Mojawa Run Plus

Av i i Recensioner, 6 Mer

Mojawa Run Plus

Mojawa Run Plus är ett par hörlurar som inte skickar ljudvågor via din hörselgång. Hur fungerar det?

Benledning? Vad är det? Det behövs nog en förklaring. Vanliga hörlurar får luften att svänga – det bildas ljudvågor. Dessa skickas in i hörselgången. Ljudvågorna sätter trumhinnan i svängning. De små hörselbenen i mellanörat förstärker svängningarna som slutligen når hörselsnäckan i innerörat. Här omvandlas svängningarna till nervimpulser som skickas till hjärnan.

Benledningshörlurar ligger an mot skallbenet framför örat. Hörlurarna bildar inga ljudvågor i luften. I stället bildas vibrationer i benet. Vibrationerna fortplantas via så kallad benledning till innerörat där de når hörselsnäckan. Run Plus, som använder benledning, kringgår alltså trumhinnan och hörselbenen.

Varför benledningshörlurar? Det finns många anledningar.

 • Du har ingenting på eller i örat.
 • Du blir medveten om omgivningen, exempelvis om du är en landsvägscyklist är det viktigt att höra trafiken. Benledningshörlurar påverkar nämligen normalt inte ljudet utifrån. Run Plus har emellertid viss brusreducering. Ljudet kan dock dränkas vid mycket buller eftersom ljudvolymen inte är speciellt hög i hörlurarna. Hörlurarna levereras med öronproppar, en ganska trist lösning som används till många benledningshörlurar.
 • Öronläkarna är inte förtjusta i hörlurar som placeras i hörselgången (in-ear) eftersom de kan skada hörselgången, öka vaxproduktionen och skapa vaxproppar. Då är Run Plus och andra liknande hörlurar ett perfekt alternativ.
 • Bättre hygien – inget som stoppas in i örat.
 • Inte lika varmt som hörlurar som placeras på (on-ear) eller runt örat (over-ear).
 • Hörselskadade, där skadan sitter någonstans i trumhinna eller hörselben, har god nytta av benledningshörlurar eftersom ljudet inte påverkas av hörselskadan. Speciellt bra är det om skadan enbart sitter i ett öra. I stället för att höra sämre på ett öra blir ljudet desamma i båda öronen med benledning.
 • Många hörlurar ramlar lätt av vid sportande. Run Plus sitter ordentligt.

Designmässigt skiljer sig givetvis Run Plus åt från vanliga hörlurar. Hörlurarna består av en flexibel bygel runt nacken. Det finns även byglar ovanför öronen som håller hörlurarna på plats. Framför öronen finns enheterna som skapar vibrationer. Hörlurarna jag testade var anonymt svarta. I juli kommer Run Plus ut i fler färger – vita, blå och orange.

Run Plus har åtta timmars speltid. Vid full volym minskar tiden till sex timmar. Hörlurarna laddas på 50 minuter vilket är bra. Run Plus saknar laddningsetui. Därför måste hörlurarna laddas i ett vägguttag när batteriet är tomt. Det är en svaghet vid exempelvis långa flygningar.

Run Plus sitter stabilt. Jag ser ingen som helst risk att man tappar dem. Du kan alltså utöva olika sporter utan problem. Till och med simning då Run Plus är vattentäta (IP68). Run Plus är inte lika bekväma som många vanliga hörlurar. Hörlurarna klämde något eftersom jag har glasögon. När jag tog av glasögonen märkte jag knappt av att jag hade hörlurarna på mig.

Installationen av hörlurarna är enkelt. Även om det finns en app krävs den inte utan Run Plus ansluts till Bluetooth som vilken annan Bluetooth-enhet som helst. Det finns dock en app som jag inte lyckades använda med min Android-telefon. När jag skannade en QR-kod kom jag till en så kallad apk-fil. Det är ett sätt att installera appar utanför Google Play-butiken. Apk-filer har inte samma säkerhet som appar i Googles butik. Av säkerhetsskäl har jag som policy att inte installera apk-filer. Så även Mojawa-appen. Appen i Google Play var på kinesiska, även efter jag ändrat mobilens språk till engelska. I appen ska det bland annat finnas en equalizer.

På vänster sida finns en vanlig multifunktionsknapp. Den har lagom motstånd. Bakom höger öra finns en touchknapp. Genom att föra fingret uppåt eller nedåt ändras volymen.

Att strömma musik från mobilen är i dag det vanligaste sättet att lyssna på musik. Men det fungerar inte alltid. Ett exempel är flygplan. Eller så vill du kanske inte ha med dig mobilen när du tränar. I så fall kan du använda MP3-filer. Run Plus har nämligen generösa 32 gigabyte inbyggt minne.

Benledningshörlurar brukar inte ha samma ljudkvalitet som vanliga hörlurar. Det gäller även Run Plus. Ljudet är något utslätat med en klen bas. Jag tycker ändå att ljudkvaliteten är bra med tanke på benledningen. Tänk på att ljudet påverkas av hur bra kontakten med benet är, speciellt om man har glasögon. Därför kan det löna sig att böja till bågarna något om kontakten inte är perfekt.

Mikrofonen fungerar bra. Kvaliteten gör att den du pratar med hör dig klart och tydligt under förutsättning att bullernivån inte är alltför hög. En person nämnde att det fanns ett lätt eko på ljudet.

Mojawa Run Plus är ett par bra benledningshörlurar. De är bekväma och det finns ingen risk att man tappar dem även vid sportande. Man har fått göra visst avkall på ljudkvaliteten i jämförelse med vanliga hörlurar, men ljudet är trots det bra.

Hörlurarnas hemsida: mojawa.com/products/run-plus

Det Bra

 • Ingen risk man tappar hörlurarna
 • Bekväma
 • Man hör omgivningsljud bra
 • 32 GB inbyggt minne
 • Bra ljud

Det Dåliga

 • Inget laddningsetui med extra batteri vilket ger enbart åtta timmars speltid
 • Gick inte att installera en engelskspråkig app från Google Play
 • Ljudet är visserligen bra men ändå något utslätat
 • Buller kan förstöra ljudupplevelsen
 • Inget för dig som vill ha maximal brusreducering
7

Skriven av: Mats Ernofsson