OnePlus 12

Av i i Recensioner, 3 Mer

OnePlus 12

OnePlus har under flera år jobbat sig uppåt och ses numera som en rejäl utmanare till jättarna Samsung och Apple.

Med hårdvara i absoluta toppklass och ett lägre pris så är det definitivt värt att spana in deras utbud om man går i tankarna på att skaffa en ny mobil. Jag har under den senaste tiden hårdtestat nya flaggskeppet OnePlus 12 och enligt OnePlus själva har den både kraft, kamera och snabbhet nog för att utmana konkurrenternas senaste toppmodeller.

Design

OnePlus 12 är en relativt smidig mobil trots sin storlek. Med sitt kurvade glas och sin tunnhet är den lätt att hålla i handen utan att man får panik av att man ska tappa den i golvet. Den har en design som är lätt att tycka om, nästan sömlös på något vis. Skärmen på 6,82″ känns lagom stor. Mycket på grund att den sträcker sig hela vägen ut längs de rundade kanterna. Framsidan sticker inte ut på något sätt utan det är en elegant och stilren telefon jag håller i handen.

Baksidan är dock helt raka motsatsen och pryds nästan till hälften av kameror och dess kamerahus. Det är en rejäl design som vill synas och ta plats. När jag först fick telefonen i min hand kom direkt känslan av att glaset över själva kamerahuset är som gjort för att repas. Med tanke på hur mycket kameran också sticker ut från själva telefonen så blev jag inte lugnare direkt. Nu har jag dock hårdkört mobilen i flera veckor utan någon form av skydd och det finns inte en enda repa på glaset vilket har fått min puls att gå ner avsevärt den senaste tiden. Jag skulle nog ändå rekommendera att man skaffar sig ett rejält skal till sin mobil oavsett.

Resten av baksidan pryds av mattsvart plast men trots att den har lite textur så känns den ändå lite hal. Dock har jag börjat att uppskatta att kamerorna tar mycket plats och tack vare att de sticker ut så har man något att vila sitt finger emot när man håller i telefonen och kan på så sätt parera framtida missöden.

På vänster sida har mobilen ett reglage för ljudlöst vilket jag alltid välkomnar på telefoner. Det finns tre lägen att välja mellan, ljud, vibration eller helt ljudlös. Jag uppskattar enkelheten där man snabbt kan knäppa till reglaget för att göra den ljudlös istället för att manuellt behöva skruva ner ljudet. På höger sida finns dock en klassisk volymkontroll tillsammans med en standbyknapp. Mobilens sidor pryds av metall vilket ger telefonen en bra tyngd vilket bidrar till känslan av att detta är en premiumtelefon.

Skärm

En av OnePlus 12 stora försäljningsargument är dess skarpa färgstarka skärm som enligt OnePlus själva skall kännas flytande när man använder den. Med sin ljusstyrka på hela 4500 nits kombinerat med 120 Hz bilduppdatering så har de faktiskt en poäng med det påståendet. Skärmen flyter på otroligt smidigt och har en otroligt färgstark skärm som känns dynamisk, avsett vad som händer. Speciellt animationer ser riktigt bra ut tack vare detta.

Tekniken bakom kallas för ProXDR och det är den som gör skärmen så färgstark och vibrerande. Ett minus som tyvärr många telefoner med rundat skärmglas dras med är att vissa tryck är svåra att registrera, eller att de registreras av misstag. Detta händer även här och ibland kan det vara väldigt frustrerande när man till exempel bara har en hand att använda sig av. En sak som jag störde mig på var den automatiska ljusstyrkan. Jag tycker att skärmen blev alldeles för mörk på den lägre delen av skalan vilket resulterade i att jag i princip alltid fick gå in och ljusa upp skärmen manuellt. Detta går säkert att åtgärda med en uppdatering dock.

Kamera

En annan styrka som telefonen har är utan tvekan dess kameror. Här är det Hasselblad som står för utvecklingen och samtliga tre kameror gör ett väldigt bra jobb i de flesta förhållanden. Huvudkameran är Sonys 50MP LYT-808 som jag tycker gör ett ypperligt jobb med att fånga både färg och skärpedjup. Den funkar också väldigt bra i mörkare miljöer då den har ett brett ljusinsläpp som tar helt godkända bilder. Dock lyckas jag sämre med att ta bra inomhusbilder i lågljus. Det är lite på chans om man får en tydlig eller oskarp bild i vissa fall. Selfiekameran gör ett kanonjobb i porträttläget och känns väldigt proffsigt tagna tack vare den oskarpa bakgrundens mjuka ton. Detsamma gäller faktiskt alla bilder, som får en behagligt mjuk ton över sig vilket jag uppskattar jättemycket. Även de två andra kamerorna gör ett väldigt bra jobb även på längre avstånd. Det är ingen jättezoom som erbjuds men på halvlångt avstånd gör linsen ett jättebra jobb även den.

Prestanda

Något som bevisar att OnePlus 12 är en mobil i toppklass är dess prestanda som erbjuder Snapdragon 8 Gen 3 tillsammans med upp till 16 GB RAM. Detta placerar telefonen i samma skikt som Samsung och Apple´s senaste flaggskepp. Telefonen är riktigt snabb på alla punkter som jag testat vilket innefattar bildredigering, spel och multitasking. Telefonen blir heller inte speciellt varm vid tyngre användning vilket känns som ett framsteg då många av toppmodellerna blir obehagligt varma nuförtiden.

Nu i AI-tider så räknar man nästan med att telefonerna kommer med en massa funktioner som fortfarande känns lite som en gimmick i många fall. I OnePlus 12 känns dock alla såna funktioner mer tillbakadragna och här förlitar man sig mer på mobilens egen prestanda till att lösa saker och ting. Mycket av dess funktioner ligger i bakgrunden och gör inte så mycket väsen av sig rent visuellt, även om det säkert jobbas för fullt i kulisserna. Telefonen kommer också med ett riktigt stort batteri på hela 5 400 mAh vilket verkligen gör enorm skillnad. Vid normal användning så behövde jag ladda telefonen varannan dag vilket får ses som väldigt imponerande. Lägg också till snabbladdning som laddar från 0% -100% på knappt 25 minuter. Riktigt bra.

Sammanfattning

OnePlus levererar en flaggskeppstelefon som har ett riktigt bra pris jämfört med många andra mobiler i toppskiktet. I dagsläget kan man få den största modellen (mer minne) för runt 13 000 kr vilket är otroligt prisvärt. Visst, den kommer inte med en massa nya AI-funktioner och i många fall så känns den mer anonym än andra mobiler i samma klass. Där emot känns den dock riktigt elegant och lyxig tack vare den sömlösa designen och kameraplaceringen på baksidan som verkligen drar till sig blickar. Med en färgstark vacker skärm som faktiskt känns flytande i vissa fall och ett batteri som håller telefonen vid liv längre än man kan förvänta sig så är detta en utmärkt telefon som passar de flesta mobilanvändare. Kameran är för det mesta bra men kan ibland trilskas med skärpan i mörkare miljöer. Dess prestanda gör att den kommer att vara duglig väldigt länge, speciellt då OnePlus lovat att underhålla sina modeller med uppdateringar ett långt tag framöver. OnePlus 12 visar att man inte alltid behöver flasha med nya funktioner för att vara en telefon att räkna med. Här är det i stället kraft och snabbhet i fokus.

Specifikationer

 • Mått: 164,3 x 75,8 x 9,15 mm
 • Vikt: 220 g
 • Skärm: 6.82 tum, 1440 x 3168 pixlar, 4500 nit
 • Typ: 1-120 Hz ProXDR skärm med LTPO
 • Systemchip: Snapdragon 8 Gen 3
 • Operativsystem: OxygenOS 14.0 baserat på Android™ 14
 • RAM: 12 GB till 24 GB
 • Lagring: 256 GB till 1 TB
 • Bakre kameror: 50 mpix huvudkamera, 64 mpix periskop/tele, 48 mpix ultravidvinkel
 • Främre kamera: 32 mpix vidvinkel
 • Videoinspelning: Upp till 8K/24fps
 • Ljud: 24-bitar i 192 kHz, stereohögtalare
 • WiFi: WiFi 7
 • Bluetooth / NFC: Bluetooth 5.4, NFC
 • GPS: GPS och GLONASS
 • Batteri: 5 400 mAh
 • Laddning: 100W SUPERVOOC™, 50W AIRVOOC
 • Port: USB-C
 • Vattentålighet: IP65
 • Skyddsglas: Corning® Gorilla® Glass Victus 2

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Prestanda i toppklass
 • Jättefin skärm
 • Proffsiga porträttbilder
 • Batteriet

Det Dåliga

 • Ojämn kamera i sämre ljus
 • Anonym när det gäller nya funktioner
9

Skriven av: Roger Nilsson