Nintendo DS

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nintendo DS

Två skärmar, 3d-grafik, bärbar, pekskärm. Det är några egenskaper hos den nya handburna konsolen från Nintendo. GameElite.se har granskat den.

På förhand har det skrivits en hel del om det nya spelkriget mellan Nintendo DS (NDS) och Playstation Portable (PSP). Nu är den första spelmaskinen här, nämligen NDS. PSP kommer senare i vår, men releasedatum är ännu oklart.

En ny Game Boy?

Många ser NDS som en uppföljare till Game Boy Advance (GBA). Enligt Nintendo är det dock inte så. NDS ska inte direkt konkurrera med GBA. Istället ska de båda konsolerna leva sida vid sida. Själv tror jag dock att det är oundvikligt att dom kommer att konkurrera.

Två skärmar

Med NDS vill Nintendo vara innovativa. Normalt har en spelmaskin enbart en skärm. Nintendo har dock kommit på den ljusa idén att stoppa in en extra skärm. När jag hörde det första gången rynkade jag på näsan. Det kan väl inte vara något?

Efter förra årets spelmässa E3 i Los Angeles omvändes jag dock. Där visade Nintendo upp olika möjligheter att använda de båda skärmarna på. Då insåg jag NDS potential. Nu när jag äntligen har NDS i min hand har jag än mer upptäckt NDS styrka.

Den undre av skärmarna är tryckkänslig. Det innebär att man kan använda en pekpenna, eller ett finger och trycka på knappar och dra olika föremål över skärmen. Exempelvis använder du nästan enbart pekskärmen i spelet Wario Ware: Touched. Det fungerar mycket bra.

I Super Mario 64 DS används den pekkänsliga skärmen i huvudsak till att visa kartor. Men skärmen används också för att få några extraknappar för att rotera kameran. Förutom att använda styrkorset kan du även styra din karaktär direkt på skärmen. Då kan man reglera farten så att man exempelvis kan smyga förbi sovande monster.

Båda skärmarna har inbyggd belysning vilket gör att du, till motsats till den första GBA-versionen, kan spela i alla ljusförhållanden, även i mörker.

Ljud och grafik

Grafiken i NDS är väsentligt förbättrad jämfört med GBA. Den är i 3d med en kvalitet som kan jämföras med Nintendo 64, föregångaren till GameCube. Spelet Super Mario 64 DS är exempelvis ursprungligen ett spel till Nintendo 64. Konverteringen till NDS har gett ett mycket snyggt spel.

Skärmarna är på 3” vardera och har 256×192 punkters upplösning. Eftersom man kan låta en bild flyta från den ena till den andra skärmen får man sammantaget ett stort skärmutrymme.

Ljudet är också mycket bra. Det finns två högtalare som ger ett bra stereoljud. I vissa spel ska man till och med kunna få ett virtuellt surroundljud. Det är jag dock lite skeptisk till. Jag har hittills inte stött på någon bra surround med enbart två högtalare.

Spela mot kompisar

NDS har inbyggd trådlös kommunikation. Med den kan du spela mot kompisar utan att använda sladdar. Ett flertal personer kan alltså spela samtidigt. I vissa spel räcker det med att en av NDS-maskinerna har en spelkassett. Räckvidden är mellan 10 och 30 meter.

Styr med rösten

NDS har en inbyggd mikrofon, dessutom kan du ansluta en extern mikrofon. Med dess hjälp kan du använda rösten som kontroll i vissa spel. Hur bra det fungerar vet jag inte eftersom jag inte testat detta.

Dessutom har NDS ett inbyggt chattprogram. Du kan rita och skriva till dina kompisar. Totalt 16 personer kan chatta samtidigt.

Spel

Utan bra spel blir en spelkonsol givetvis ingen succé. Många speltillverkare har valt att utveckla spel till NDS, vilket är mycket lovande. Redan vid releasen finns 16 spel tillgängliga. Det är väldigt bra. Flaggskeppet är Super Mario 64 DS, ett riktigt bra och omfattande spel.

Framöver kommer det dessutom att släppas en hel del lovande spel. Det ser alltså ljust ut för NDS.

Dessutom kan du spela GBA-spel i ett separat spelfack. Det gör att du får tillgång till ett stort antal spel som dock inte utnyttjar kraften hos NDS. Spel till äldre Game Boy-versioner går dock inte att spela i NDS.

Design

Det första som slår mig är storleken. NDS är nästa dubbelt så stor som GBA SP. Den är ungefär lika stor som den första GBA-versionen, fast tjockare och tyngre (runt 330 g med spelkassett). Tyngden och storleken gör inte NDS speciellt vänlig att ha med sig.

Det yttre utseendet är inte heller speciellt tilltalande. När man sedan viker upp NDS blir den helt plötsligt riktigt smakfull. Att NDS är hopfällbar har givetvis många fördelar. Den främsta är att skärmarna på så sätt skyddas.

Finns det dåliga sidor?

Jag har redan nämnt att NDS är klumpig. En annan dålig detalj är styrkorset. Jag saknar en analog styrspak som ger större precision och mer spelglädje. En annan, om än mindre detalj är att det ibland kan bli lite rörigt att hålla reda på två skärmar samtidigt.

Omdöme

Jag har hittills älskat NDS. Det är verkligen en udda och bra spelmaskin, om än lite väl otymplig. Ett omfattande utbud av lovande spel gör givetvis NDS attraktiv. Priset är dock ganska högt, ungefär 1600 kr. Tänk dock på att du får mycket för pengarna. Jag betygsätter inte NDS nu eftersom jag inte har testat tillräckligt många spel ännu. Men om jag hade satt ett betyg hade det onekligen blivit högt.

Tekniska data

– Storlek i stängt läge: 14,9 cm bred, 8,5 cm djup, 2,9 cm hög
– Övre skärmen: Bakgrundsbelyst, tre tum stor LCD-skärm med 256×192 punkters upplösning.
– Undre skärmen: Samma som övre skärmen, fast med genomskinlig analog pekskärm
– Färger: Kan visa 260 000 färger
– Trådlös kommunikation: IEEE 802.11 och Nintendos eget format. Den trådlösa räckvidden är 10 till 30 meter, beroende på omständigheterna. Flera användare kan spela med varandra med endast ett DS-spelkort
– Kontroller: Pekskärm, inbyggd mikrofon för röstigenkänning, A/B/L/R/X/Y-knappar, plus styrknapp samt Start- och Select-knappar
– In- och utgångar: Port för både Nintendo DS-spelkort och Game Boy Advance-spelkassetter, samt portar för stereohörlurar och mikrofon
– Andra tillgångar: Den inbyggda mjukvaran PictoChat tillåter upp till 16 användare att chatta samtidigt. Det finns inbyggd realtidsklocka, visning av datum och tid, alarmfunktion och pekskärmskalibrering
– Processorer: En ARM9 och en ARM7
– Ljud: Stereohögtalare som ger virtuellt surroundljud, beroende på mjukvaran
– Batteri: Litiumjonbatteriet ger, beroende på användningen, sex till tio timmars speltid på en fyratimmarsladdning. Ett batterisparande viloläge aktiveras när enheten fälls ihop
– Språk: Engelska, japanska, spanska, franska, tyska och italienska
– Färg: Silver på översidan och svart på undersidan

Det Bra

  • Två skärmar.
  • Den ena skärmen är tryckkänslig.
  • Stor potential för utveckling av spännande spel.
  • Ljud och grafik.
  • Hopfällbar.

Det Dåliga

  • Stor och klumpig.
  • Ingen analog styrspak.
  • Ibland rörigt att hålla reda på två skärmar samtidigt.
  • Den utvändiga designen.

Skriven av: Mats Ernofsson