Magic: The Gathering

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magic: The Gathering Dual Decks – Speed vs Cunning

Med dubbla lekar med helt olika teman är Speed vs Cunning ett perfekt sätt att utmana din Magic-polare. Vilken sida är starkast – Speed eller Cunning?

Sedan Magic-tidernas begynnelse har den eviga striden mellan aggro och kontroll pågått. Ingen klar segrare har någonsin korats, även om många har sin egna klara åsikt om ämnet. Personligen är jag en klassisk kontrollspelare med en förkärlek till blått och svart. Många av er som läser fick nog säkert en sjunkande känsla i magen när man nämner blått, svart och kontroll i samma mening. På samma sätt får jag en lätt svettning i pannan när någon introducerar sin röd/vita aggrolek och börjar blanda den med mord i blicken.

Wizards of the Coast ger ett par gånger om året ut så kallade Dual Decks där man får chansen att spela två lekar som både tematiskt och kraftmässigt är anpassade att möta varandra. Tidigare Dual Decks är bland annat Elves vs Goblins, Knight vs Dragons och Divine vs Demonic. Ofta har alltså temat varit tribal relaterat, men nu släpps hela den fasaden och Wizards går mer rakt på sak med Speed vs Cunning (aggro vs kontroll). Här kan du kolla in lekarna: SPEED och
CUNNING.

Lekarna är röd/svart/vit respektive röd/blå/vit. Anledningen till dessa tre-färger är den uppkommande Khans of Tarkir (KTH) expansionen som släpps nu i september. I Khans of Tarkir ligger fokusen på tre-färg och båda dessa lekar passar väldigt väl in på de arketyper som de speglar från KTH. Lekarna innehåller även ett par kort från Khans of Tarkir som en sorts försmak för den som inte vill vänta på att expansionen faktiskt släpps. Jag tycker om detta sätt att ge spelarna en liten försmak av den kommande expansionen.

I Speed-leken finns ett tydligt Goblin tema även om mängden kort som utnyttjar Goblin som en creature-type inte är många. Leken har också ett gäng kort med förmågan Unearth från Shards of Alara blocket. Jag gillade aldrigt riktigt Unearth även om det är ett riktig skill-tester. Förmågan kändes tråkig i min mening, men Speed-leken ser till att skapa en viss finess med sacrifice-effekter och kort som Ogre Battledriver för att öka värdet från de Unearthade varelserna. Jag tycker att det är synd att Speed-leken känns en aning gammal i kontrast till Cunning-leken.

Infantery Veteran

Den här varelsen är en gammal klassiker från Visions som senare har reprintats så sent som i M11. Här får kortet en ny bild och är fortfarande lika bra. Effekten att ge +1/+1 till anfallande varelser försvårar otroligt mycket för motståndaren och gör ibland blockandet näst intill omöjligt.

Krenko, Mob Boss

Ett av lekens roligaste kort. Med Krenko finns det möjlighet till en löjlig mängd goblins. Drömscenariot är Krenko’s Command runda två, Goblin Warchief runda tre och Krenko, Mob Boss runda fyra. Efter dess är det bara att köra på.

Zurgo Helmsmasher

Ett av korten från Khans of Tarkir som också råkar vara klanledare för Mardu, klanen som rör sig med drakens vingar. Att spela mot Zurgo är som att slåss i en konstant uppförsbacke. Han är sårbar mot direkt removal, men för en lek som förlitar sig på att vinna i strid så är han i princip omöjlig att besegra. Eftersom Zurgo är indestructible på din runda så är han väldigt bra tillsammans med massremoval som End Hostilities eller Fated Retribution.

På andra sidan bordet finner vi Cunning-leken. Här finner vi också teman från Khans of Tarkir som Morph och Prowess. Så långt tillbaka som Onslaught finner vi förmågan Morph. Det är en mycket lurig förmåga som uppmuntrar till bluffande, gissande och is i magen. Alltså en förmåga helt i min smak. Det jag tycker är synd i Cunning är att i princip alla morphkorten är så pass svaga att det är svårt att bluffa med dem. Undantaget är förstås Thousand Winds från KTH som istället är en riktig bjässe. Cunning leken flyter på bra med mycket kortdrag och lagom mycket removal. Leken har dock bara två kort som verkligen kan ta hand om Zurgo Helmsmasher och bör spara dessa tills han visar sitt fula anlete.

Willbender

En av mina favoriter bland morph-varelser. Willbender har en billig morph-kostnad och vänder lätt motståndarens removal mot hen själv. Bilden är särskilt passande eftersom många motståndare gärna försöker shocka morphade varelser när de tror att de har chansen.

Impulse

Även detta kort är en klassiker från Visions som länge varit en favorit bland blåa spelare. Personligen hade jag önskat att se denna reprintad i KTH då den hade varit helt galen i de blå/röd/vita Jeskai-lekar som kommer dyka upp. Bilden på Impulse är tagen från From the Vault: Twenty och är fenomenalt snygg.

Arcanis the Omnipotent

Denna leks förkämpe är mästaren av kortövertag, Aracanis. Det behöver inte sägas två gånger att dra tre extra kort per runda är ett väldigt snabbt sätt att vinna en match på. Striderna då både Arcanis och Zurgo är ute samtidigt är förstås mest intressanta. Även här är illustrationen beundransvärd och klart inspirerad av orginalillustrationen.

Både Speed och Cunning är roliga att spela och har utrymme för spelaren att stöpa in sina egna förmågor i lekens utförande. Lekarna känns roliga att spela mot varandra och känns som att de har ett riktigt omspelsvärde. Till skillnad från vanliga intro-packs så är dessa hästlängder roligare och mer varierade. Med detta sagt har jag funnit att Cunning-leken vinner ganska mycket oftare än Speed-leken. Den känns också mycket mer som en Khans of Tarkir lek och med häftigare kort.

Det Bra

  • Roliga kort
  • Utmanande lekar
  • Snygga illustrationer

Det Dåliga

  • Unearth känns gammal
  • Svaga morph-varelser
  • Lekarna är lite obalanserade
9

Skriven av: Viktor Larsson