New Super Mario Bros. U Deluxe

Av i i Recensioner, 2 Mer

New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U släpptes i samband med att Wii U lanserades. Nu är det dags för en Deluxe-version till Switch som inkluderar New Super Luigi U.

New Super Mario Bros. U fick ett blandat mottagande när det släpptes. Många älskade spelet, men det fanns även de som tyckte att spelet inte tillförde mycket till serien utan snarare kändes som gammal skåpmat. Expansionen New Super Luigi U utspelade sig i princip på samma, men förkortade och något omgjorda, banor, men spelet var en större utmaning.

New Super Mario Bros. U

Utvecklingen mellan de olika New Super Mario Bros-spelen var inte speciellt stor. Det senare gällde även New Super Mario Bros. U till Wii U. Exempelvis fanns det bara en ny dräkt i spelet. Det var ett ekollon som gjorde att man förvandlades till en flygande ekorre. Med dess hjälp kunde man glidflyga kortare sträckor vilket var användbart på vissa ställen. Denna dräkt var dock ingen stor nyhet. Yoshi fanns nu i tre babyvarianter i olika färger med olika egenskaper. De kunde blåsa bubblor, lysa upp samt svälla upp som en ballong och sväva.

Som vanligt har Bowser kidnappat prinsessan Peach. Han har dock inte nöjt sig med det utan har dessutom kastat ut Mario, Luigi och Toad ur slottet till utkanten av Svampriket. Det är upptakten på ett äventyr där man färdas genom fantasifulla och detaljerade banor i olika miljöer med teman kring bland annat sand, vatten och is.

Som vanligt har inget lämnats åt slumpen när det gäller bandesignen. Det är verkligen Super Mario in i minsta detalj. De tvådimensionella plattformsbanorna är fantastiska. När jag spelade Wii U-versionen kunde jag dock inte släppa tanken ”har vi inte sett det här förut?” ur min skalle. Istället för att ha skapat något helt nytt hade man tagit ett segerrecept och förädlad detta. Det började med ganska enkla banor för att sedan utvecklas till svårare banor där det gällde att hålla tungan rätt i munnen.

Det finns flera spelbara figurer i New Super Mario Bros. U. Deluxe. De sträcker sig från att man inte tar skada av fiender till riktigt klurigt och svårt gameplay. Skulle en bana bli för svår kan man få hjälp med resterande del av banan så att man kan fortsätta till nästa.

I New Super Mario Bros. U Deluxe är prinsessan Peachette spelbar. Hom glider fram i luften och studsar som om hon aldrig gjort något annat.

Förutom huvudspelläget finns även ett antal utmaningar som är välgjorda och underhållande. Man ska bland annat ta sig igenom banor så fort som möjligt, samla mynt eller hoppa på så många fiender som möjligt utan att nudda marken.

Det finns ganska mycket samlargrejer i form av och hemliga gångar och rum att upptäcka. Du kommer att behöva nöta vissa banor om och om igen ett flertal gånger innan du hittar allt. Omspelningsvärdet är alltså högt.

Man kan samarbeta upp till fyra personer samtidigt på en och samma skärm. Det ger ett smått kaotiskt spelande där man lätt hoppar på varandra eller på något sätt stjälper istället för att hjälpa varandra.

Bandesignen är som sagt fantastisk, kontrollen är som vanligt oerhört tajt och perfekt. Grafiken var bra redan i Wii U-versionen men har hottats upp ytterligare. Det är en fröjd att se Mario hoppa fram i en snygg värld med hög detaljrikedom och följsamma animationer. Ljudmässigt är utvecklingen inte lika uppseendeväckande.

New Super Luigi U

För den som tröttnat på den långsamme Mario och vill ha en större utmaning inbjuder Marios brorsa Luigi till ett fartfyllt spel. New Super Luigi U var en expansion (DLC) till New Super Mario Bros U som laddades ner från Nintendos eShop.

I New Super Luigi U har Mario tagit semester och lämnat allt plattformshoppande till brorsan. Luigi skiljer sig en del från Mario då han bland annat kan hoppa betydligt längre. Dessutom kan han sparka i luften vilket ger ytterligare lite längre hopp. Luigi är också lite mer bångstyrig att styra än Mario eftersom han har längre bromssträckor och inte vänder lika snabbt. Springer man i full fart är bromssträckan ganska lång. Detta är mest tydligt i isvärldar där han halkar runt betydligt mer än Mario. Det tar ett litet tag innan man vänjer sig vid detta. Speciellt svårt kan det vara att styra Luigi i sektioner som kräver exakta mellanhopp på smala avsatser.

Det är en hel del som känns igen från New Super Mario Bros U. Det är samma karta, samma musik och banorna är till stor del hämtade från New Super Mario Bros U. Banorna har dock kortas en hel del och dessutom förnyats på olika sätt. I början hann man knappt starta en bana förrän man var i mål. Den tid man har på varje bana var då väl tilltagen, men efter ett tags spelande så fick jag problem att hinna. Jag är nämligen den typ av spelare som gärna tar det lite lugnt, men i New Super Luigi U var jag tvungen att släppa på bromsen helt och hållet. Tiden kändes snart mycket snålt tilltagen.

Har man inte tungan rätt i munnen eller inte är fullständigt fokuserad är det jättelätt att missa någonting såsom ett precisionshopp, ett eldklot från en eldspottande blomma eller en tunna som kommer flygande mot dig. Svårt är bara förnamnet och här har du som är skicklig verkligen möjlighet att glänsa. Om du vill samla alla samlarföremål så ställs du inför en extra stor utmaning då många är svåra att hitta eller svåråtkomliga. Dessutom är tidsmarginalen som sagt väldigt liten vilket givetvis gör allt än svårare.

Precis som i grundspelet är det dessutom ont om sparpunkter vilket gör det än svårare. Man kan bara spara efter varje boss så om man får game over på bossbanan måste man även spela om de två banor som var före bossbanan vilket är ytterst irriterande.

Omdöme

Det finns inte många nyheter i New Super Mario Bros. U Deluxe. Det mesta är sig likt. Den största nyheten är att det finns flera olika karaktärer med olika svårighetsgrad. New Super Luigi U följer med på köpet, men den höga svårighetsgraden gör att den kanske inte passar den yngre publiken.

Det Bra

  • Fartfyllt
  • Två spel i ett
  • Vackert
  • Det är Super Mario

Det Dåliga

  • Alltför få sparpunkter
  • New Super Luigi U är i svåraste laget
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi