Nanoleaf 4D Screen Mirror + Lightstrip Kit

Av i i Recensioner, 5 Mer

Nanoleaf 4D Screen Mirror + Lightstrip Kit

Ljuset dansar snyggt på väggen i takt med skiftningarna av ljuset från din teve.

Jag har en Philips teve med Ambilight-belysning som lyser upp väggen runt om teven. Färgerna från teven förlängs ut på väggen och ger rymd åt tevebilden. Ambilight tolkar alltså färgerna i ljussignalen och reflekterar dem på väggen. Det är mycket snyggt och ger en behagligt ljus i rummet.

Om du inte har Ambilight i din teve kan du välja en lösning från något externt företag. Mest känt är Philips Hue från Signify. Deras lösning bygger på att man kopplar tevens HDMI-kabel till en extern box där tevesignalen analyseras. På baksidan av teven fästes en ljusremsa som fungerar som en Ambilight-ersättare. Denna lösning kräver dyr utrustning och kostar lika mycket som en billig teve – runt 5 000 kronor.

Även om Nanoleafs sortiment inte är jättestort är det imponerande. De har bland annat några plattor i olika former som kan placeras på väggen. Plattorna ger snygga ljusmönster. Nu satsar Nanoleaf på en Ambilight-liknande lösning som är betydligt billigare än den från Philips Hue. Nanoleaf 4D Screen Mirror + Lightstrip Kit kostar på Nanoleafs hemsida €99,99 för 65 tum och €129,99 för 85 tum och släpps senare denna månad (augusti -23).

Nanoleafs lösning bygger inte på att man läser av HDMI-signaler. I stället filmar en liten kamera tevebilden. En liten box analyserar filmen och förmedlar en tolkning av färgerna till en ljusremsa baktill på teven. Resultatet blir ett ljus på väggen som dansar i takt med tevebildens ljusskiftningar.

Installation

Av naturliga skäl kräver installationen mer av dig än många andra produkter för det smarta hemmet. Det är ljusremsan som kräver mestadels av arbetet. Var noga. Det lönar sig. Ta gärna hjälp av någon. Det underlättar. Ljusremsan klistras på tevens baksida. Eftersom den inte kan vikas tvärt i hörnen medföljer byglar med vilka man enkelt kan göra mjuka hörn.

Kameran kan placeras på endera av två ställen – antingen på en ställning ovanför teven, vilket inte är den snyggaste lösningen, eller placerad nedanför på tevebordet (fäst gärna kameran med dubbelhäftande tejp på bordet). Ljusremsan och kameran ansluts till en liten box som analyserar filmen. Boxen kan även användas för att sätta på respektive stänga av 4D-utrustningen. Boxen innehåller dessutom några olika ljuslägen.

Jag har provat båda placeringarna. Det blev ingen stor skillnad rent resultatmässigt men förvånansvärt nog blev ljusskiftningarna något, fast inte speciellt mycket, bättre när kameran placerades under teven. Det beror antagligen på att jag då kunde placera kameran lite längre ut från teven än med ställningen ovanpå teven.

Du kan även låta ljuset synkroniseras med musik. Det fungerar si och så men är ingen hit ur min synvinkel.

App

Nanoleaf har ett flertal belysningsprodukterprodukter. Samtliga styrs från en app som är ganska bra även om jag gärna sett att varit lite mer omfattande.

Installationen av Nanoleaf 4D Screen Mirror fortsätter i denna app. Efter att utrustningen parats med mobilen måste den kalibreras. Appen måste anpassas till ljusremsans hörn. Likaså måste man ange ytterkanterna på teveskärmen. Här behöver man vara noggrann om man vill ha bästa möjliga resultat.

Ljuset

Ljusremsan har 30 ledlampor per meter uppdelade i tio zoner. Varje zon kan visa någon av miljontals färger vilket gör resultatet riktigt snyggt. Nanoleaf 4D Screen Mirror har en speciell del av appen. Den är inte avancerad men innehåller det som är väsentligt. Det finns tre grundlägen – Basic, 4D och Scene. Basic och Scene har inget med tevebilden att göra utan de ger ett enfärgat respektive flerfärgat, schemalagt, ljus.

4D-ljuset har fyra lägen – 1D upp till 4D. Enkelt förklarat innebär ett högre nummer en ökad effekt av tevebilden. Ljuseffekten kan ändras på tre sätt – filmisk, levande och egen inställning. Här fann jag att både filmisk och levande gav livfullt ljus. Inte helt överensstämmande med tevebilden, men med tanke på prislappen är effekten bra. Philips Ambilight är dock betydligt bättre, men den finns bara på ett begränsat antal teveapparater.

Jag tyckte mig se att ljuseffekterna inte var lika bra runt hela teven. Ljuset var något bättre nära kameran. Det beror antagligen på att kameran filmar teveskärmen snett upp- respektive nedifrån.

Det går att göra egna inställningar. Det finns tre parametrar i form av dynamik, mättnad och vitbalans. Jag tyckte emellertid att det var svårt att få till en inställning som gav en bra bild. Inställningarna filmisk och levande gav båda ett bättre ljus än vad jag själv kunde åstadkomma.

Extra intressant blir det om man synkroniserar 4D-ljusremsan med någon annan av Nanoleafs produkter. Jag tänker då främst de olika plattor som ingår i deras produktsortiment. Då kan man få en riktigt omfattande och snygg ljusvägg.

Slutsats

Med 4D Screen Mirror + Lightstrip Kit har Nanoleaf utvecklat en produkt för att skapa ett bakgrundsljus utifrån tevens bild som de flesta har råd med. Jämför exempelvis med Philip Hues lösning är 4D Screen Mirror betydligt billigare. Bakgrundsljuset är dock inte perfekt, men är fullt okej utifrån prislappen.

P.S. Kameran sparar inte någon bild. Ej heller skickas någon information över internet. Produkten används enbart för analys av tevebilden. Kameran är enbart aktiv under kalibreringsprocessen samt när Mirror Mode är aktivt. Om du ändå är orolig finns ett lock du kan placera framför kameran.

Specifikationer

Dimensions & Weight

 • Controller: 93.3mm*57.1mm*17mm & 66g
 • Lightstrip up to 65″: 12mm*4.8mm @4m & 50g
 • Lightstrip up to 85″: 12mm*4.8mm @5.2m
 • Camera: 31mm*28mm*34mm & 60g
 • Mount: 181.2mm*56.3mm*50mm
 • Corner Brackets: 148.5mm*18mm*17.9mm
 • Camera Cap: 29.9mm*27mm*4.6mm
 • Cable Length: Camera: 1.5m | Lightstrip: 1m | PSU: 2m

General

 • Luminous Flux Per Panel: 275lm
 • Communication Protocol: WiFi (2.4 GHz b/g/n)
 • Dimmability: Yes (via Nanoleaf App, Voice, Controller)
 • Nanoleaf App: Control via the Nanoleaf App (Android & iOS) for mobile/tablet or the Nanoleaf Desktop App (Windows & Mac).
 • Compatibility: Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, IFTTT, SmartThings, Razer Chroma
 • Usage: Indoor (IP20)

Colour

 • Resolution: 30 LEDs per metre
 • Max Colours:More than 16 million
 • Colour Zones:10 zones per metre

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Priset
 • Fungerar hyfsat bra
 • Kan synkroniseras med Nanoleafs andra produkter

Det Dåliga

 • Appen kunde varit mer omfattande
 • Inte lika snyggt ljus som Philips Ambilight
 • Inte speciellt snyggt med ställningen till kameran ovanför teven
7

Skriven av: Mats Ernofsson