Oral-B Genius X

Av i i Recensioner, 3 Mer

Oral-B Genius X

Alltmer produkter blir smarta. Oral-B:s senaste tandborste Genius X har inbyggd artificiell intelligens för att känna igen ditt borstningsmönster.

Har du någonsin undrat om du borstar tänderna på rätt sätt? Oral-B Genius X hjälper dig att upptäcka brister i tandborstningen och ger råd om hur du ska borsta. Detta med hjälp av artificiell intelligens. AI:n har analyserat flera tusen användares borstningsmönster.

Genius X kopplas samman med mobilen via appen Oral-B. Själva uppkopplingsprocessen gick i princip automatiskt, men man var tvungen att svara på någon fråga först innan man kunde komma igång. Väl inne i den engelskspråkiga appen var det inte helt självklart vilket alternativ man skulle välja, men när jag väl förstått att jag skulle peka på en rad tänder startade analysen av tänderna automatiskt.

Appen visade vilka tänder som borstades för tillfället – framtänder eller kindtänder. Tyvärr ser man enbart vilka tänder som borstas, inte vilken sida. Det gör att man exempelvis kan borsta insidan av tänderna mindre än utsidan utan att appen reagerar. När en uppsättning tänder borstats färdigt visas det i appen.

Efteråt anger man bland annat om man använt tandtråd. Sedan får man en analys över bland annat vilka tänder som borstats ordentligt och hur stor del av tänderna som borstats. Dessutom får man reda på hur mycket av borstningstiden som skett med för hårt tryck mot tandköttet.

Genius X använder samma borsthuvuden som övriga tandborstar vilket är bra för dig som redan har en tandborste från Oral-B. Dessa fyra borsthuvuden har alla lite olika egenskapen såsom en för allmänt bruk och en för att göra tänderna vitare.

Dessutom har Genius X sex praktiska borstningslägen. Utöver den dagliga rengöringen finns bland annat Pro Clean som är raka motsatsen till det mjuka, varsamma läget. Dessutom finns tandköttsmassage, 3D White och tungrengöring.

För den som har svårt att komma ihåg olika saker såsom när man ska använda munskölj finns möjligheten att sätta upp noteringar som kommer upp när man borstat färdigt. Oral-B försöker vara moderna i en annan form – troféer. Man får dessa genom att utföra olika prestationer. En udda är Midnight Brusher som man får om man borstat tänderna mellan 12 och 3 på natten.

Det följer med ett riktigt bra hårt fodral. Det fungerar inte bara som förvaringsetui utan man kan även ladda tandborsten via antingen medföljande strömadapter eller via USB-kabel. Det medföljer även en laddare som man enkelt sätter tandborsten i.

Hur borstar då Genius X tänderna. Är kvaliteten god? Det är en fråga som är lite svår att svara på för mig som recensent. Jag använder sedan tidigare en tandborste från Oral-B och är nöjd. Jag kan inte säga att Genius X varken borstar bättre eller sämre. Istället ligger den största ökade nyttan med Genius X i dels den AI-styrda analysen och de flertalen borstlägen som finns.

Oral-B har kommit en bra bit på väg med Genius X. Riktigt smart blir dock inte tandborsten förrän den kan analysera borstningen på samtliga sidor av tänderna. Jag gillar den enkla appen och speciellt de olika borstningslägena.

Det Bra

  • Appen analyserar hur man borstat
  • Får diverse råd om tandborstning
  • Enkel att använda
  • Använder samma borsthuvuden som till övriga tandborstar
  • Flera borstningslägen
  • Hårt fodral medföljer

Det Dåliga

  • Analyserar inte på vilken sida av tänderna man borstar
  • Engelskspråkig app
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi