Osram Smart+ smarta hem och belysning

Av i i Recensioner, 3 Mer

Osram Smart+ smarta hem och belysning

Det finns flera olika ljuskällor i Osrams smarta belysningssystem som är kompatibla med bland annat Amazon Alexa.

Osram är ett nära 100-årigt företag som är stort inom belysning. De har sedan ett fåtal år tillbaka ett växande sortiment av smarta produkter för hemmet och då främst smart belysning. Systemet använder standarden ZigBee och är kompatibelt med bland annat Amazon Alexa. Jag har testat följande produkter ur Osrams Smartplus-sortiment:

 • Lightify Gateway
 • Smart+ Classic E27 Multicolor
 • Smart+ Flex 3P Multicolor
 • Smart+ Gardenpole Multicolor
 • Smart+ Plug
 • Smart+ Switch Mini

Själva grundbulten i Smart+ är Lightify Gateway. Det är en brygga mellan Smartplusprodukterna och din router och den styr hela den smarta belysningssystemet. Det finns flera olika sorters ljuskällor med antingen vitt, dimbart eller färgat ljus och med olika socklar. Det finns även ljusremsor, trädgårdspålar och en taklampa. Utöver ljuskällor finns strömbrytare, rörelsesensor och strömuttag i sortimentet.

Installation

Det gick ganska snabbt och var inte speciellt svårt att installera gatewayen. Det sker genom Osrams Lightify-app. Man skannar in serienumret för gatewayen för att kunna identifiera den. Därefter skapar man ett konto innan man loggar in på Lightify-nätverket. När man väl gjort det för en första gång kan man återgå till sitt hemmanätverk.

När gateway väl installerats är det en mycket enkel sak att installera olika ljuskällor och andra enheter. Det sker inifrån appen och den upptäcker nya enheter så fort man väljer att söka efter nya. Skulle så inte ske är det bara att stänga av och sedan sätta på ljuskällan igen varvid enheten förhoppningsvis dyker upp.

Smart+ Classic E27 Multicolor

Classic E27 Multicolor är en 10 W ljuskälla på 800 lm med E27-sockel (den stora, runda sockeln). Ljuskällan kan lysa i antingen vita färgtemperaturer från 1 900 till 6 500 K eller i miljontals färger. Färger, färgtemperatur och ljusstyrka ljusteras med ett sorts hjul i appen. Det är verkligen inte någon designmässig hit, men fungerar utmärkt.

Förutom fasta färger finns 14 förprogrammerade lägen där ett par har fast sken (active, dagsljus och relax, varmt ljus) medan andra varierar mellan olika färger. Man kan exempelvis få lampan att glöda som en eldstad eller skimra som havet. Tyvärr är det få inställningsmöjligheter vilket är något av ett aber för Lightify-appen i sig. Det går exempelvis inte att skapa egna färgskiftningar.

Smart+ Flex 3P Multicolor

Flex 3P Multicolor är en ljusremsa på totalt 600 lm. Det finns tre sektioner om vardera 60 cm i paketet tillsammans med nätdel och styrenhet. Dessa kan förlängas upp till sex meter. Jag gillar verkligen Flex 3P Multicolor. De är lätta att fästa på olika ytor tack vara tejpremsor och ljusremsan är precis lika färgglad som E27-lampan. Flex finns också som utomhusremsa, Outdoor Flex Multicolor, som kan förlängas till 4,8 m.

Smart+ Gardenpole Multicolor

Detta är en produkt för dig som vill ta ljuset ut ur ditt hem och till trädgården. Fem stavar med belysning om totalt 4,3 W fästs i marken med upp till 50 cm mellanrum. Den kan utökas med två förlängningar om vardera tre stavar. Belysningen justeras på precis samma sätt som för E27 Multicolor. Det gäller även effekter och scheman som jag kommer till nedan vilka kan ge trädgården en riktigt effektfull belysning. Varför inte låta trädgården blinka som en storbildsteve?

Lightify-appen

Det är enkelt att gruppera olika lampor tillsammans för att på så sätt kunna göra gemensamma inställningar av lamporna samt tända och släcka dem samtidigt.

Med Lightify-appen kan man även skapa egna scheman när lampor ska tändas och släckas. Dessutom finns tre mer specifika scheman – väckarklocka, semester och tv-simulering. Väckarklockan kunde ha blivit en stor hit. Man ställer in när lyset ska tändas, när och vilket ljudet som ska låta och när allt ska stängas av. Det stora problemet är dåliga inställningsmöjligheter av lyset. Det börjar varmvitt för att sluta med en kall vit färg när alarmet ljuder. Varför kan man inte välja egna färger eller färgtemperaturer?

Semesterläget är bra eftersom det slumpmässigt sätter på och stänger av lampor i genomsnitt var femte till var 120:e min. TV-simuleringen är ett blinkande läge som ska simulera tevens färger när du inte är hemma.

Ett problem är att det tar mycket lång tid att spara olika ändringar. Det kan ta 45 sek eller mer att exempelvis lagra ett nytt schema.

Smart+ Plug

Detta är ett strömuttag som kopplas i närmsta vägguttag. Då kan man exempelvis styra icke-smarta lampor. Pluggen kan schemaläggas, men inte slumpmässigt då semesterfunktionen inte fungerar på Plug. Ett plus är att det finns en strömbrytare på utsidan av uttaget.

Smart+ Switch Mini


Ett stort suddgummi? En gummibit? Vad liknar Switch Mini? Den är inte snygg, men användbar. Det finns tre knappar. Varje knapp har två lägen – ett kort respektive ett långt tryck. Med den kan man exempelvis dimma ljuset, sätta på och stänga av det och ändra färg på en eller flera lampor. Kan användas som fjärrkontroll, eller hängas på väggen som en extremt ful väggströmbrytare.

Amazon Alexa och Apple HomeKit

Lightify-routern och därmed de Smartplus-produkter som är anslutna till den kan styras med rösten via exempelvis Amazon Echo eller Amazon Dot. Det fungerade alldeles utmärkt efter lite trixande att styra mina lampor med rösten.

Det finns i dagsläget två produkter i Osrams Smartplus-sortiment som kan användas med Apple HomeKit. Det är Classic E27 Multicolor och Flex 3P Multicolor. Observera att dessa produkter finns i två versioner – en för Apple HomeKit och en för Lightify. Jag har inte kunnat testa dessa produkter på Apple HomeKit utan enbart på Lightify.

Omdöme

Osram Smart+ är ett bra sortiment av produkter till det smarta hemmet. Det är bra lampor som är något billigare än Philips Hue och Lifx. Det finns dock ett problem. Lightning-appen känns föråldrad. Den fungerar visserligen bra men det finns alldeles för många begränsningar. Det finns för få möjligheter att styra ljuset som man själv vill.

Det Bra

 • Bra lampor
 • Lätt att installera
 • Kompatibelt med Amazon Alexa
 • Finns två produkter för Apple HomeKit
 • Många färger och färgtemperaturer
 • Semester- och tv-scheman

Det Dåliga

 • Begränsad app
 • Ålderdomlig app
 • Långsam uppdatering av ljuskällor
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi