Nanoleaf Shapes Ultra Black Hexagons

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nanoleaf Shapes Ultra Black Hexagons

Svarta hexagoner från Nanoleaf får liv och dansar i all sköns färger.

Ni som läst mina Nanoleaf-recensioner vet att jag gillar deras produkter. Nanoleaf har inte enbart smarta glödlampor utan även ett antal ljusplattor som förslagsvis kan monteras på väggen och få den att lysa upp.

Nanoleaf har sexkantiga plattor sedan tidigare. De nya plattorna är lika stora som de äldre – 20 x 23 x 0,6 centimeter. Nytt med Ultra Black-versionen är att plattorna är svarta och inte vita när de är släckta. Det ger en mycket snygg effekt. Väl tända kan plattorna lysa i miljontals färger. Den svarta färgen påverkar dock ljuset något. Den märks knappt vid full ljusstyrka men vid svagt ljus syns den svarta färgen igenom, speciellt centralt. Hörnen är avrundade och svarta. Det gör att inte hela plattan lyser upp vilket ger ett tufft utseende.

Plattorna reagerar på musik vilket är mycket effektfullt. Om du använder en dator kan du låta ljuset och färgerna på din skärm fortplantas ut till plattorna.

Montering på vägg

Installationen består av två olika delar – att montera plattorna och att installera plattorna i Nanoleafs app.

Plattorna monteras med fördel på väggen. Det gäller dock att ha noggranna förberedelser för att få ett snyggt resultat. Tag gärna hjälp av Nanoleafs guider för olika mönster och monteringstips. Shapes Ultra Black Hexagons kan kopplas samman med övriga plattor i Nanoleafs Shapes-sortiment, i dagsläget trianglar i två storlekar, vilket ökar valfriheten ytterligare.

Plattorna sitter samman med en dubbelriktade kontakter. Plattorna sitter ihop utan glapp. Det finns dock kabelförsedda kontaktdon som tillval. De är 23 centimeter långa och passar utmärkt i hörn. Du kan emellertid inte ha något större glapp mellan plattorna. Det är synd för nu tvingas man köpa två produkter om man exempelvis vill montera några plattor på vardera sidan om teven.

Plattorna kan fästas på väggen på ett par sätt. Det finns en platta på baksidan av varje platta. På den kan man fästa dubbelhäftad tejp, eller använda skruv. Här är som sagt förberedelse, men även precision, a och o. Tag gärna hjälp av någon.

Förutom ovan nämnda kopplingsdon finns ytterligare två grejer som kan placeras på valfritt ställe. För det första har vi strömkällan och för det andra en fjärrkontroll som också fungerar som mottagare från din mobil. Med fjärren kan du bland annat justera ljusstyrka och sätta på respektive stänga av plattorna utan att ta fram mobilen.

App

Shapes Ultra Black Hexagons ansluts till wifi-nätverket och styrs via mobilen. Precis som för de flesta andra smarta prylar måste nätverket vara 2,4 gigahertz och inte fem gigahertz. Det bör inte ställa till några problem, men strular det så kontakta din bredbandsleverantör. Installationsprocessen är inte speciellt knepig men det krävs att man byter nätverk under installationsprocessen. Läs instruktionerna noga så ska det inte vara några problem även om du inte är speciellt tekniskt kunnig.

Appen används till Nanoleafs samtliga produkter vilket gör att olika produkter kan användas för gemensamma ljuseffekter. Men, som jag sagt tidigare har appen något begränsad funktionalitet. Fler möjligheter hade verkligen inte skadat.

Nanoleaf fungerar med ett flertal standarder och produkt-serier på marknaden. Google Home, Apple Home, Amazon Alexa är de vanligaste men även exempelvis Razer Chroma och Thread som inte är lika utbredda. Trots stöd för Thread har Shapes-serien inte stöd för Matter (inte ännu i alla fall).

Ljuset

Totalt sett finns det ovanligt många sätt att styra ljuspanelerna på. Appen är given och jag nämnde precis andra standarder med bland annat röststyrning. Jag har också nämnt fjärrkontrollen som är bekväm att använda om man ändå går förbi panelerna. Dessutom är plattorna känsliga för beröring. Du kan programmera hur svepande rörelse ska påverka ljuspanelerna. Dessutom reagerar panelerna på musik på ett läckert sätt.

Att plattorna kan växla från den svarta färgen till mängder av färger – såväl färg som vitt – är otvivelaktigt mycket snyggt. Att bygga ihop upp till 500 plattor kan skapa allt ifrån mindre kreationer till enorma, låt mig kalla det konstverk. Man kan täcka en hel vägg.

I det enklaste läget kan man låta plattorna lysa i en enda färg alternativt vitt sken. Scener innebär skiftningar mellan olika färger som kan ”vandra” över väggen på ett effektfullt sätt. Det finns ett litet antal scener i appen, men du kan ladda ner fler från internet. Att skapa egna scener är heller inte speciellt svårt.

Magic Scenes ska vara lite som trolleri. Man skriver ett eller flera ord och så förvandlas plattorna till en vägg inspirerat av detta. Merry Christmas ger exempelvis julfärger. Jag ställer mig dock frågande till Magic Scenes användbarhet. Visst, det är kul att leka, men funktionen funkar inte speciellt bra även om det är häftigt att se ljuseffekterna dansa i takt med julmusiken.

Shapes Ultra Black Hexagons har en enkel funktion för att skapa scheman, kallad Schedules. Med den kan man skapa händelser som upprepas vid vissa klockslag och dagar i veckan.

Omdöme

Det är svårt att inte älska Nanoleafs produktsortiment. Speciellt gillar jag deras två svarta produkter i Shapes-serien. Nanoleaf Shapes Ultra Black Hexagons pryder sin plats där de placeras – såväl släckta, då de är helt svarta, som tända. Lägg ner lite förarbete innan du installerar plattorna så kommer du att få ett snyggt resultat med fräna plattor som skiftar i all världens färger.

Specifikationer

 • Size: 20 x 23 x 0,6 cm
 • Mounted Thickness: 1 cm
 • Weight Per Panel: 208 g

Features

 • Connect+: Yes, Shapes panels are designed to work together
 • Touch Control: Yes
 • Music Sync: Yes

General

 • Communication Protocol: WiFi (2.4 GHz, 5 GHz networks are not compatible)
 • Mounting Type: Double-sided tape or screw mounts
 • Nanoleaf App: Android, iOS, Windows & Mac
 • Compatibility: Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, IFTTT, Nanoleaf Remote, SmartThings, Razer Chroma
 • Max Panels per Controller: 500 Hexagons

Det Bra

 • Snyggt värre
 • Kan användas tillsammans med övriga Shapes-produkter (små och stora trianglar)
 • Praktisk fjärrkontroll
 • Stor variationsmöjlighet
 • Kan synkroniseras med Nanoleafs övriga sortiment

Det Dåliga

 • Inget stöd för Matter
 • Appen kunde varit mer omfattande
 • Installationen kräver noggrannhet
 • Kan bara ha korta glapp mellan två plattor
 • Dyrt
9

Skriven av: Mats Ernofsson