Netgear Orbi RBR20

Av i i Recensioner, 3 Mer

Netgear Orbi RBR20

Orbi RBR20 är en snyggt designad router som enkelt kan byggas ut till ett mesh-nätverk.

Flertalet Orbi-system säljs i två-pack med en router och en eller flera satelliter för att täcka ett stort hem. Den nya Orbi RBR20 är en ensam router och saknar satellit i grundutförandet. Genom att köpa till en eller flera satelliter kan Orbi RBR20 byggas ut till ett större system som bildar ett mesh-nätverk som kan täcka ett riktigt stort hem.

Orbi RBR20 använder AC-teknik och kan maximalt komma upp i en teoretisk hastighet om 2 200 Mbit/s. Routern arbetar med en 400 Mbit/s 2,4 GHz kanal och dubbla 5 GHz-kanaler om vardera 866 Mbit/s.

Designmässigt är i princip Orbi RBR20 identisk med övriga Orbi-enheter, fast den är relativt liten. Routern är snygg och inget att skämmas för utan smälter bra in i de flesta hem. I motsats till flertalet routrar på marknaden finns inga yttre antenner utan de har byggts in i routern. Orbi RBR20 liknar en vit, oval vas med ett blått lock och en ljusring längs ovankanten. Ljusringen visar routerns status.

Det finns ingen USB-port på Orbi RBR20. Det gör att det inte går att ansluta någon USB-skrivare eller hårddisk. Det finns två nätverksportar varav den ena används för att ansluta till internet. Det finns alltså enbart en nätverksport ledig för anslutning via kabel.

Orbi RBR20 är mycket enkel att installera. Anslut strömkabeln samt en nätverkskabel till ditt modem eller nätverksuttag. Följ därefter instruktionerna i den medföljande appen. Det finns inget webbgränssnitt. Efter att ha skapat ett Netgearkonto (om du inte har något redan vill säga) skannar du in en QR-kod och skriver in nätverksnamn och lösenord. Det sistnämnda bör du ändra till ett eget.

Det finns ingen inbyggd föräldrakontroll i Orbi RBR20. Du får dock möjlighet att ansluta din router till Circle. Det är en app för att begränsa och få kontroll över barnens internetvanor. Gratistjänsten erbjuder ett ålders- och kategorifilter. Man kan pausa internet när som helst varvid barnet inte kommer åt internet. Dessutom kommer du åt barnens internetvanor genom historik. Betalversionen kostar 4,99 dollar per månad och innehåller många avancerade funktioner för föräldrakontroll.

Det inte speciellt många inställningsmöjligheter i appen och därmed i routern. Det finns inget webbgränssnitt utan allt styrs via en app. Det finns ett gästnätverk, en förteckning över anslutna enheter och en nätverkskarta. Förutom det kan man ändra nätverksnamn och lösenord samt säkerhetsprotokoll. Det är allt.

Jag mätte hastigheten över 5 GHz-bandet. Nedladdningshastigheten låg på 390 Mbit/s två meter från routern. Tio meter med en betongvägg emellan uppmättes 194 Mbit/s.

Orbi RBR20 är en väl fungerande router som är ett val för dig som absolut inte har något intresse i att ändra några inställningar. Börjar något krångla som gör att man skulle behöva ändra någon inställning så finns inte mycket att hämta i Orbi RBR20.

Det Bra

  • Mycket enkelt handhavande
  • Snygg design
  • Kan byggas ut med satelliter

Det Dåliga

  • Ingen USB-port
  • Föräldrakontroll kräver egen app
  • Enbart en nätverksport förutom internetanslutningen
  • Mycket få inställningsmöjligheter
6

Skriven av: Mats Ernofsson