Peter Jacksons King Kong

Av i i Recensioner, 2 Mer

Peter Jacksons King Kong

King Kong is back, inte bara på vita duken utan även som spel. Är du beredd att slåss mot dinosaurier och gigantiska tusenfotingar i din jakt på jätteapan?

Originalfilmen King Kong var mycket imponerande när den visades på biograferna på 1930-talet. Specialeffekterna var i absolut toppklass och folk strömmade till visningarna. Nu har Peter Jackson gjort en remake av denna klassiker.

Givetvis följs filmen av ett tevespel som ges ut till en mängd plattformar, däribland Xbox 360. Det är många spel baserade på filmlicenser som genom åren blivit sågade av kritikerna. Ibland har det känts som om man hafsat till ett spel bara för att tjäna pengar. Jag hade stora förväntningar på King Kong. Jag trodde inte att Peter Jackson skulle tillåta att ett taskigt spel gavs ut under hans namn. Läs vidare så får du veta om mina förhoppningar slog in.

Året är 1933. Regissören och filmaren Carl Denham ska slå världen med häpnad med en film som aldrig tidigare skådats. I hans filmteam ingår bland annat den fagra skådespelerskan Ann Darrow och den äventyrslystne Jack Driscoll. Resan går till den mytomspunna ön Skull Island.

Snart splittras gruppen och Jack ger sig av med några av filmteamets medlemmar för att leta reda på bland annat Ann som försvunnit. Vistelsen på ön visar sig snart vara allt annat än angenäm. Det dröjer inte länge förrän Jack och hans kompanjoner står öga mot öga med gigantiska krabbor och tusenfotingar.

Jack hade till en början en pistol på sig. Den kom väl till pass, men ganska snart upptäckte jag att ammunitionen tog slut på tok för fort. Det gällde att spara på kulorna och om möjligt slå med pistolen istället. Dessutom kunde jag plocka upp träpinnar, ben och annat som snart visade sig mycket användbara. Med dom kunde man döda en hel del fiender antingen genom att använda pinnarna som spjut eller genom att stöta dom in i fienden.

Alla djur går inte att döda. Exempelvis stötte jag på en hungrig v-rex, misstänkt lik en t-rex. Min uppgift på den banan var att leka lockbete så att mina kompisar kunde arbeta ostört med att öppna en port. Hur tror ni det känns att ha ett gigantiskt gap fyllt med sylvassa tänder rakt framför huvudet? Tur att det bara var ett spel.

Jag kunde locka bort v-rexen på mer än ett sätt. Dels kunde jag skjuta ner eller kasta spjut på flygande dinosaurier. Det räckte dock inte speciellt långt att uppehålla en v-rex med bara två flygande missfoster. Jag fick även kasta spjut på den stora dinosaurien för att få dess uppmärksamhet. Uppretad som den blev satte den efter mig och vid flera tillfället blev jag dinosauriemat. Jag tänker inte berätta hur jag till sist lyckades hålla v-rexen borta från kompisarna.

När jag väl hittade Ann visade det sig att ett gäng infödingar offrade henne till en kolossal apa. Så börjar jakten på King Kong. Efter ytterligare ett tag fick jag så chansen att ratta denna förvuxna apa. Man styr King Kong ur ett tredje persons perspektiv. Det innebär att kameran är placerad en bit från apan så att man ser hela djuret. Jack däremot styrs i förstaperson. Där ser man alltså omvärlden ur Jacks ögon.

Styrningen av Jack gick alldeles utmärkt. Den var riktigt följsam. Däremot hatar jag att styra King Kong. Spelet bygger som sagt på en film och eftersom hela spelet genomsyras av en, för det mesta, fantastisk filmisk känsla, så ska givetvis kameran när man styr King Kong uppföra sig som en filmkamera. Det snurras runt, zoomas och byts kameravinklar hela tiden. Det är oerhört tjusigt gjort, men usch så jobbigt.

För övrigt är den filmiska känslan i King Kong helt underbar. Det känns verkligen som om man är huvudrollsinnehavaren i en film. Allt från grafik till dialoger är mycket proffsigt gjort. Speciellt imponerar musiken. Den är stillsam, men när en fuling dyker upp byter musiken skepnad. Om man sedan blir träffad förvandlas omvärlden till en röd dimma samtidigt som en kvinna med ljus röst sjunger höga toner. Dessutom rör man sig betydligt långsammare. Då vet man att det gäller att hålla sig undan för fienden. Nästa träff innebär nämligen att man måste börja om från den senaste checkpointen.

Omdöme: Vilken stämning! Det är helt otroligt hur bra man lyckats med filmkänslan i Peter Jackson’s King Kong. Betyget hade lätt blivit en stark åtta eller en nia om det inte vore för den filmiska kameran när man styr King Kong. Betyget står dock kvar på en åtta, men en bräcklig sådan.

Det Bra

  • Ett fantastiskt filmiskt äventyr.
  • Stundtals en rejäl utmaning.
  • Musiken är helt underbart spänningsskapande.

Det Dåliga

  • Jag hatar att styra King Kong.
  • Väl snålt med ammunition.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi