Marseille mClassic

Av i i Recensioner, 12 Mer

Marseille mClassic

Längtar du efter bättre grafik på din konsol? Då kanske mClassic från Marseille är något för dig.

Kanske bäst att säga det direkt, mClassic är inget för den här generationens konsoler, Playstation 5 och Xbox Series X|S. Inte heller för spel speciellt anpassade för Xbox One X eller Playstation 4 Pro. Nej, mClassic är till för att förbättra grafiken på äldre konsoler – (Xbox X, Playstation 4), Nintendo Switch eller tidigare.

Vad är mClassic? Jo, det är ett externt grafikkort, eller en dosa/dongel kan man säga. Installationen är mycket enkel – mClassic ansluts till konsolens HDMI-port. Det kan hända att du behöver en förlängningskabel. En kort sådan ingår. Saknas HDMI-port får du leta efter en specialkabel/adapter som passar din konsol vilket kan göra installationen riktigt krånglig. Det behövs även ström. Du ansluter en USB-kabel till en ledig USB-port alternativt till en väggadapter. Slutligen ansluts HDMI-kabeln till teven. Du behöver en HDMI-kabel som klarar 4K. mClassic saknar HDR.

Men, vad har man för nytta av mClassic? Om jag ska ta det mycket enkelt och generellt så har äldre generationers konsoler taggiga linjer. Ju äldre konsol desto taggigare är bilden. mClassic fixar till bilden så att linjerna blir mindre taggiga (anti-aliasing) vilket gör att bilden blir skarpare och ser mer detaljerad ut.

Slutresultatet beror mycket på vilken konsol man använder. Jag tyckte inte att mClassic imponerade på min Xbox One eller Playstation 4 utan effekten var mycket svag. På dessa konsoler påverkas färgerna något. Därför rekommenderar jag inte mClassic till dem såvida inte du verkligen vill få något bättre skärpa (om än marginellt) och inte bryr dig att man tappar i färgåtergivningen.

Nintendo Switch däremot har betydligt enklare grafik än de två nämnda konsolerna. Här blev resultatet imponerande. Detaljerna blev betydligt skarpare då taggigheteten minskade påtagligt – bilden blev på den fronten nästan i klass med den generationens konkurrenter, Playstation 4 och Xbox One. Givetvis gör mClassic inget underverk men jag tycker ändå att mClassic gör ett riktigt bra jobb.

Jag har inte kunnat testa äldre konsoler än så, men för konsoler som har 4:3-förhållande på skärmen, alltså sådana som skapades för gamla tjockteven, finns ett speciellt retroläge som behåller bildformatet, men ska ge betydlig skärpeförbättring.

Är då mClassic värd att köpa? Den är ganska dyr (i dagsläget från 1 250 kronor). Därför rekommenderar jag den enbart för personer som verkligen känner ett stort behov att förbättra grafiken på sin Switch eller tidigare konsol. Resultatet är riktigt bra och mClassic får bilden att se betydligt modernare ut.

Det Bra

  • Lätt att installera
  • Lyfter bildkvaliteten betydligt på Switch och tidigare konsoler
  • Speciellt läge för äldre retrokonsoler
  • Kompakt format

Det Dåliga

  • Svårt att hitta rätt kablar och adaptrar till äldre konsoler
  • Försämrad färgåtergivning på Xbox One och Playstation 4
  • Enbart marginell förbättring av skärpan på Xbox One och Playstation 4
  • Passar inte denna generations konsoler
  • Dyr
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...