Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1

Av i i Recensioner, 6 Mer

Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1

Många längtar efter ett nytt Metal Gear Solid-spel. Under tiden kan alla ni njuta av en samling äldre spel.

Det har gått 8 år sedan det senaste äventyret med Solid Snake släpptes och sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Seriens skapare, Hideo Kojima försvann från Konami redan innan Metal Gear Solid 5 släpptes och Konami har sedan dess tagit bort hans namn från allt som deras lagliga rätt tillåtit. Vad som orsakat sprickan mellan de två är fortfarande dolt i dunkel. Sedan dess har det mesta kring Metal Gear Solid-serien legat på is fram till tidigare i år när en remake på MGS 3: Snake Eater utannonserades tillsammans med den aktuella samlingen MGS: Master Collection Vol 1. Personligen tackar jag inte nej till att återigen uppleva Kojimas episka spionthriller men frågan är till vilken publik samlingen egentligen riktar sig till?

Som spel sträcker sig serien ända bak till 1987 när Metal Gear släpptes följt av Snake´s Revenge: Metal Gear 2: Solid Snake 1990. Dessa två spel medföljer som bonusmaterial tillsammans med en hel del annat godis som innefattar både grafiska noveller och soundtrack. Bonusar så som The Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel som är en fullt röstad berättelse om just Metal Gear Solid är en fin hyllning till serien. Med följer också originalmanus och ett fantastiskt soundtrack så det finns en hel del att gotta sig åt för Metal Gear-fansen. Fokus i samlingen ligger dock på de tre första Metal Gear Solid-spelen.

1998 släpptes Metal Gear Solid till Sony Playstation och det tog världen med storm. Med en välskriven story och actionmoment som passar i valfri blockbusterfilm var succén ett faktum. Metal Gear Solid räknas än idag som ett av tidernas viktigaste spel när det gäller storytelling och regi i spel. Back in the days strålade spelets grafik och 3d-momenten var fantastiska att beskåda.

Tillsammans med ett sountrack i världsklass och minnesvärda karaktärer så håller jag själv spelet väldigt högt på min personliga lista. Det jag var mest nyfiken på var att se om det skett några förbättringar med det numera 25 år gamla spelet. Tyvärr så kommer besvikelsen snabbt när jag inser att spelet är en portning rakt av från originalspelet. Det innebär att grafiken som en gång i tiden sprudlade numera ser ut som en grumlig sörja.

Tillsammans med en spelkontroll som inte stått tidens tand jättebra så kännes jag ett visst vemod att ge mig in i äventyret med rädsla att förstöra mitt fina minne av spelet. Redan här försöker jag fundera ut till vilka som samlingen riktar sig. Jag har svårt att tro att yngre spelare idag skulle orka ta sig igenom just denna version av spelet då den helt enkelt inte känns så spelbar. Det som mest sätter käppar i hjulet är spelkontrollen blandat med kamervinklarna. Det kan vara otroligt frustrerande att få ordning på saker och ting mitt i en eldstrid vilket leder till en snabb död och ännu mer frustration. Jag hade önskat en uppdatering av spelkontroll till detta spel samt lite skarpare grafik.

Förutom det så drar spelet ännu en gång in mig i den fängslande spionthriller som fortfarande i stora delar håller måttet. Det fantastiska karaktärsgalleriet presenterar oförglömliga bossfighter och oneliners som fortfarande får mig att småle mellan varven. Hade jag fått välja så hade jag hellre sett att de inkluderat Metal Gear Solid: Twin Snakes som släpptes exklusivt till Nintendo Gamecube 2004. Denna remake är enligt mig det ultimata sättet att ta sig an denna första del. Förhoppningsvis dyker den upp i volym 2 av samlingen.

2001 släpptes uppföljaren MGS 2: Sons of Liberty och 2004 kom den tredje delen döpt till MGS 3: Snake Eater. Dessa spel släpptes som HD-utgåvor redan 2011 och det är dessa versioner som finns med denna samling. Det innebär kontrasten är helt enorm jämfört med den första delen. Grafiken är skarp och även om spelkontrollen fortfarande inte är helt optimal så har man mer kontroll över sin karaktär i dessa versioner. Även här så skiner både soundtrack och regi.

Inledningen till Sons of Liberty ger mig fortfarande rysningar när Harry Gregson-Williams oförglömliga musik drar i gång. Även här finner man välskrivna karaktärer och bossar med djup. MGS-seriens speciella utseende och stil håller upp förvånansvärt bra och det är en kärt återseende att spela dessa två uppföljare.

Även om del två inte riktigt håller måttet hela vägen igenom så spelar jag gärna igenom det just för att kunna fortsätta på Snake Eater som enlig mig är bäst i serien. detta är en prequel till de första spelen och erbjuder smygande i helt andra miljöer sedan tidigare. Här bjuds det på de mest välskrivna dialogerna och spelets samtliga bossfighter är något av det mest minnesvärda man kan uppnå i spelsammanhang enligt mig. Detta gäller i princip hela serien igenom.

Även om spelets story är svår att hänga med i och i vissa fall helt oförståelig så känns karaktärerna oftast grundade i någon form av verklighet. Deras styrkor och svagheter ger ett djup som dröjer sig kvar i minnet långt efter spelen är avklarade. Det hade tagit mig flera dagar att redogöra för spelets story så det låter jag dig som spelare själv få uppleva. Mycket av Kojimas berättelse grundar sig i krig, framtidsvapen och människors tragiska behov av makt.

Omdöme

Metal Gear Solid: Master Collection Vol 1 gör mig både splittrad, besviken, men också glad. Som samling så känns den aningen lat och framstressad. Det känns som att Konami inte lagt någon vidare möda på att ge spelen den kärlek de förtjänar utan här har de markerat samtliga spelfiler och klumpat ihop dem. Med tanke på priset (runt 600 kr) så tycker jag att man kan begära lite mer än vad som erbjuds, speciellt i Metal Gear Solid. En uppdaterad spelkontroll och finputsad grafik hade det mått bra av. Samtidigt är detta en samling av tre fantastiska spel som jag verkligen rekommenderar till de som är intresserade. Lite mer kärlek från Konami hade dock varit uppskattat och välbehövligt.

Title Lineup

Metal Gear
Metal Gear 2: Solid Snake
Metal Gear Solid (Including VR Missions/Special Missions)
Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (HD Collection version)
Metal Gear Solid 3: Snake Eater (HD Collection version)
Metal Gear (NES/FC version)
Snake’s Revenge

Video

Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel
Metal Gear Solid 2: Digital Graphic Novel

Digital book

Metal Gear Solid: Screenplay Book
Metal Gear Solid: Master Book
Metal Gear Solid 2: Screenplay Book
Metal Gear Solid 2: Master Book
Metal Gear Solid 3: Screenplay Book
Metal Gear Solid 3: Master Book
Metal Gear & Metal Gear 2: Screenplay Book
Metal Gear & Metal Gear 2: Master Book

Soundtrack

Metal Gear Solid: Digital Soundtrackv

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

  • Bra bonusmaterial
  • Fantastisk spelhistoria

Det Dåliga

  • Lat samling
  • Saknar uppdateringar
7

Skriven av: Roger Nilsson