Nanoleaf Essentials Matter – Smart Lightstrip och Smart Bulb

Av i i Recensioner, 3 Mer

Nanoleaf Essentials Matter – Smart Lightstrip och Smart Bulb

Den nya gemensamma standarden för smarta hemmet är här. Vi testar två produkter från Nanoleaf.

Det smarta hemmet är en djungel av prylar, appar och funktioner där olika tillverkare ofta har sin egen standard. Det ska Matter råda bot på. Matter är en gemensam standard som än är i sin linda. Det finns ännu bara ett begränsat antal smarta prylar med stöd för Matter. Få tillverkare har nämligen hunnit implementera standarden.

Tanken är att produkter från olika företag kunna ”prata” och ”samarbeta” med varandra. När standarden implementerats ska exempelvis en rörelse upptäckt av en övervakningskamera från Ring eller Arlo kunna tända lampor från Nanoleaf eller Hue. Allt för att underlätta för dig som konsument. Du slipper tänka på om den smarta produkt du vill köpa är kompatibel med produkter du redan har.

De nuvarande plattformarna, såsom Apple HomeKit, Google Home och Alexa, kommer att finnas kvar, men de smarta Matter-sakerna kommer att finnas tillgängliga från alla andra plattformar. Förutom förbättrad användarbarhet har även säkerheten förbättrats påtagligt och i många fall har även installationen förenklats.

Det är än så länge glest bland Matter-kompatibla produkter. I vissa fall kan en befintlig produkt uppdateras och i andra fall är Matter inbyggd från början. Nanoleaf är tidigt ute och släpper nu produkter med Matter inbyggt. Jag har testat de båda produkterna Smart Lightstrip (kallad ljusremsa) och Smart Bulb (kallad glödlampa) från Nanoleafs Essentials Matter-serie. I dagsläget finns två sorters glödlampor – B22 och E27. GU10 kommer senare. Likaså en infälld taklampa. Nanoleafs befintliga ljuspaneler och ljusstavar (Shapes, Elements, Canvas och Lines) kommer att få en uppdatering senare i år för att bli Matter-kompatibla.

Matter har stöd för flera trådlösa tekniker – wifi, ethernet och Bluetooth. Thread är en ganska ny teknik av mesh-typ som används av Matter. Här utgör varje enhet i Matter-nätverket en nätverkspunkt som vidarebefordrar signalen till andra enheter.

Thread kräver en hubb eller brygga som sammankopplar signalerna. Rusa nu inte i väg och köp en sådan produkt i all hast. Flera existerande hubbar/bryggor har uppdaterats så att de även klarar Matter. För en kompatibilitetslista se nedan.

Smart Lightstrip och Smart Bulb

Lamporna i Essentials Matter-serien är desamma som originalprodukterna och har därmed samma funktioner dock med tillägg för Matter.

Det följer inte med någon pappersmanual. I stället hänvisas man online. Det finns två QR-koder per produkt. Den ena leder till en online manual och den andra till installationen av Matter-produkten. Threadinstallationen sker automatiskt på iOS om det finns en Thread-kompatibel hubb. Dessutom paras produkten till Apple Home. Jag har dock använt en Androidmobil och Google Nest Hub (2nd gen).

Onlinemanualerna skiljer sig något åt mellan ljusslingan och glödlampan, främst i form av att det finns en informativ installationsvideo för glödlampan.

Nanoleaf har en app för att styra samtliga deras produkter. Installationen är ganska enkel och genom att använda QR-koden för Matter ansluts produkterna automatiskt till Thread-nätverket (spara den tryckta ”manualen” med QR-koden för framtida bruk).

Produkterna kan anslutas direkt till Apple Home, Amazon Alexa (kommer snart), Google Home eller Samsung SmartThings. I mitt fall installerades produkterna i Google Home-appen vilket gick mycket snabbt och smärtfritt. Appen har dock mycket begränsad funktionalitet.

Om man inte vill eller kan installera via en Matter-hubb så går det att använda Bluetooth i stället för ett Thread nätverk. Då kan man inte använda Matter. Antalet lampor bör dock inte överstiga fem medan du kan använda obegränsat antal om lamporna paras via Thread.

Nanoleafs app är snyggt skapad och mestadels enkel. Appen är hyfsat kraftfull men jag önskar att den byggts ut med ännu mer funktioner. Främst tänker jag på att det i nuläget inte går att skapa scheman över när lampor ska tändas och släckas. I mitt fall hänvisades jag till Google Home. Ett annat exempel hämtad från önskelistan är ökad flexibilitet när man ska skapa scener.

Nanoleafs produkter kan styras med rösten via Siri, Google Assistent eller Samsung Smartthings.

Ljusslingan fästes med dubbelhäftande tejp på valfri yta. Remsan kan kortas efter behov genom att man klipper av den på markerade ställen. Slingan styrs via en kontrollbox som även fungerar som en praktisk fjärrkontroll. Man kan, förutom att sätta på eller stänga av slingan, även byta färger och dimma ljuset.

När jag första gången använde lamporna i mitt Thread-nätverk reflekterade jag över att svarstiderna är kortare än för lampor utanför Thread-nätverket. Responstiden är mycket kort och lamporna reagerar praktiskt taget omedelbart. Nu kan jag inte testa lampornas kapacitet fullt ut eftersom det inte finns speciellt många Matter-produkter som styrs via ett Thread-nätverk. De två testade produkterna från Nanoleaf är dock toppen och det bådar gott inför framtiden.

Kompatibla Thread-hubbar (källa Nanoleaf):

Apple: Apple HomePod mini, Apple HomePod (2nd generation), Apple TV 4K (2nd generation and 3rd generation WiFi + Ethernet 128GB model).

Google: Nest Wifi Pro (Wi-Fi 6E), Nest Hub (2nd gen), Nest Hub Max.

Samsung: Samsung Station, SmartThings 2018 Hub (IM6001-V3P01) and Aeotec Smart Home Hub.

Nanoleaf: Lines, Shapes and Elements (requires version 8.5.1, coming soon)

Please also note that for the moment, iOS phones work with Apple Hubs only and Android Phones work with Google Hubs, Samsung supports both of iOS and Android.

Det Bra

  • Lätta att installera
  • Några av de första Matter-produkterna
  • Fina färger
  • Kan även installeras via Bluetooth

Det Dåliga

  • Appen får gärna byggas ut
8

Skriven av: Mats Ernofsson