Magic: The Gathering

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magic: The Gathering – Journey into Nyx Fat Pack

Magic: The Gathering växer ytterligare. Med Journey into Nyx blir världen Theros än större med bland annat gudarna Pharika, Iroas och Athreos.

I världen Theros lever fortfarande gudarna i högsta grad. Avskilda från människor och monster i stjärnbildernas och mörkrets hemvist, Nyx. Gudarna har kunnat åkallas och ibland även stridit tillsammans med sina undersåtar som enorma förkämpar. Efter att satyren Xenagos under expansionerna Theros och Born of the Gods har utfört förbjudna ritualer med sina många följare har nu även han fått den gudomliga makt som tidigare varit reserverad till de som ej är av denna värld.

Elspeth, en mäktig Planeswalker, har fört striden mot Xenagos. När hon förbereder att leda sin armé in till gudarnas hemvist besöks hon av sin gamle vän, Ajani, en Planeswalker av kattsläktet Leonin. Tillsammans förbereder de sig för den slutgiltiga striden mot Xenagos. Ett sista försök innan hans ambitioner och hunger efter makt slukar Theros i ett brinnande inferno.

Journey into Nyx (JIN) fortsätter det vilt populära Theros blocket. Ett block som är tungt med Enchantments, kort som bryr sig om enfärgat och fler hjältar och monster än man vet vad man ska göra med. Mycket av JIN handlar om att fylla på de teman som Theros och Born of the Gods redan har påbörjat. Minotaurerna får äntligen ett vettigt 1-drop och en Deathtouch-lord. Förmågan Heroic tas till en helt ny nivå med kort som riktar sig mot många varelser på en gång (Strive) och framför allt så introduceras äntligen förmågan Constellation som har effekt varje gång du spelar en Enchantment.

Cykeln med gudar sluts även då svart/vitt, röd/blått, svart/grönt, vit/rött och min personliga favoritkombination blå/grönt alla får gudar i sina färger. Lite kort om varje gud:

Athreos, God of Passage

Athreos är en relativt liten gud i jämförelse med många av de andra. Hans förmåga är till en början inte spektakulär, men för 1WB är han väl värd priset. Den svart-vita enchantment leken har många kort som t.ex. Nyxborn Coinsmith eller Brain Maggot som man gärna får tillbaka på handen när de dör. Får du ner motståndaren på under tio liv blir det dessutom ett mycket svårare val ifall motståndaren ska förlora liv eller ge dig din varelse tillbaka.

Keranos, God of Storms

Keranos är ett riktigt bra kort som i princip alltid är bra, i alla blå/röda lekar. Att antingen dra ett kort eller bolta någon i upkeep är win/win för dig. Jag hade tänkt bryta kortet med instant-kortdrag på motståndarens runda innan jag såg att förmågan bara gäller på egna rundor. Keranos kan vara lite svår att animera i två av de färger som spelar minst permanents, men han är fortfarande en av de tyngre gudarna.

Pharika, God of Affliction

Först och främst, ”WOW!” vilken snygg bild. När jag först såg Pharika blev jag besviken över vilken liten förmåga hon hade. I efterhand har jag insett dels att med hennes låga pris i två färger som lätt får upp sju devotion så kan hon även vara en tung beater i midgame. De ormarna hon gör är dessutom väldigt användbara, dels eftersom det i princip blir omöjligt att anfalla in i en osynlig vägg med 1/1:or med Deathtouch, men också eftersom de är Enchantments som skapas i instant-speed. Väldigt bra för Constellation-leken.

Iroas, God of Victory

Jag tror inte att någon gud förtjänar sitt namn bättre än Iroas. Sätt honom i din Chariot of Victory bara så är saken biff. Skämt åsido så blir varje anfall du gör förkrossande med Iroas. Självklart vill du ha sju devotion för att verkligen kunna driva igenom skada. Nackdelen med Iroas är att han verkligen inte gör någonting för dig defensivt. Går det redan dåligt för dig har du ingen användning för honom.

Kruphix, God of Horizons

Grön/blått är verkligen en av mina favoritkombinationer. Det är sällan de starkaste korten, men ofta de roligaste. Min fru är särskilt förtjust i saker med Spellbook effekten där man kan ha hur många kort som helst på handen. Kruphix är dessutom ett kort som fungerar utmärkt med sina undersåtar. Med Prophet of Kruphix blir Kruphix, God of Horizons ett superladdat mana-batteri utan hejd. Då gäller det bara att hitta ett utlopp för all den där manan. Combo time!

Samtliga färger får återse ett av de bästa multicolor-länderna i Magics historia, City of Brass, under namnet Mana Confluence. Ett kort som säkerligen kommer att se spel i många standard-lekar inte bara nu, men säkerligen när Khans of Tarkir släpps i höst. Spekulationerna går att Khans of Tarkir kommer att vara ett block centrerat runt trefärgade lekar. I dessa lekar kommer Mana Confluence att vara ovärderlig. Något som Constructed formatet dessutom behövt är ett mer definitivt svar på gudarna som känns som att de finns i nästan varenda lek i Standard. Korten Deicide och Silence the Believers är båda utmärkta removal-spells. Deicide är dessutom klart med i tävlan när det gäller snyggaste artwork i expansionen.

Journey into Nyx är rolig att spela dels som en del av Theros blocket, men också för sig självt. Utrustade med 12 boosters gjorde jag och min fru varsin Sealed Deck och teman som Constellation och Strive står ut mycket starkare när setet spelas för sig självt. Mycket, mycket roligt (Särskilt när man får två Cyclops of Eternal Fury och Iroas, God of Victory i sin sealed pool).

Mina tre favoritillustrationer

Pharika, God of Affliction

Deicide

Dictate of Heliod

Sämsta illustrationen
Dictate of Erebos

Tre riktigt roliga kort
Dakra Mystic
Disciple of Deceit
Setessan Tactics

Bästa Reprint
Reprisal

Bästa fågel med svärd sen Squadron Hawk
Supply-Line Cranes

Läs gärna fler av våra recensioner av lekar inom Journey into Nyx. Fler recensioner kommer inom kort.

Journey into Nyx Fat Pack
Fates Foreseen Intro Pack
Pantheon’s Power Intro Pack

Det Bra

  • Mycket bra illustrationer
  • Kul i limited

Det Dåliga

  • Vart är alla monster?
  • Inte tillräckligt av egen identitet som expansion
8

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi