Oneplus Watch 2

Av i i Recensioner, 3 Mer

Oneplus Watch 2

Oneplus nya smartklocka inger kvalitetskänsla. Med Wear OS och ett extra huvudchipp imponerar batteritiden.

Design

Oneplus Watch 2 är en stilren klocka med chassi av stål. Det inger hög kvalitetskänsla och även viss lyxkänsla. Klockan har en 1,43 tums Amoled-skärm (drygt 36 mm, 466 x 466 punkter, 1 000 cd/m2) skyddad av safirglas vilket bådar gott för reptåligheten. Oneplus Watch 2 klarar kraven i den amerikanska militärstandarden MIL-STD-810H. Såvitt jag kan läsa mig till innebär det en hög tålighet. Klockan uppfyller också standarden IP68 (5 ATM) för vatten- och dammtäthet. Det innebär att du kan simma med den samt att den tål damm.

Klockan finns i två färger där stålet antingen är svart eller naturfärgat och polerat. De båda armbanden är antingen svart eller ljusare grå/grön. De är av en sorts mjuk silikon som är vanlig hos smarta klockor. I förpackningen finns bara ett armband. Det är långt och passar såväl smala som tjocka armar. Min fru gillade inte att armbandet var så pass långt. Den som har tunn arm kan alltså eventuellt finna längden irriterande.

Klockan kan inte ligga platt då remfästets konstruktion förhindrar detta. Detta är egentligen en petitess men jag gillar det inte, speciellt då ladddonet är en liten kontakt- och magnetförsedd platta som antagligen längtar efter att få en klocka liggandes platt på sig.

På vänstra sidan finns två knappar. Överst en vridbar krona. Tyvärr har rotationen ingen funktion – det händer nämligen inget när man vrider på kronan. Nederst finns en avlång knapp med diskret utseende. Den sticker ut väldigt lite från boetten.

Under huven

Här hittar vi en riktigt intressant och viktig nyhet. Oneplus 2 har två systemchipp med var sitt operativsystem. Det kräver sin förklaring. Oneplus Watch 2 har det snabba systemchippet Snapdragon W5 från Qualcomm och kör Googles Wear OS som operativsystem. Inget konstigt med det. Men, båda dessa drar ganska mycket ström. Det har Oneplus löst genom att använda ytterligare ett systemchipp, det enklare BES2700 som kör RTOS. Varför köra enklare funktioner på ett sätt som drar mycket ström? Detta när man kan göra det, och samtidigt optimera strömförbrukningen, med enklare systemchipp?

Vad har nu Oneplus nyhet lett till? Jo, den förmodligen bästa batteritiden hos Wear OS-smartklockor. Lång batteritid är ju en viktig egenskap hos smartklockor. Sensorer och appar drar en hel del ström. OnePlus Watch 2 har ett ganska stort batteri på 500 mAh till att börja med. Det enklare systemchippet tillsammans med Smart Mode maximerar klockans batteritid till i bästa fall imponerande dryga fyra dygn (100 timmar).

Som användare märker du inte när klockan använder RTOS i stället för Wear OS. Det sker helt sömlöst. Det enda tillfälle du märker av detta enklare systemchipp är när batteriet håller på att ta slut och klockan går ner i strömsparläge.

Om alla sensorer och funktioner slås på blir batteritiden givetvis kortare. Jag hade inga som helst problem att, vid hårdkörning, klara två dygns användning. Jag har inte kunnat testa exakt hur lång batteritid klockan har vid hårdkörning, men det rör sig om två-tre dygn. Det är mycket viktigt enligt mig att en smart klocka klarar minst ett drygt dygn utan problem. Ingen blir ju glad om batteriet tar slut mitt i ett träningspass och många vill säkert även använda klockan nattetid för sömnanalys.

Även laddningshastigheten imponerar tack vare snabbladdningstekniken VOOC på 7,5 W (ursprungliga VOOC utvecklades av Oneplus systerbolag Oppo). Du kan ladda klockan fullt på en timme eller drygt det. Om du har bråttom kan en kort 10 minuters laddning förhoppningsvis räcka resten av dagen.

Oneplus Watch 2 har försetts med följande sensorer och funktioner:

 • Accelerator
 • Gyroskop
 • Geomagnetisk sensor
 • Sensor för hjärtfrekvens
 • Syrgassensor
 • Ljussensor
 • Barometer
 • GPS

Jag saknar fallsensor. Den är bra, inte minst för äldre. Andra sensorer som inte finns är kroppsfett och EKG. De är enligt mig inte lika viktiga utan skulle höjt priset på klockan.

Skärmen

Man styr innehållet med sveprörelser, nyp och pekningar. Oneplus Watch 2 är exakt vilket gör det en fröjd att navigera bland paneler och annat. Klockan svarar direkt och precist på en pekning även om man skriver på det minimala tangentbordet. Mycket bättre än så här kan det nog inte bli. Eller? Ja, jag tror att om Oneplus försett kronan med en navigeringsfunktion så hade det blivit än mer lyckat.

Den 36 mm stora Amoled-skärmen är mycket klar med distinkta färger. Det gör att även relativt liten text är lätt att läsa. Dessutom gör det att det inte är en enorm pina att skriva på klockan. Men visst det är inte kul. Då föredrar jag att använda röstfunktionen som fungerar bra.

Totalt följer ett antal urtavlor med och fler kan laddas ner. Urtavlorna kan grovt grupperas i analoga, digitala och sådana med egen bild. Egna bilder blir generellt bra tack vare skärmens kvalitet.

Urtavlan kan anpassas för dina behov. Genom att långpeka på den får man upp olika alternativ av data att ha på skärmen. Det kan exempelvis vara mätdata eller genvägar till någon app, När man väljer urtavla är det bra att kontrollera vad som visas på skärmen och vad som sedan kan ändras efter behov. Konstigt nog kan man bara välja urtavla i mobilappen, inte göra några anpassningar.

Det finns även paneler som framförallt visar olika mätresultat men även sådant som väder, karta, kontakter och Google Assistenten. Man når panelerna genom att svepa åt vänster.

Appar

Klockan har ingen 5G (lte). Därmed kan du inte lämna telefonen hemma och i stället ringa med klockan. Du kan dock svara på meddelanden, söka på internet, titta på väderprognoser, lyssna på musik, ställa in alarm och mycket mera. Jag provade att lyssna på musik i mina hörlurar direkt via klockan och det lät riktigt bra.

Tack vare att Oneplus Watch 2 använder Wear OS finns gott om appar. Många av dem är ämnade för träning. Föga överraskande kommer ett stort antal appar kommer från Google. Ett exempel är Google Maps. Appen speglas till mobilen vilket gör att man kan använda den enhet som passar bäst. GPS används även av flera hälsoappar. Exempelvis kan du spåra din väg när du är ute och cyklar.

Ett annat exempel är Google Wallet som gör att du kan betala med klockan. Det finns även ett gäng tredjepartsappar i Google Play Butik. Det finns ett flertal hälsoappar men även andra såsom Spotify. (Är någon förvånad?) Panelen med appar är ganska läcker med en till synes flytande grupp av ikoner.

Hälsa

Dagens smarta klockor är för det mesta kraftigt inriktade på hälsa. Stegräknare, sömn, stress, puls och träning är viktigt. Säkert oumbärligt för många, men samtidigt är det nog många som använder andra funktioner mer än de hälsoinriktade.

Sömnanalysen fungerar bra. Här kan du inte bara se hur länge och vilka sömnstadier man haft utan även tupplurar och sömnproblem som sömnapné och snarkningar vilka mäts via mikrofonen. Sömndata analyseras på ett bra sätt med faktiska råd.

Precis som konkurrerande klockor har Oneplus Watch 2 ett stort antal färdiga träningsprogram – över 100 närmare bestämt. Hur kan klockan känna av vilken dans eller yogatyp som utövas? Det finns en massa alternativa sådana. Har det någon betydelse? Då tycker jag det är viktigare med avkänning av exempelvis gång, olika gymaktiviteter, simning och löpning.

All data analyseras med Oneplus egen app, Ohealth. Stöd för den avancerade träningsappen Strava ska vara på gång. Flera mätdata sparas och analyseras men det finns ju enbart en begränsad mängd data och hur dessa analyseras och vilken skillnad det är mellan olika val av träningsprogram är svårt eller ofta omöjligt att veta.

Stegmätaren känns exakt och används flitigt. Likaså accelerometern, gyroskopen och GPS:en och det är uppenbart när dessa används. Med GPS:en kan man för övrigt med stor noggrannhet se hur man sprungit, cyklat eller vandrat.

Vissa klockor har mycket information om hälsa och träningsmetoder och bättre förklaring och analys av data med olika råd än Oneplus Watch 2. Ohealth-appen är inte tillräckligt bra, utan snarare känns den lite halvfärdig. Den är därmed den största svagheten hos Oneplus Watch 2. Appen är också det som gör det svårt att betygsätta Oneplus Watch 2. Klockan är i sig klart värd en klar åtta men appen gör att betyget svajar mellan en stark sjua och en mycket svag åtta.

Omdöme

Oneplus är definitivt en mycket bra smartklocka till Android (fungerar inte till iPhone). Lättanvänd, lättnavigerad, snabb, och med lång batteritid. Det är viktiga egenskaper. Att förlänga batteritiden och samtidigt köra Wear OS har lösts på ett ypperligt sätt med två systemchipps. Klockan saknar dock EKG, fallsensor och sensor för kroppsfett. Klockan är ett mycket bra val för dig med Androidmobil. Slutbetyget blir en åtta trots en app som känns halvfärdig.

Tillgänglighet

OnePlus Watch 2 kommer att vara tillgänglig via OnePlus.com från den 4 mars 2024. Klockan finns för förbeställning nu.

Klockan är tillgänglig i Black Steel och Radiant Steel och kommer att kosta 3 990 kronor.

Specifikationer

 • Dimensions: 47,0 x 46,6 x 12,1 mm (excluding sensor area)
 • Weight: 49 g without strap, 80 g with strap
 • Display Screen: 1,43 inches (drygt 36 mm) AMOLED, 466 x 466 screen resolution
 • Battery: lithium-ion, 500 mAh
 • OS: Wear OS 4.0, RTOS
 • System chip: Snapdragon W5 / BES2700
 • Memory/storage: 2 GB / 32 GB
 • IP-rating: 5 ATM + IP68
 • Reliability: MIL-STD_810H
 • Sensors:
  • Acceleration sensor
  • Gyroscope sensor
  • Geomagnetic sensor
  • Heart rate sensor
  • Blood Oxygen sensor
  • Light sensor
  • Barometer sensor
 • Connectivity: Wi-Fi, Bluetooth 5.0
 • Satellite location: Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
 • Compatibility: Smartphones with Android 8.0

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Mycket bra batteritid
 • Har alla Wear OS fördelar
 • Bra GPS med spårningsfunktion
 • Skarp och bra skärm
 • Vattentät

Det Dåliga

 • Ohealth-appen känns halvfärdig
 • Det roterande kronan används inte
 • Passar inte iPhone
 • Saknar EKG, fallsensor och sensor för kroppsfett.
 • Anpassningen av urtavlor kan inte göras i i mobilappen
8

Skriven av: Mats Ernofsson