svart lista där jag skriver ner varelser jag inte tycker om att se i spel. Prophet of Kruphix ligger väldigt högt upp på den listan.

Aetherspouts

Det här är ett kort som man inte förstår riktigt hur bra det är förrän man har fått det spelat mot sig. Inte nog med att inga varelser gör någon skada, de försvinner alla även ur spel. Antingen överst i motståndarens lek, vilket sabbar framtida kortdrag, eller underst i högen, vilket nästan är som att bli dödad. Det är mycket lätt att få card-advantage av det här kortet.

FURY

4 Elvish Mystic
3 Karametra’s Acolyte
3 Nessian Game Warden
3 Nylea’s Disciple
2 Generator Servant
2 Ill-Tempered Cyclops
2 Nemesis of Mortals
2 Reclamation Sage
2 Voyaging Satyr
1 Arbor Colossus
1 Genesis Hydra
1 Hydra Broodmaster
1 Nessian Courser

2 Lightning Strike
2 Plummet
1 Boulderfall
1 Fated Intervention

1 Courser of Kruphix
1 Font of Fertility

16 Forest
8 Mountain
1 Nykthos, Shrine to Nyx

En klassisk grön/röd ramp lek där mycket krut har lagts på att kunna få stora mängder mana fort och sedan spela stora, dyra varelser. Leken har ett tema av grön devotion som är genomgående och starkt. Många av korten som genererar mana hjälper även till din gröna devotion. Jag undrar dock vart Aspect of Hydra är? Det kortet känns givet i den här leken. För den som vill lägga lite mer pengar i leken skulle även Reverent Hunter och Nylea, God of the Hunt passa finfint.

Mitt stora problem med leken är hur befängt mycket mana-källor som finns i den. Nästan varje match var för mig en flod av länder och mana-källor, men inga vettiga spells att spela. Om man räknar i leken finns det förutom de 25 länderna mellan 10-13 alternativa mana-källor (beroende på hur man ser det). Det är sammanräknat så mycket som 38 manakällor av 60 kort! Det är på tok för mycket fokus på mana. Med detta sagt så fanns det matcher där jag skapade tretton stycken 13/13 Hydra tokens med Hydra Broodmaster, men desto fler matcher där jag bara drog länder.

Genesis Hydra

Ett av de kort som gäst-designats av kända spelskapare inför Magic 2015 (M15). Genesis Hydra skapades av George Fan som är känd för spelet Plants vs Zombies. Det är svårt att veta hur mycket man vill spela hydran för. Det som är säkert är att den inte får vara för billig om man vill få fullt värde ur den. Helst av allt vill man spela den för 6GG så att den blir riktigt stor själv och chansen att trolla fram en Nemesis of Mortals eller Nessian Game Warden ökar rejält.

Courser of Kruphix

Jag har alltid tyckt om kort med Future Sight förmågan att spela det översta kortet. Min favorit bland dessa är Oracle of Mul Daya från Zendikar som också låter dig spela ett extra land. Courser of Kruphix ger dig dock även liv för varje land du spelar. Något som lätt kan missbrukas i lekar som Price of Glory där varje life-gain ger en effekt. Eftersom leken har på tok för många länder i sig är Courser of Kruphix värd sin vikt i guld.

Fated Intervention

Förutom ett väldigt roligt namn så är Fated Intervention ett väldigt roligt kort. Jag finner det dock svårt att vilja spela det på min egen runda. Kort som Fated Conflagration kan spelas offensivt och då ge sin scry-förmåga mycket lättare. Men att trolla fram varelser ser jag primärt som ett combat-trick. Det andra tillfället jag vill skapa varelser är i slutet på motståndarens tur för att de ska slippa summoning sickness rundan efter. Fated Intervention spelas bäst tillsammans med kort som Eidolon of Blossoms så att man får ut något av att varelserna man skapar även är enchantments.

FATE vs FURY

När man spelar Fate och Fury mot varandra känner jag inte av den där balansen som man ibland känt av dual decks tidigare. Matcherna känns knackiga och de flesta gånger så vinner Fate leken just för att Fury inte får till manan helt rätt. Jag känner på mig att lekarna har fått lida för att spelaren ska kunna bygga samman dem vid ett senare tillfälle. Fury-leken hade som sagt en hel del häftiga matcher när allt gick som det skulle, men kändes annars väldigt ojämn.

Det är värt att nämna att en av produktens stora dragplåster är att sex av korten (Prognostic Sphinx, Temple of Mystery, Prophet of Kruphix, Fated Intervention, Hydra Broodmaster och Font of Fertility) alla är foilade med alternativa illustrationer. Bland dessa är Prognostic Sphinx och Prophet of Kruphix riktigt coola, men alla är snygga. Det är kul att se att Wizards lägger extra krut på alternativa illustrationer för dem av oss som är kära i promo-kort.

Det Bra

  • Promo-foils
  • Bra rare-kort
  • Kul att bygga ihop lekarna

Det Dåliga

  • Fury leken manafloodar
  • Väldigt få M15 kort
  • Många matcher kändes slumpartade
7

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi